Ott ültem, és elmondhattam az ötleteimet

Bár a minőségért nem az én csoportom felel, de szeretem végignézni a minőségvizsgálatot. Az is fontos, hogy vannak-e olyan gyártósorok, ahol csak ülnek és nem dolgoznak az emberek. És ez már a mi felelősségünk. Ha vannak, az azt jelenti, hogy valamilyen szempontból nem jól terveztük meg a gyártást” – mondja Wortmann Gabriella, a bostoni központú New Balance (NB) nemzetközi tervezésért, működésért és ellátási láncokért felelős alelnöke. Jelenleg százhúsz fős csapatot irányít, egy részük a bostoni központban dolgozik, mások a Kínában, Indonéziában és Vietnámban lévő gyárakat felügyelik. Több millió dolláros büdzsé felett rendelkezik, és ő menedzseli a cég hongkongi beszerzési irodáját is.


Egy kézzel írt, A4-es papírral ült le velem az interjúra az áprilisi budapesti Forbes Power Women’s Summit egyik szünetében, és előre elnézést kért, hogy néha a papírra néz, de a munkájáról sokkal nehezebb magyarul beszélnie, mert mindig angolul (vagy kínaiul) használja a szakkifejezéseket.

Wortmann Gabriella felkerült a legbefolyásosabb magyar nők idei Forbes-listájára öt olyan felsővezető közé, akik külföldön is tényezők. (Forbes Women, 2024. tavasz)


Ahol Elon Musk is a padokat koptatta
Gabriellát mindig érdekelte, hogyan lesz egy alapanyagból kézzel fogható termék. Bár eredetileg bölcsész, két ösztöndíjas kínai tartózkodása alatt fokozatosan érdekelni kezdte az üzleti világ. Később elvégezte a Pennsylvaniai Egyetem neves (és drága) üzleti iskoláját, a Whartont, gyártásirányítás és nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát. Az Estée Lauder kozmetikai óriás – alapítóinak kelet-közép-európai gyökereire tekintettel – minden évben ösztöndíjjal támogatott egy cseh, lengyel vagy magyar diákot, abban az évben Gabriellát. „Olyanokat kerestek – mondja –, akik valamiben mások. Segített, hogy magyar vagyok és nő.”
A Wharton az Egyesült Államok egyik legismertebb üzleti iskolája, ide járt többek között Elon Musk, a Trump család több tagja, Warren Buffett és az Alphabet-leánnyá lett Google CEO-ja, Sundar Pichai is. Gabriella szerint a Whartonra járni napi tizennégy–tizenhat órás elfoglaltsággal jár. „Annyira intenzív, hogy nem lehet mellette dolgozni, és meg is mondják, hogy ne számíts rá.”