Nincs visszaút

A surranópályán újra nagyot mennek a kriptopénzek, már tavaly komoly emelkedést ért el a bitcoin, és idén is meredek pályát látunk. De ha először túllépünk a rövid távú ármozgásokon, mitől ennyire vonzó a bitcoin?
A 2008-as válság kezelése túlságosan fellazította a monetáris politikát. A negatív kamatokkal és többkörös pénznyomtatással sok tabu ledőlt. A jegybankok ma olyan dolgokat engedhetnek meg maguknak, amik korábban szóba sem jöhettek, és ami a fiat (hagyományos, rendeleti – a szerk.) pénz értékét veszélyezteti. Ebben a környezetben nagy kereslet van egy kormányzatoktól független, manipulálhatatlan és limitált kínálatú menekülőeszközre. Erre a szerepre tökéletes a bitcoin.


Mint gyakran emlegetett digitális arany? Sokan a kriptóban érdekelt szereplők marketingszólamának tartják, hogy így becézik a bitcoint.
Pedig elég egyértelmű a párhuzam bitcoin és arany között. A bitcoint eleve az aranyhoz hasonlatosra tervezték: limitált a kínálata, és bányászni kell, még ha nem is a föld alól túrják ki. De nem is ez a lényeg, hanem hogy nehéz legyen hozzájutni egy új egység bitcoinhoz vagy aranyhoz. Hogy ennek borsos költsége legyen, ne lehessen csak úgy a semmiből bővíteni a kínálatot, mint ahogy a jegybankok teszik. Hanem az emberiség számára limitáltan rendelkezésre álló erőforrásból, energiából kelljen fájóan sokat elhasználni.
Cserébe viszont lesz egy manipulálhatatlan, globális és engedélymentes hozzáférésű, decentralizált eszközünk. Egy nagy különbség persze van az aranyhoz képest, a bitcoin csak virtuálisan létezik, és az arannyal ellentétben pillanatok alatt transzferálható földrészek között.


Oké, de ha majdnem arany is, kell ez nekünk? Az elmúlt évtizedben az arany sem töltötte be annyira a menekülőeszköz státuszát, ahogy sokan elvárnák, nem nőtt az értéke látványosan, válságokban se.
Ezzel abszolút nem értek egyet. Az arany leginkább a reálkamattal korrelál, mégpedig fordítottan. Ha alacsony a reálkamat, vagy akár negatív, akkor a pénz csak veszít az értékéből, nagyobb a kereslet egy nem kamatozó, de limitált kínálatú eszközre, mint amilyen az arany. Ha magas a reálkamat, akkor sokkal vonzóbbnak tűnik kamatozó eszközt tartani, mint aranyat, ilyenkor inkább esni szokott az arany ára.