A dánszentmiklósi ősfás parkban lévő mini-Provance, a Botanica Hotel a néhai Bálint Ágnes álma volt. Terveit ma már családja valósítja meg. „Nem gondoltunk ilyen szintű gasztronómiára, csak azt szerettük volna, hogy a megszálló vendégek jót egyenek. Most meg már a Michelin-csillag a cél” – mondja Horváth Kristóf, a dánszentmiklósi Botanica butikhotel és étterem egyik tulajdonosa. Áradozik a legújabb konyhai fejlesztésekről, a különleges étkészletek […]
A dánszentmiklósi ősfás parkban lévő mini-Provance, a Botanica Hotel a néhai Bálint Ágnes álma volt. Terveit ma már családja valósítja meg.
„Nem gondoltunk ilyen szintű gasztronómiára, csak azt szerettük volna, hogy a megszálló vendégek jót egyenek. Most meg már a Michelin-csillag a cél” – mondja Horváth Kristóf, a dánszentmiklósi Botanica butikhotel és étterem egyik tulajdonosa. Áradozik a legújabb konyhai fejlesztésekről, a különleges étkészletek és tálalóeszközök iránti szenvedélyéről, az apró részletek kitalálásáról. Mellette felesége, Zsebők Ágota a maga csendes határozottságával képviseli mindazt, amit nemrég elhunyt anyósa, Bálint Ágnes örökül hagyott. Ágota lépésről lépésre vitte sikerre a Botanicát Ágnessel, férje és sógorai édesanyjuk betegségével, majd halálával csatlakoztak, és igazi családi vállalkozássá váltak.
„Igen, különleges kapcsolat volt a miénk, hétvégén az anyósom volt, hétköznap meg gyakorlatilag a főnököm. Sok időt töltöttünk együtt, tőle ismerem a család történetét” – mondja Ágota. „Lecsapott Ágotára” – fűzi hozzá Kristóf. Amikor először vetődött fel a vendéglátás ötlete, Ágota még csak barátnője volt. Mint projektmenedzser dolgozott, bár eredetileg turisztikai végzettséget szerzett. Akkor még arról volt szó, hogy kipróbálják együtt a munkát: ha a lánynak mégsem tetszik, visszamegy dolgozni Budapestre. Zúgtak a gépek a műhelyben
A világot bejárta, Michelin-műhelyekben tanult, most pedig saját történetét tálalja – André Bicalho séf Carlos Coelhóval közösen álmodta meg az Epicurean koncepcióját. A világutazó séf és az argentin üzletember gasztronómiai műhelye hamarosan nyit Budapesten, ezzel új izgalmas és kihagyhatatlan célpontot teremtve a fine dining szerelmeseinek. André Bicalho séfet faggattuk ki a koncepcióról és az előtörténetről. […]
A világot bejárta, Michelin-műhelyekben tanult, most pedig saját történetét tálalja – André Bicalho séf Carlos Coelhóval közösen álmodta meg az Epicurean koncepcióját. A világutazó séf és az argentin üzletember gasztronómiai műhelye hamarosan nyit Budapesten, ezzel új izgalmas és kihagyhatatlan célpontot teremtve a fine dining szerelmeseinek. André Bicalho séfet faggattuk ki a koncepcióról és az előtörténetről.
Hol gyökerezik a gasztronómia iránti szenvedély?
Félig brazil, félig portugál vagyok, és 18 éves koromig Brazíliában éltem – a legtöbb időt a nagymamámmal töltöttem, aki soha semmit nem vett készen. Minden az alapoktól indult nála. A konyhája volt az első iskolám: együtt készítettük az ételeket, ő pedig közben főzni és élni tanított. Ez a szeretet azóta is velem van. Míg mások egy üveg bort visznek vendégségbe, én mindig valami friss étellel érkezem! Számomra a főzés élvezet és a gondoskodás nyelve.
Hogyan jelennek meg a bejárt országok ízei az Epicurean terítékén?
Brazíliában kovácsolódott a séfkés a kezemben, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tanultam meg magabiztosan használni, Franciaországban pedig tökéletesre élesítettem – hogy a legnagyobb precizitással és tökéllyel forgathassam. Magyarország az a hely, ahol most mindezt a tányérra teszem.
Magyarországgal először Belgiumban találkoztam, egy Michelin-csillagos étteremben ittam először magyar bort. Amikor nyolc éve ide érkeztem, lenyűgöztek a helyi borok és Budapest gyönyörűsége – és maradtam. Most ezek a tapasztalatok kerülnek tányérra az Epicurean menüjében.
Mit jelent a „cuisine d’auteur” koncepció?
Ez egy olyan konyha, ami a séf személyes tapasztalataira épül – az ízek, technikák és inspirációk mind abból fakadnak, amit megéltem. Nincsenek műfaji vagy földrajzi határok, csak az én világom. Az első menüben az életem állomásait mesélem el: minden fogás egy ország, ahol éltem, az én értelmezésemben. Ugyanezzel a koncepcióval készül egy teljesen vegán menü is.
Egy valódi utazásra hívjuk a vendégeinket – nemcsak ízekben, térben is. A hordós érlelőteremből indulunk: italokkal és amuse-bouche-sal fogadjuk őket, és ha szeretnének, borokat is kóstolhatnak a hordókból. Ezután átsétálunk a konyhán a látványkonyha étterméig, ahol felszolgáljuk a menüt, az előételtől a desszertig. A vacsora a Polo Lounge- ban zárul, zenével, petits fours-ral és koktélokkal. Ez a rész már nemcsak az étkezésről szól, hanem az élmény és az élet ünnepléséről.
Mi volt a legnagyobb kihívás a menü fejlesztésénél?
Maga a kreatív folyamat örömteli – szeretem végiggondolni, milyen technikákat, ízeket használjak. De nálunk az első ötlet sosem a végleges: Carlosszal mindig továbbgondoljuk, finomítjuk, emeljük a szintet. Ő a teljes vendégélményt látja, én az ételen keresztül közelítek. És minden egyes részlet számít – ebben nagyon hasonlítunk.
Mi jelent sikert a vendégelégedettségen túl?
Számomra az étel az emberekről szól. Ha élvezik, amit készítettem, már megérte. Persze ha ennél több jön – elismerés, figyelem –, örömmel fogadom. De amit igazán szeretek, az az a pillanat, amikor látom az arcukon az örömöt. Azt szeretném, ha az emberek emlékeznének az ételemre.
Aktuálisabb témát aligha talált volna a hírhamisításnál, így a 70-es évekbeli filmhíradós élményeit írta meg Gárdos Péter legújabb regényében, a Hamisítókban. Miután ugyanis nem vették fel rendező szakra, lényegében a híradófilmek készítése közben tanulta meg a filmes szakmát, majd kora egyik legnagyobb történetmesélője lett. Eleinte olyan játékfilmsikerekkel, mint a Szamárköhögés vagy a Hajnali láz, az utóbbi években pedig fordulatos regényekkel. Interjú taposással […]
Harmincegyedszer is Sziget. Lesz ott pár név, akit a helyedben nem hagynék ki. Little Simz (UK)A brit rappercsaj (nigériai szülőkkel) új lemezével turnézik. Az előzővel is szétnyerte magát az angol díjátadókon, és most a Lotust is dicsőítik a kritikusok.📆 aug. 6. 19:00 (Nagyszínpad)🎤 Gorilla Charli XCX (UK)A tavalyi neonzöldes „brat summer”-hullám napszemüveges, feszülő sortos fenoménja a nyitónapon dobja le kurrens […]
A Merlin Communications úgy tudott alkalmazkodni az új kihívásokhoz, hogy a lényeg megmaradjon: az ügyfeleknek és nekik is kölcsönös elégedettséget okozzon a közös munka. Gondoljunk bele, hogy 25 éve még legmerészebb álmunkban sem gondoltuk, hogy egy napon Steve Jobs bemutatja a világ első okostelefonját, az internetre pedig még talán sokan múló hóbortként tekintet-tek. Innen nézve […]
Bár a nők egyre több területen törnek az élre, az autóipar férfiak által dominált szféra maradt. Igazi kuriózum, ha ebben az iparágban egy nő kerül vezetői székbe, különösen a termelési területen. Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója nemcsak vezető, hanem jövőteremtő is. Teszi mindezt úgy, hogy közben megőrizze a család és a […]