Európa egyik legjobban besétálható városa és egy különleges vidék, a hegyek és az óceán találkozása, híres konyhával és hűvös eleganciával. Bilbaóban és Baszkföldön kalandoztunk – az Audi új elektromos autójával.
Csöpög a kávé a karos eszpresszógépből. Sorban jönnek az új vendégek, inkább helyiek, de külföldiek is szép számmal. A belső tér egészen káprázatos: a századfordulós hirdetések, a mázas csempék, a mozaikok, a keleties, faragott fabetétek, az utolsó öntöttvas oszlop tetejéig kitalált részletek. Szinte csoda, hogy ez a sokat látott enteriőr ilyen épségben fennmaradt, miközben az ország története bőven tartogatott viharokat.
Bilbaóban, a Café Iruña bárpultjánál állok, és miközben a szorgalmasan dolgozó, fekete-fehérbe öltözött bárosok munkáját figyelem, elmosolyodom, hogy 1903 óta ugyanez történik a mindenkori kávégéppel. Legfeljebb a vendégek öltözéke változott, nem is keveset. Kint épp esik, ami nyáron sem ritka errefelé. Spanyolországról az ember az állandó hőségre és a nyári szárazságra asszociál, de ez itt Baszkföld, és az időjárás kiszámíthatóan szeszélyes, az éghajlatot pedig az Atlanti-óceán közelsége határozza meg.
Bilbao óvárosát az El Camino zarándokai is érintik.
Bilbao óvárosát az El Camino zarándokai is érintik.
Bilbao általános hangulata a 90-es évek elején nem sokban különbözött egy gyárbezárás utáni kelet-magyarországi városétól. Persze az évszázados óvárosi falakat és a gasztronómiát akkor sem vehette el tőlük senki, de munkanélküliség, kilátástalanság és szeparatisták jellemezték az erősen ipari jellegű várost. Barcelona után ez az ország második legiparosodottabb régiója. Egy biztos, a cool és a turistamágnes kifejezések sokáig messziről elkerülték.
A Thummerer Pincészet legnagyobb sikere a díjnyertes borok mellett az, hogy máig a család kezében maradt és minden fontos pozícióban az alapító, Thummerer Vilmos leszármazottai dolgoznak. Így maradhatott meg az életfilozófia esszenciája: a német ősök munkaetikája és a tökéletes végeredményre való szinte megszállott törekvése. A perfekcionizmus eredménye pedig mintegy félezer érem, díj és kitüntetés, valamint […]
A Thummerer Pincészet legnagyobb sikere a díjnyertes borok mellett az, hogy máig a család kezében maradt és minden fontos pozícióban az alapító, Thummerer Vilmos leszármazottai dolgoznak. Így maradhatott meg az életfilozófia esszenciája: a német ősök munkaetikája és a tökéletes végeredményre való szinte megszállott törekvése. A perfekcionizmus eredménye pedig mintegy félezer érem, díj és kitüntetés, valamint két világbajnoki aranyérem – ezt a borcsomagot most akár meg is lehet rendelni.
„Nagyszüleim története igazán inspiráló, és úgy gondolom, hogy nemcsak a családunk, hanem az egész borászati közösség számára is. A pincészet alapjait 1984-ben rakták le, rendkívüli elszántsággal. Mára már 120 hektár területen termelünk szőlőt” – meséli Pulay Polett, aki a gazdasági ügyvezetést és a marketinget viszi a pincészetnél, és a család harmadik generációját képviseli. A pincészet több európai országban is jelen van boraival, de a Távol-Keletre és az idén Amerikába is exportáltak már – széles szortimentük könnyen talál célcsoportot az ország határain kívül is.
„Az innováció és a hagyományos borászati technikák ötvözése teszi lehetővé számunkra, hogy a piac igényeit is kielégítsük, ugyanakkor a saját elvárásainkkal is egyező borokat készítsünk” – mondja Polett, aki azért hangsúlyozza: a magyar piac mindig is a legfontosabb marad számukra, külföldi jelenlétük küldetése is elsősorban az, hogy a magyar borkultúra hírét vigyék. Erre a legalkalmasabb az Egri Borvidékről természetesen az Egri Bikavér, mely a Thummerer Pincészetnél Classicus, Superior és Grand Superior kategóriákban is elérhető, és amiről legutóbb a híres színész, Stanley Tucci is csak áradozni tudott a social mediában, magyarországi látogatása alkalmával.
Thummerer Tamás, a pincészet szőlésze és ügyvezetője maga is tapasztalta, mennyi áldozattal jár egy ilyen borászatot felépíteni. A hőskorban lakókocsiban, majd barlanglakásban lakott a szüleivel Noszvajon, ahol a borászat alapjait lerakták. „Mindig büszke voltam a szüleimre, de csak akkor kezdtem megérteni, milyen csodát vittek véghez önerejükből, amikor elkezdtem átvenni a termelés irányítását, és elkezdtem érezni a felelősséget és a döntéseim súlyát. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos tanulásra, azt gondoljuk, hogy mindig lehet még egy hajszállal jobbat alkotni. Idén zöldítéssel kísérletezünk, hogy megtaláljuk minden dűlőnkben azt a növénytársítást, amely a leginkább segíti a szőlő egészséges fejlődését, és segíti a talajminőség javítását. Ezáltal is hozzátéve azt a pluszt, amitől különlegesek a boraink” – mondja.
Tamás felesége, Thummererné Nagy Elza 9 éve dolgozik a családi gazdaságban, szőlészként. Azt mondja, „abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a borászat és az összes szőlőterület is családi kézben maradt. A palackokon lévő címkéinket anyósom tervezte, a legidősebb gyerek, Éva karolta fel a vendéglátást, Ildikó, a középső gyerek pedig a pincészet szomszédságában egy lovastanyát hozott létre. A férjem, Tamás, a legkisebb gyermek, az ő feladata a szőlészet irányítása volt, de édesapja halála után tulajdonképpen ő vált a pincészet vezetőjévé is. A 120 hektáros szőlőterület Noszvaj, Szomolya, Novaj és Eger körül helyezkedik el, egyedül már nem lehetett kézben tartani mindent, így ma már együtt irányítjuk a szőlészetet. Időközben már a harmadik generáció is becsatlakozott a gazdaságba, Polettre a kereskedelmet érintő kérdésekben is lehet számítani, a teljes marketingünkért ő a felelős. Ede pedig a rendezvényekben segédkezik.”
Lamport József főborász már 20 éve dolgozik a pincészetnél, elkötelezett, magas színvonalú munkájának köszönhetően biztosítva van a borkészítés sikereinek fenntartása. A 40 éves évfordulós Világbajnoki borválogatás minden egyes tétele a pincészet védjegyét jelentő perfekcionizmus megtestesülése: maga a tökéletességre való törekvés.
Amerikai elnökválasztás, Ukrajna még mindig háborúban, sőt már Izrael is, kényes budapesti és uniós erőviszonyok. Közben újra infláció, beragadt kamatok, elcsúszó deficit. Vannak kérdéseink.
Először fordul elő, hogy a tíz legnagyobb magyar családi cég mindegyike százmilliárd forint feletti becsült értéket ér el listánkon. Már érződik a NER bő tízéves támogatása ezen a rangsoron is, leginkább abban, ahogy a Mészáros család elszakadt a mezőnytől. Van egy nagy visszatérő is.
Kaáli Nagy Géza a magyar lombikkezelések atyja, harmincezer gyermek születhetett meg intézeteiben. Öt éve nagy ígéretekkel adta el intézményhálózatát az államnak, de ebből a távlatból úgy látja: nem került jó kezekbe a meddőségkezelés.
Három év alatt két–háromszáz százalékkal is drágultak egyes egészségbiztosítási csomagok, ami mindennél jobban mutatja, hogy sokkal többen és sokkal többet használják őket. Friss összehasonlításunk új szereplőkkel, új árakkal, aktuális trükkökkel és egy szuperjúzer élményeivel.