Az eredetileg videójátékokhoz tervezett félvezető-alkatrészek funkcióváltásával az Nvidia leuralta a mesterségesintelligencia-csipek piacát. Most egy nyolcéves kis startup, a Groq eleve célorientáltan MI-funkciókra tervezett csipekkel száll versenybe a világ egyik legtöbbre értékelt vállalatával.
Írta: Richard Nieva / Fordította: Zsadon Béla
Jonathan Ross februárban, Oslóban, egy sereg norvég parlamenti képviselőnek és tech cégvezetőnek tartott találkozón érezte először, hogy valami nincs rendben. A Groq nevű MI-csip-startup negyvenkétéves CEO-ja azt remélte, hogy bemutatója, aminek éppen derekán járt, felpezsdülést hozhat lankadó cégébe. Egy MI-csetrobotról beszélt, ami szinte azonnal válaszol egy-egy kérdésre, gyorsabban, mint azt emberi lény elolvasni képes. Csak hát némi lemaradásban voltak. Ez aggasztotta Rosst. A bemutató egy, a szupergyors válaszokért felelős célcsipek teljesítményét demonstráló Groq-alapú európai adatközpontról szólt. „Folyton ellenőriztem a számokat – emlékszik vissza. – Nem értették, miért vagyok annyira zavarban.” A bűnös a felhasználóözön volt. Egy nappal Ross oslói bemutatója előtt egy techcég-alapító „villámgyors válaszokra képes MI-motorról” tweetelt, a hír berobbant, és a rendszer online demóverzióján generált hatalmas forgalom lebénította a cég szervereit. Ez gond volt ugyan, de jófajta gond.
Ross cégét az Angyali üdvözlet című klasszikus Robert A. Heinlein sci-fiből vett grok (’megért, beleéli magát’) szó után nevezte el. Az angol köznyelvi szóvá lett grok Elon Musknak is bejött, így lett MI-chatbotjának neve Grok. „Stipi-stopi, mi vittük előbb” – mondja erre Ross.
Ross cégét az Angyali üdvözlet című klasszikus Robert A. Heinlein sci-fiből vett grok (’megért, beleéli magát’) szó után nevezte el. Az angol köznyelvi szóvá lett grok Elon Musknak is bejött, így lett MI-chatbotjának neve Grok. „Stipi-stopi, mi vittük előbb” – mondja erre Ross.
Nyolc éve, amikor megalapították a Groqot, Ross kifejezetten az iparágban „inferencia” néven ismert funkcióra kívánt MI-csipeket tervezni, vagyis a mesterséges intelligenciának arra az elemére, ami már megtanultak új helyzetekben való alkalmazásával utánozza az emberi gondolkodást. Ettől képes az okostelefonunk megállapítani kutyánk addig sosem látott képéről, hogy corgi, ezzel tud egy képgenerátor Ferenc pápára Balenciaga kabátot adni. Ez nagyban különbözik az MI másik nagy számítástechnikai kínjától, a hatalmas modellek kezdeti betanításától.
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen. A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. […]
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen.
A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. Ők ketten bő két évtizede ismerik egymást, de nyolc éve alkotnak egy párt. Mindketten világlátott, szenvedélyes emberek, akik néhány évvel ezelőtt találtak rá a Balatonszőlős feletti, remek adottságú 7000 négyzetméteres eladó telekre. „Már a telek megvásárlása izgalmas kaland volt, hiszen a jelenlegi 55 ezer négyzetméteres területet összesen 15 tulajdonostól kellett megvásárolnunk” – meséli Forrai Miklós.
A Casa Christa három házzal, a covidjárvány közepén nyitott meg, az étterem pedig két teljes éve működik. „Mivel itt minden vendégnek elszeparált háza van saját wellnessrésszel, ezért ez egy abszolút járványbiztos koncepció volt” – világít rá Kriszta az Olaszországban régóta jól működő agriturismo koncepciójának váratlan előnyére.
A Casa Christa híre gyorsan terjedt, két héttel a nyitás után pedig már az egész szezon betelt a foglalásokkal.
A szállások mellé azonban jó, ha van némi gasztronómia is. „Először csak arra gondoltunk, hogy szeretnénk reggelit. Ehhez kellett egy konyhát építeni, amihez akkor már egy vendégteret is kialakítottunk, előtte egy nagy terasszal” – meséli Miki, miközben az említett terasztól nem messze, a kertben ülünk, szőlőtőkék és 2 ezer mandulafa között. Valahol a birtokon Bruno, a pár olasz vízikutyája hűsöl az árnyékban. Mivel Miki 30 éve a gasztronómiában tevékenykedik – jelenleg a pasaréti Alessio étterem társtulajdonosa –, ezért a konyha nem tudott nem kiemelt kérdéssé válni. Végül egy magyar-francia-olasz behatású konyhát találtak ki, koncepciójukat pedig a Michelin inspektorai is értékelték, így a Casa Christa étterme már két alkalommal is szerepelt a rangos étteremkalauzban Michelin Bib Gourmand díjazottként. 2023-ban nagy büszkeségükre a Dining Guide az Év Szerethető Étterme díját is elnyerték.
„A női energia elképesztően sokat hozzátesz a helyhez, nem véletlenül hívják azt Casa Christának” – teszi hozzá Miki. Őt magát saját bevallása szerint nagyon el tudják vinni a szakmai részletek, a marketing és kommunikációs, illetve rendezvényszervezői múlttal rendelkező Kriszta ellenben jól átlátja a teljes vendégélményt, így kettejük párosa nem csak a magánéletben, de a vendéglátásban is jól működik.
A Casa Christa idei szezonja nagyon jól sikerült, mind a házak, mind az étterem tekintetében. Mindkettő esetében kiemelkedően magas, 70–80 százalékos a visszatérő vendégek aránya. „Ez minket is meglepett, mert a covidlezárások feloldása után azt gondoltuk, mindenki külföldre fog menni, és elfelejti a Balatont, de szerencsére nem így történt” – meséli Kriszta. A pár szinte a teljes balatoni szezont itt tölti. Ebben fontos szerepe van, hogy a jelenlegi hét vendégház mellett egy saját is elfért a birtokon, vagyis az álomnyaraló tulajdonképpen megvalósult, csak épült köré még ez-az.
Szerintünk úgy lesz négyévszakos a Balaton, ha nyitnak olyan, egész évben nyitva tartó helyek, amik miatt akár télen is izgalmas lesz lejönni ide. Lehet, hogy húsz, vagy harminc fokkal hidegebb van, de tudják a vendégek, mit kapnak a helytől, amiben az is benne van, hogy a személyzet régi ismerősként üdvözli őket. A kiszámítható biztonság elengedhetetlen a sikerhez, ahogyan a szezonon kívüli programok is.”
Kriszta és Miki számára fontos a példamutatás, az, hogy a teljes, húsz fős személyzet lássa, hogyan viszonyulnak a vendégekhez és magához a helyhez. A nagy szállásportálokon keresztül sem lehet itt foglalni, csakis közvetlenül telefonon vagy e-mailen keresztül, ezzel is erősítve a személyes kapcsolódást. Mielőtt megérkezik a vendég, mindent részletesen átbeszélnek vele, ezzel is teljessé téve a Casa Christa élményt. „Ez tényleg egy családi vállalkozás” – mondják, annak minden hitelességével, szorgalmával és a vendégek szeretetével. És ezeket a hozzájuk látogatók visszajelzései is megerősítik.
Számos tényező gátolja, hogy magyar cégek az igazán nagy nyugati játékosokkal egy asztalhoz kerülhessenek. Ebben segíthet a hagyományos értékeket egy multi erőforrásaival vegyítő BH Group frissen megalapított magyar leánycége, amely bevett nyugati partnereinek keres Magyarországon új lehetőségeket. Több mint három évtized telt el a rendszerváltás óta, Magyarország és a magyar cégek pedig az uniós csatlakozással […]
A Visa exkluzív szolgáltatáscsomagja olyan ügyfelek számára jelenthet megoldást, akiknek fontos, hogy utazásaik és mindennapjaik is a lehető legnagyobb kényelemben teljenek, és minél kevesebb időt kelljen olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek elviszik a fókuszt a legfontosabb teendőikről és terveikről. A Visa Gold, Platinum, Infinite lakossági és üzleti kártyákkal kényelmesen és biztonságosan fizethetünk szerte a világon, ugyanakkor […]
Istvánkó Beáta a különleges kortárs képzőművészeti kiadványokra építette fel könyvesboltját, bevételéből pedig simán futtatott egy nonprofit galériát is. Az ISBN most költözik, és szélesebb profilban bizonyítja, hogy a kortárs művészet nem köldöknézős műfaj. Ferrarira azért még nem futja belőle.