Se néptribun,se hordószónok

Épp mielőtt beszélgetni kezdtünk, jött a javaslat vagy inkább igény a kormány részéről, hogy a minimálbér jöjjön fel gyorsan az átlagbér ötven százalékára. Mire gondolsz ilyenkor?
Minden attól függ, hogy nő-e a hatékonyság. Ha igen, akkor mindenkinek az az érdeke, hogy növekedjenek a bérek, ha nem, akkor a szociális megközelítés kell előtérbe lépjen. Átlagbér, átlagalapbér, átlagjövedelem, átlag-rendszeresbér – van rengeteg olyan technikainak tűnő részletkérdés, ami végül sose részletkérdés. De ebbe nem mennék bele, mert erre vannak a bértárgyalások, ott pedig kompetens szakemberek beszélnek róla.


A legfontosabb szerintem, hogy van az uniós ajánlás a minimálbérről, ez pedig alapjában egy szociális indíttatású dolog, és éppen ezért helyes, hogy van, és illik is meghallgatni. De ha például Magyarországon borzasztó alacsony a minimálbér, és azt megemeljük – direkt hülyeséget mondok – ötven százalékkal, akkor mindenki azt mondja majd, hogy ő is többet akar keresni ennyivel, hiszen pont annyival ér ő többet a minimálbéresnél, mint amennyivel tavaly többet ért.


Tehát szerintem éretten külön kell választani a szociális és a makrogazdasági dolgokat, és hosszabb távon ceteris paribus kijelenthető, hogy a reálbérek alakulását rendszerszinten a hatékonyság növekedéséhez kell kötni. Ez vonatkozik a magánszféra vállalataira, illetve vezetőikre, a közszférára mint munkáltatóra, az államháztartásra és magukra a munkavállalókra is. És a hatékonyság nem úgy értelmezendő, bornírt módon, hogy mindenkinek gyorsabban jár a keze, mint a motollának.