Még a legzöldebb forgatókönyvvel se lehet másfél fokra levinni a felmelegedést, csak ha az emberiség önként alacsonyabb életszínvonalra vált – aminek semmi jele. Varró László, a Shell globális üzleti környezetért felelős alelnöke, a globális szcenárióelemző csapat vezetője szerint a mesterséges intelligencia óriási változást hoz az energiabiztonságban is. De melyik forgatókönyv mentén érvényesülnek legjobban a zöld szempontok? Alig két év után új […]
Még a legzöldebb forgatókönyvvel se lehet másfél fokra levinni a felmelegedést, csak ha az emberiség önként alacsonyabb életszínvonalra vált – aminek semmi jele. Varró László, a Shell globális üzleti környezetért felelős alelnöke, a globális szcenárióelemző csapat vezetője szerint a mesterséges intelligencia óriási változást hoz az energiabiztonságban is. De melyik forgatókönyv mentén érvényesülnek legjobban a zöld szempontok?
Alig két év után új globális energetikai kitekintéssel rukkolt elő a Shell szcenárióelemző csapata. Ennyire sűrűn nem szoktak frissíteni, ezek szerint jelentősen változtak a világban a kilátások? A mély bizonytalanságok elemzése a feladatunk, és nincs belőlük hiány. Az utóbbi öt évben, gyakorlatilag a covid óta, rengeteg a változás. Előtte még szinte unalmas volt az életünk, aztán jött a háború és a begyorsuló technológiai változás. Negyven éve a fosszilis energiahordozók aránya az energiamixben 82 százalék volt, pár éve ebből lett 81, de még most is 80-nál tartunk. Ami viszont előttünk áll, teljesen más, még a legkonzervatívabb feltételezések mentén is gyorsuló ütemű technológiai változást látunk.
De mintha már láttunk volna hasonlót. Más a mostani, mesterséges intelligenciától várt változás, mint például amit pár éve a blockchain technológiától reméltek sokan? Ebben biztos vagyok. Öt éve láttunk nagy lelkesedést a blockchain és a metaverzum kapcsán, de az már egyértelmű, hogy az AI sokkal szerteágazóbb és nagyobb hatású. A háború felborított a második világháború óta alapvetőként kezelt dolgokat. A Krím félsziget elfoglalása után például készített az EU egy energiabiztonsági elemzést, és a sok szcenárió között annak egészen minimális esélyt adtak, hogy nem fog jönni orosz gáz Európába, de azt gondolták, ha mégis bekövetkezik, nem lehet ellene védekezni.
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást. Kultúrák […]
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.
Kultúrák és tradíciók fúziója
Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus – és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.
„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.
Az epikureus filozófiaújraértelmezése
Az epikureus (a szó magyarul ínyencet jelent) filozófia lényege az élet élvezetének művészete, különösen az ételek és társas együttlétek öröme révén. Az étterem ezt a klasszikus filozófiát modern köntösbe öltözteti, ahol az érzékek élménye áll a középpontban.
„Az Epicurean nem csupán egy vacsora – ez egy történet, egy felfedezés, egy érzés” – magyarázza Carlos. „Minden fogás, minden pohár, minden pillanat egy meghívás arra, hogy valami különlegeset tapasztaljunk meg – valami szépet, valami igazán rendkívülit. Azt szeretnénk, hogy minden látogatás új élményt nyújtson. Ezért Andréval mindketten nemcsak a kiválóságra törekszünk, de minden apró részletre is gondosan odafigyelünk. Azt szeretnénk, hogy az emberek egy olyan világba lépjenek be, ahol még soha nem jártak.”
Ami az Epicureant még különlegessebbé teszi, az a kulináris utazás koncepciója, amely három különböző térben bontakozik ki, mindegyik egy-egy új fejezetet szimbolizálva a gasztronómiai narratívában. A különböző terek mindegyike más-más hangulatot, más-más kulináris megközelítést kínál, így a vendégek nemcsak az ízek, de a környezet változásain keresztül is megtapasztalhatják az átalakuló élményt.
Az étterem mindössze 14 vendéget fogad, intim, exkluzív hangulatot teremtve, ahol lelassul az idő, a beszélgetések természetesen áramlanak, és minden egyes fogás az alapítók gasztronómia iránti szenvedélyéről mesél. „Az Epicurean az érzelmek felkeltéséről, történetek elmeséléséről és olyan élmények megteremtéséről szól, amelyek túlmutatnak a megszokotton” – mondja Carlos Coelho. Májusi nyitásával az Epicurean egyedi gasztronómiai utazásra hívja a vendégeket, ahol a több mint 75 év kombinált tapasztalat egyetlen célért egyesül: hogy megalkossa Budapest legkülönlegesebb kulináris élményét.
Rohamtempóban növekednek, megverik a nyugati versenytársakat, és idén bevételük megduplázását tervezik. A Péntech csapata túl van egy nagy tőkebevonáson, most stabil alapokon építik cégekre szabott halasztott fizetési megoldásukat. A régióban egyedül. Amikor 2021-ben először írtunk a Péntechről (a cikk a Forbes.hu-n jelent meg), éppen új irodájukba, egy budai villába költöztek be. Négy évvel később egy másik, frissen felújított irodában fogadnak, […]
KÉRDEZETT: Ács Gábor és Zsiborás Gergő Sokszor az eladók magukat verik át azzal, hogy egy szám beleragad a fejükbe. De meddig nőnek a lakásárak? Mi lesz azokkal, akiket a piac kiáraz a lakhelyükről? Balla Ákos a piac minden szegmensét átlátja, és a lakhatási válságról azt mondja: ez tényleg válság, És a válság szót húzzuk háromszor alá. De van sok ötlete is, olyanok […]
Fehér Tamás minden túlzás nélkül fogalom az órarajongók között, művei milliárdosok nappaliját vagy dolgozószobáját díszítik. Van olyan rajza, aminek eredeti példányáért 16 ezer svájci frankot fizettek egy árverésen, egy másikat a Schumacher család őriz. Leülünk a nappaliban az asztalhoz, és hirtelen úgy érzem magam, mintha egy sokat látott sorozat díszletei közé kerültem volna. Nem véletlenül ismerős a hely, […]