Atelier Moessmer

„A legtöbb művész azután lesz népszerű, hogy meghalt. Mi nem bánjuk, ha egy kicsit hamarabb következik be.” Annak a Norbert Niederkoflernek egyik hitvallása ez, aki új éttermével, az Atelier Moessmerrel rekordgyorsasággal futott be, és a nyitás után mindössze négy hónappal megkapta a három Michelin-csillagot. Új étteremmel ez neki sikerült a világon a leggyorsabban.
Előny volt persze, hogy neve nem ismeretlen a kalauz ítészei előtt, St. Hubertus nevű éttermében már sok-sok éve a hegyi gasztronómia csúcsra járatásán dolgozott a Dolomitokban. Tudatos döntés volt, hogy szinte valamennyi, a top éttermekben kötelező alapanyagot elhagyott, a menüben nem volt homár vagy kaviár sem. A döntésért akkoriban rengeteg féltő kritika érte, de az idő már kétszeresen is őt igazolta, a Moessmer a három klasszikus csillag mellett még a Zöld Michelin-csillagot is megkapta.

Itt keresd! Atelier Moessmer Via Walther von der Vogelweide, 17 Brunico Olaszország Menü: 130 000 forinttól/fő


Az étteremben minden az alaposan átgondolt koncepcióról szól. A védett műemlék villát nem lehetett átalakítani, ezért modern melléképülettel látták el. Az egykor lódenkabátokból karriert építő textiliparos Moessmer család múltja és értékei fontos szerepet játszanak az étteremben. Minden a helyi értékekről szól, a csapat egyenruhája, a bútorok kárpitja, az étlap vagy a menü alapanyagainak sora. Igazi hegyi konyha a legmagasabb színvonalon: van itt folyami rák, füstölt lazacpisztráng, csiga és őz, és persze rengeteg gyógynövény és zöldség.


Az egész éttermet a szervezettség és a séf tudatossága határozza meg. Niederkofler azt mondja, nem hisz a szemfényvesztésben, ami nagyon egészséges látásmód a fine dining gyakran csalóka világában. A hatalmas nyitott konyha eleve nem is ad sok teret a trükközésnek. Szuvidáló gépek és indukciós lapok helyett a grillállomásé a főszerep, itt füstölődnek a komolyabb húsok, ezek később közvetlenebb hőt is kapnak a faszéntől. A rusztikusabb főzési technológiák mellett is megőrzik a végtelen precizitást. Igazai egyedi élmény, ahogy a kenyér akusztikai élményt is nyújt, mikor szeletelik.