A zenei piaci „decentralizálódott, az iparág pedig nem követte le időben az átalakulást, kis időre kinyílt egy kapu, amin át demokratikusabb formában virágozhatott ki a zene” – mondja Krúbi, azaz Horváth Krisztián arról, hogy miért tudnak huszonéves előadók arénákat megtölteni mostanában, amiért korábban évekig, évtizedekig küzdöttek zenészek.


Szeretem ezt az idézetet, és nem csak azért, mert benne vannak a decentralizál, a demokratikusabb és a virágozhat szavak – bár ezért is. Ez a mondat azt is megmutatja, hogy milyen más Krúbi és Krisztián. Vaszkó Iván címlapsztorija annak is izgalmas lesz, aki agyonhallgatta már Krúbit (nem én), és annak is, aki egyszer csak beírta a Youtube-ba, hogy kiderítse, mit hallgat a gyereke vagy fiatalabb munkatársa (én).


Nem csak a zenei világban vannak itt nagyon látványosan olyan huszonévesek, akik már sokat letettek az asztalra. A Colossyan sztoriját eddig leginkább online követtük, most Zsiborás Gergő ebben a számban is megírja, hogyan ír történelmet a mesterséges intelligenciával foglalkozó magyar startup és alapítója, Kovács Dominik. Gergő értékelése alapján a cég most több mint százmillió dollárt ér, és ezzel koránt sincs egyedül a kimagaslóan sikeres startupperek második magyar generációjában. (Áprilisban jön a startupjelentés!)