válsága és az elöregedő társadalom tünetegyüttese már közhely. Érdemi politikai innováció híján egészen egyértelmű, hogy egyedül az öngondoskodás intézményei adhatnak garanciát a méltóságteljes időskorra. Nem ritka, hogy egyesek meglepően fiatalon, akár húsz–huszonöt évesen belevágnak egy nyugdíjcélú megtakarításba, mert pontosan tudják, sok kicsi sokra megy. Ez a népi bölcsesség azonban nemcsak a felhalmozott tőkére és annak hozamaira, de a megtakarítás alatt felmerülő kedvezményekre és költségekre is igaz.
A következőkben az emberi élet leghosszabb pénzügyi elköteleződését cincáljuk meg egy kicsit, hogy kiderüljön, az államkincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (ányesz) valóban akkora innováció-e, mint amekkorának a reklámok beállítják.

Nyesz vagy tbsz
Ahhoz, hogy az ányesz kedvezmény- és költségoldalát összehasonlítsuk, fontos tisztában lennünk előbb az állampapírok alapvető árazásával, a hozamaikkal, illetve azzal is, hogy a bankoknál lassan húsz éve elérhető nyesz egyébként milyen feltételek és állami támogatás mellett vehető igénybe.


A magyar állampapírok hozamai kamatadómentesek, az államkincstár tranzakciói ingyenesek, az egyetlen felmerülő költség, amivel számolnunk kell, az az egyszázalékos büntetés, amit akkor vonnak le, ha az általunk vásárolt állampapírt a lejárat előtt adjuk el. A nyesz megtakarítási formához két típusú számla tartozik. Egy nyesz-r alapszámla, ahova a NAV az adójóváírásunkat utalja, valamint opcionálisan, tetszőleges számú további nyesz, amiken egyéb befektetéseink futhatnak.