Európa egyik legjobban besétálható városa és egy különleges vidék, a hegyek és az óceán találkozása, híres konyhával és hűvös eleganciával. Bilbaóban és Baszkföldön kalandoztunk – az Audi új elektromos autójával.
Csöpög a kávé a karos eszpresszógépből. Sorban jönnek az új vendégek, inkább helyiek, de külföldiek is szép számmal. A belső tér egészen káprázatos: a századfordulós hirdetések, a mázas csempék, a mozaikok, a keleties, faragott fabetétek, az utolsó öntöttvas oszlop tetejéig kitalált részletek. Szinte csoda, hogy ez a sokat látott enteriőr ilyen épségben fennmaradt, miközben az ország története bőven tartogatott viharokat.
Bilbaóban, a Café Iruña bárpultjánál állok, és miközben a szorgalmasan dolgozó, fekete-fehérbe öltözött bárosok munkáját figyelem, elmosolyodom, hogy 1903 óta ugyanez történik a mindenkori kávégéppel. Legfeljebb a vendégek öltözéke változott, nem is keveset. Kint épp esik, ami nyáron sem ritka errefelé. Spanyolországról az ember az állandó hőségre és a nyári szárazságra asszociál, de ez itt Baszkföld, és az időjárás kiszámíthatóan szeszélyes, az éghajlatot pedig az Atlanti-óceán közelsége határozza meg.
Bilbao óvárosát az El Camino zarándokai is érintik.
Bilbao óvárosát az El Camino zarándokai is érintik.
Bilbao általános hangulata a 90-es évek elején nem sokban különbözött egy gyárbezárás utáni kelet-magyarországi városétól. Persze az évszázados óvárosi falakat és a gasztronómiát akkor sem vehette el tőlük senki, de munkanélküliség, kilátástalanság és szeparatisták jellemezték az erősen ipari jellegű várost. Barcelona után ez az ország második legiparosodottabb régiója. Egy biztos, a cool és a turistamágnes kifejezések sokáig messziről elkerülték.
A Thummerer Pincészet legnagyobb sikere a díjnyertes borok mellett az, hogy máig a család kezében maradt és minden fontos pozícióban az alapító, Thummerer Vilmos leszármazottai dolgoznak. Így maradhatott meg az életfilozófia esszenciája: a német ősök munkaetikája és a tökéletes végeredményre való szinte megszállott törekvése. A perfekcionizmus eredménye pedig mintegy félezer érem, díj és kitüntetés, valamint […]
A Thummerer Pincészet legnagyobb sikere a díjnyertes borok mellett az, hogy máig a család kezében maradt és minden fontos pozícióban az alapító, Thummerer Vilmos leszármazottai dolgoznak. Így maradhatott meg az életfilozófia esszenciája: a német ősök munkaetikája és a tökéletes végeredményre való szinte megszállott törekvése. A perfekcionizmus eredménye pedig mintegy félezer érem, díj és kitüntetés, valamint két világbajnoki aranyérem – ezt a borcsomagot most akár meg is lehet rendelni.
„Nagyszüleim története igazán inspiráló, és úgy gondolom, hogy nemcsak a családunk, hanem az egész borászati közösség számára is. A pincészet alapjait 1984-ben rakták le, rendkívüli elszántsággal. Mára már 120 hektár területen termelünk szőlőt” – meséli Pulay Polett, aki a gazdasági ügyvezetést és a marketinget viszi a pincészetnél, és a család harmadik generációját képviseli. A pincészet több európai országban is jelen van boraival, de a Távol-Keletre és az idén Amerikába is exportáltak már – széles szortimentük könnyen talál célcsoportot az ország határain kívül is.
„Az innováció és a hagyományos borászati technikák ötvözése teszi lehetővé számunkra, hogy a piac igényeit is kielégítsük, ugyanakkor a saját elvárásainkkal is egyező borokat készítsünk” – mondja Polett, aki azért hangsúlyozza: a magyar piac mindig is a legfontosabb marad számukra, külföldi jelenlétük küldetése is elsősorban az, hogy a magyar borkultúra hírét vigyék. Erre a legalkalmasabb az Egri Borvidékről természetesen az Egri Bikavér, mely a Thummerer Pincészetnél Classicus, Superior és Grand Superior kategóriákban is elérhető, és amiről legutóbb a híres színész, Stanley Tucci is csak áradozni tudott a social mediában, magyarországi látogatása alkalmával.
Thummerer Tamás, a pincészet szőlésze és ügyvezetője maga is tapasztalta, mennyi áldozattal jár egy ilyen borászatot felépíteni. A hőskorban lakókocsiban, majd barlanglakásban lakott a szüleivel Noszvajon, ahol a borászat alapjait lerakták. „Mindig büszke voltam a szüleimre, de csak akkor kezdtem megérteni, milyen csodát vittek véghez önerejükből, amikor elkezdtem átvenni a termelés irányítását, és elkezdtem érezni a felelősséget és a döntéseim súlyát. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos tanulásra, azt gondoljuk, hogy mindig lehet még egy hajszállal jobbat alkotni. Idén zöldítéssel kísérletezünk, hogy megtaláljuk minden dűlőnkben azt a növénytársítást, amely a leginkább segíti a szőlő egészséges fejlődését, és segíti a talajminőség javítását. Ezáltal is hozzátéve azt a pluszt, amitől különlegesek a boraink” – mondja.
Tamás felesége, Thummererné Nagy Elza 9 éve dolgozik a családi gazdaságban, szőlészként. Azt mondja, „abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a borászat és az összes szőlőterület is családi kézben maradt. A palackokon lévő címkéinket anyósom tervezte, a legidősebb gyerek, Éva karolta fel a vendéglátást, Ildikó, a középső gyerek pedig a pincészet szomszédságában egy lovastanyát hozott létre. A férjem, Tamás, a legkisebb gyermek, az ő feladata a szőlészet irányítása volt, de édesapja halála után tulajdonképpen ő vált a pincészet vezetőjévé is. A 120 hektáros szőlőterület Noszvaj, Szomolya, Novaj és Eger körül helyezkedik el, egyedül már nem lehetett kézben tartani mindent, így ma már együtt irányítjuk a szőlészetet. Időközben már a harmadik generáció is becsatlakozott a gazdaságba, Polettre a kereskedelmet érintő kérdésekben is lehet számítani, a teljes marketingünkért ő a felelős. Ede pedig a rendezvényekben segédkezik.”
Lamport József főborász már 20 éve dolgozik a pincészetnél, elkötelezett, magas színvonalú munkájának köszönhetően biztosítva van a borkészítés sikereinek fenntartása. A 40 éves évfordulós Világbajnoki borválogatás minden egyes tétele a pincészet védjegyét jelentő perfekcionizmus megtestesülése: maga a tökéletességre való törekvés.
Béres Csepp és gumivitamin, lócitrom és családi alkotmány, veszteségek és napelem-beruházás. Interjú apával és fiával egy magyar családi cég
második generációváltásáról.
Először fordul elő, hogy a tíz legnagyobb magyar családi cég mindegyike százmilliárd forint feletti becsült értéket ér el listánkon. Már érződik a NER bő tízéves támogatása ezen a rangsoron is, leginkább abban, ahogy a Mészáros család elszakadt a mezőnytől. Van egy nagy visszatérő is.
Kaáli Nagy Géza a magyar lombikkezelések atyja, harmincezer gyermek születhetett meg intézeteiben. Öt éve nagy ígéretekkel adta el intézményhálózatát az államnak, de ebből a távlatból úgy látja: nem került jó kezekbe a meddőségkezelés.
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen. A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. […]