Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember, kutatófizikus, a Nem akarok beleszólni Insta-profil alapítója. Mondhatjuk, mentálinfluenszer és tudományos podcaster, mellesleg az RTL realityműsorát, Az Árulók – Gyilkosság a kastélybant is megnyerte – ártatlanként. Lelki békéjének megtartásához, na és a mindennapokhoz mutatott hasznos alkalmazásokat.
Calm
A meditáció mindennapjaim része, tizenöt–húsz perc elcsendesedés teljesen átdrótozza az agyam. Leggyakrabban egy fizetős szájtot használok (Avanova, Mester Tamás vezetett meditációi), de ennek még nincs alkalmazása. A Calm is ott van a telefonomon, és nagyon jó belépő ennek a fantasztikus, mindenkinek elérhető módszernek a megismeréséhez. Várom azt a világot, mikor már az oviban elkezdenek megtanítani meditálni, és a kötelező tantervbe is bekerül.
Az év végének alighanem leghájpoltabb budapesti helye a 101 Tigris. Megérdemelten?
Nem egy kultikus vagy annak szánt hely üzemelt már a Hegedűs Gyula utca 56. szám alatti újlipótvárosi szuterénben: 2017-ig itt gyöngyözött a Laci!Konyha! mesterlevese, mígnem Mogyorósi Gábor séf emlékezetes módon a stábhiányra hivatkozva bedobta a törölközőt. Utána a 2000-es években a Gold Bisztróval meg az Olimpia első generációjával nevet szerző Takács Lajos japán interpretációja, a Kobuta jött, és annak végzetéül a járvány.
De egyelőre nem úgy tűnik, hogy az itt nyíló helyeket törvényszerűen érné utol az idő előtti vég: a mi novemberi péntek esténken, tíz percet baktatva a körúttól a kellemetlen, tízfokos esőben a 101 Tigris minden asztalán ott a foglalt tábla, kivéve a termetes középsőn, amit közösen ülhetnek körül a hozzánk hasonló beesők. Akik utánunk jönnek, vastagon vacsoraidőben, azoknak már ott sem jut hely.
A nagy érdeklődés a sztorinak szól: a 101 Tigris az általunk is felsőfokú jelzők halmozásával bemutatott Széll Kálmán téri 101 (Forbes, 2021/9) gyorséttermes, tésztázós-rámenes kistestvére, és az anyaétterem korábban is itt üzemelő termelőkonyhájára épült. A budai egység tapas méretű fogásokkal dolgozó, umamigazdag, tajvani ihletésű konyhát visz komoly koktélkínálattal, ebből néhány, leírás alapján egyszerűbbnek ható kis tányér szivárgott át Pestre a levesek és tésztaételek közé. Ezeket szándékosan nem hívják előételnek, már csak azért is következetesen, mert a leveseink után kapjuk meg őket.
Ehhez először meg kell őket rendelni, amire azért térek ki külön, mert ez QR-kóddal, telefont nyomogatva történik. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó hely Budapesten, ahol meg kell barátkozni a személytelen rendelésleadással, ami csak abból a szempontból reményteli, hogy még fejlődhetnek az erre szolgáló rendszerek. Itt van mailben érkező PIN-kód, jelszómegadás satöbbi, mielőtt az ember bebocsáttatna – nagyra fogják ezt értékelni azok, akik szeretnék egy jóféle, mobilon előadott webáruház-regisztrációval indítani az estéjüket, de azt tippelem, ők mindenképpen a kisebbség.
Szóval, a levesek: a szójás sertésleves egy nyolcórás alaplével készül, lassan főtt sertéscsászár és sóban marinált tojás adják a betétet. A krémes tojást sem triviális így eltalálni, de ami messze a budapesti egyenrámenek fölé emeli az egészet, az a tényleg kivételes, házi vékonymetélt. Körülöttünk akadnak a hírverés által idecsaltak, akik a tizedik kanál után meglepve néznek egymásra, tényleg ennyi-e – fontos jól érteni a műfajt, komfortkaja ez, nem szüntelen tűzijáték, de a számla is ezzel arányos.
Ezzel együtt is, az angyalföldi hallevesnek igazából a neve a legjobb: a lé inkább savanykás a kimcsitől, pedig némi füstölt pisztráng is mélyíteni igyekszik, kagylók, haltekercs és ráktempura kerülnek bele. Utóbbi, mint bármilyen bundázott ételt levesben eláztatni, szerintem nem indokolható, de tisztában vagyok vele, hogy ebben az ügyben egy fél kontinenssel és nem a tigrisesekkel van vitám.
Ennyitől el is telünk annyira, hogy egyértelmű legyen, levesre még tésztaételt vállalni csak nagypályásoknak férne bele, aznap nem is látunk ilyet a porondon, pedig a szójás-csirkés és a paradicsomos-sült tojásos ígérete is passzolna a kopogtató télhez. (Ezen a ponton érdemes jelezni, hogy szállítanak házhoz: én inkább ezeket a tésztákat próbálgatnám ily módon, minthogy a rámen melegítésével meg rizstészta-kifőzéssel piszmogjak a futár megérkezte után.) Megérkezik viszont a sült csirkeszárnyunk. Bőrét burgonyakeményítővel tették ropogóssá anélkül, hogy a bunda válna főszereplővé: ez az a fajta hibátlan étel, amiből nem biztos, hogy lehetséges túl sokat enni, és jól is csúszik hozzá a csípős-ropogós, morzsával megszórt kínaiuborka-saláta. Ha legközelebb erre járok, ezekből kiindulva a kis tányérokat enném végig a szintén ígéretes töltött batyuktól a fokhagymás gőzölt brokkoliig. Aznap viszont a páratlanul légiesnek ígért sajttortával zárunk, egyébként az az egyetlen desszertopció: könnyűnek könnyű, ám a karamelles karakterű öntet szükségtelenül sokat tesz ez ellen.
Angyalföldi halleves
Angyalföldi halleves
Citromos sajttorta
Citromos sajttorta
101 Tigris Budapest XIII., Hegedűs Gyula utca 56. A teszt időpontja: november 10. Ezt ettük: Csípős csirkeszárny: 1990 Csípős ropogós kínaiuborka-saláta: 1490 Angyalföldi halleves: 4990 Szójás sertésleves: 3490 Citromos sajttorta: 1790 Egy kóla: 690 Egy korsó csapolt Kőbányai: 790 Összesen: 15 230 forint
Indult két észt srác problémájával és egy szimpatikus vízióval, felnőtt egy globális fintech céggé, ma felhasználóinak számláiból a kiberbűnözők is szívesen csemegéznek. Horányi Gergő, a hétszáz fős budapesti Wise-iroda termékigazgatója azt mondja, tudatos és kiszámított döntések vannak a mögött, mennyi csalást fognak meg és engednek át. Ez ugyanis egy trade off kényelem és biztonság között.
Végre eljött a markáns dezinfláció időszaka, a kamatcsökkentési ciklus is tart, de közben a költségvetés ezer sebből vérzik, mégis üres kincstár mellett lett az állam legfontosabb célja a reptérvásárlás, ki érti ezt? A Forbes negyedéves makrogazdasági összefoglalója.
Borbás Marcsi legerősebb zöld üzenete, hogy nézzük meg, hogyan éltek a nagyszüleink, és próbáljunk pár dolgot visszahozni abból az életmódból. Ő az Őrségben talált otthonra, ahol a kert gondozása sok mindenre megtanította. A Zöld Gasztro rovatban fermentálunk, a Zöld Utazásban közeli és távoli ökoturisztikai helyszíneket keresünk fel. Megjelent a Zöld Forbes.
Sosem törtek világhírre, és meg sem gazdagodtak a Quimbyből, pedig egyedi, sokszínű zenéjükkel és a villámgyorsan megszerzett színpadi profizmusukkal akár már a 90-es években megtehették volna. Vidéki gimis zenekarnak indultak, aztán hamar pesti underground banda lett a vagány alkotói közösségből, és a frontember, Kiss Tibi két hosszabb kicsekkolása után a mainstreambe is berobbantak. Közben megmaradtak nagyon normális embereknek, akik akár fizikai munkára is átnyergelnek, ha éppen az kell a túléléshez, máskor meg sokezres arénában zenélnek szimfonikusokkal. És jó velük beszélgetni.