Fajgerné dr. Dudás Andrea. A nevet hallva talán nem a hazai kortárs festőművészet egyik legizgalmasabb karaktere jelenne meg előttünk. Pedig Andi alkatával, személyiségével, műveivel egyszerre nagyon tabusított, ugyanakkor nagyon is hagyományos üzeneteket közvetít. Vállaltan túlsúlyos teste művészi kifejezőeszköze és inspirációja is. „Andrea, maga olyan szerelmesen néz rám” – mondta Nádas Péter író Fajgerné Dudás Andreának, amikor két […]
Fajgerné dr. Dudás Andrea. A nevet hallva talán nem a hazai kortárs festőművészet egyik legizgalmasabb karaktere jelenne meg előttünk. Pedig Andi alkatával, személyiségével, műveivel egyszerre nagyon tabusított, ugyanakkor nagyon is hagyományos üzeneteket közvetít. Vállaltan túlsúlyos teste művészi kifejezőeszköze és inspirációja is.
„Andrea, maga olyan szerelmesen néz rám” – mondta Nádas Péter író Fajgerné Dudás Andreának, amikor két évvel ezelőtt, a 80. születésnapján Karácsony Gergely főpolgármester átnyújtotta neki Andi Önarckép férjemmel című festményét. Nádas eredetileg a Deák Erika Galériában látta meg a képet, és azonnal beleszeretett. Amikor később megkereste Erikát a fővárosi önkormányzat, hogy vásárolna egy alkotást az író születésnapjára, azonnal tudta, mi legyen az.
„Bármit kérhetett volna, de ő az én képemet akarta. A köszöntésen meg se bírtam szólalni, csak mosolyogtam. Hát hogy lehetne ebben a szituációban másképpen nézni, mint rajongással, amikor egy ekkora íróra ilyen hatással volt a művészetem?” – emlékszik vissza Andrea még ma is elfogódottan. Az író a képet a Kiscelli Múzeumnak ajándékozta tovább. Az, hogy végül közgyűjteményt gyarapít az alkotása, extra megtiszteltetés Andreának.
A világot bejárta, Michelin-műhelyekben tanult, most pedig saját történetét tálalja – André Bicalho séf Carlos Coelhóval közösen álmodta meg az Epicurean koncepcióját. A világutazó séf és az argentin üzletember gasztronómiai műhelye hamarosan nyit Budapesten, ezzel új izgalmas és kihagyhatatlan célpontot teremtve a fine dining szerelmeseinek. André Bicalho séfet faggattuk ki a koncepcióról és az előtörténetről. […]
A világot bejárta, Michelin-műhelyekben tanult, most pedig saját történetét tálalja – André Bicalho séf Carlos Coelhóval közösen álmodta meg az Epicurean koncepcióját. A világutazó séf és az argentin üzletember gasztronómiai műhelye hamarosan nyit Budapesten, ezzel új izgalmas és kihagyhatatlan célpontot teremtve a fine dining szerelmeseinek. André Bicalho séfet faggattuk ki a koncepcióról és az előtörténetről.
Hol gyökerezik a gasztronómia iránti szenvedély?
Félig brazil, félig portugál vagyok, és 18 éves koromig Brazíliában éltem – a legtöbb időt a nagymamámmal töltöttem, aki soha semmit nem vett készen. Minden az alapoktól indult nála. A konyhája volt az első iskolám: együtt készítettük az ételeket, ő pedig közben főzni és élni tanított. Ez a szeretet azóta is velem van. Míg mások egy üveg bort visznek vendégségbe, én mindig valami friss étellel érkezem! Számomra a főzés élvezet és a gondoskodás nyelve.
Hogyan jelennek meg a bejárt országok ízei az Epicurean terítékén?
Brazíliában kovácsolódott a séfkés a kezemben, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tanultam meg magabiztosan használni, Franciaországban pedig tökéletesre élesítettem – hogy a legnagyobb precizitással és tökéllyel forgathassam. Magyarország az a hely, ahol most mindezt a tányérra teszem.
Magyarországgal először Belgiumban találkoztam, egy Michelin-csillagos étteremben ittam először magyar bort. Amikor nyolc éve ide érkeztem, lenyűgöztek a helyi borok és Budapest gyönyörűsége – és maradtam. Most ezek a tapasztalatok kerülnek tányérra az Epicurean menüjében.
Mit jelent a „cuisine d’auteur” koncepció?
Ez egy olyan konyha, ami a séf személyes tapasztalataira épül – az ízek, technikák és inspirációk mind abból fakadnak, amit megéltem. Nincsenek műfaji vagy földrajzi határok, csak az én világom. Az első menüben az életem állomásait mesélem el: minden fogás egy ország, ahol éltem, az én értelmezésemben. Ugyanezzel a koncepcióval készül egy teljesen vegán menü is.
Egy valódi utazásra hívjuk a vendégeinket – nemcsak ízekben, térben is. A hordós érlelőteremből indulunk: italokkal és amuse-bouche-sal fogadjuk őket, és ha szeretnének, borokat is kóstolhatnak a hordókból. Ezután átsétálunk a konyhán a látványkonyha étterméig, ahol felszolgáljuk a menüt, az előételtől a desszertig. A vacsora a Polo Lounge- ban zárul, zenével, petits fours-ral és koktélokkal. Ez a rész már nemcsak az étkezésről szól, hanem az élmény és az élet ünnepléséről.
Mi volt a legnagyobb kihívás a menü fejlesztésénél?
Maga a kreatív folyamat örömteli – szeretem végiggondolni, milyen technikákat, ízeket használjak. De nálunk az első ötlet sosem a végleges: Carlosszal mindig továbbgondoljuk, finomítjuk, emeljük a szintet. Ő a teljes vendégélményt látja, én az ételen keresztül közelítek. És minden egyes részlet számít – ebben nagyon hasonlítunk.
Mi jelent sikert a vendégelégedettségen túl?
Számomra az étel az emberekről szól. Ha élvezik, amit készítettem, már megérte. Persze ha ennél több jön – elismerés, figyelem –, örömmel fogadom. De amit igazán szeretek, az az a pillanat, amikor látom az arcukon az örömöt. Azt szeretném, ha az emberek emlékeznének az ételemre.
Virág Ferenc két diszkontbrókert épített fel, majd adott el 2021-ben, nyugodt életet tervezett, de mára kiderült, nem tudja leállítani agykapacitásait. Már nem saját brókercégen agyal, de segít egyet globális piacra szánt termékkel felépíteni. „Valóban olyasmit mondtam, hogy vége, de nem jött össze. Az a baj, hogy imádom használni az agykapacitásomat” – mosolyog Virág Ferenc, amikor beszélgetésünk elején […]
A valaha volt legmagasabbra jutó csúcsvezető a multivilágban. Félmillió ember főnöke volt, amikor leköszönt a Shell globális alelnöki pozíciójáról. Hazaköltözött Londonból, de legkedvesebb címét egy életen át őrzi: Kapitány István CHO, azaz Chief Hugging Officer. Emberszeretetről, motiválásról könyvet tudna írni, de inkább sokakat mentorál. Pár héttel ezelőtt Kapitány István beszédet mondott a Budapesti Gazdasági Egyetem diplomaosztóján, negyvenegy évvel azután, […]
Nem sablont adunk – hanem versenyelőnytA Prestige Mentor új szemlélete a vezetésről és a valódi önazonosságról Egy cég lehet nyereséges, működhet kifelé – mégis elérkezik egy pont, ahol belül már nem stimmel valami. A csapat elfárad, a vezető kimerül, a döntések késnek. Ilyenkor nem elég egy inspiráló előadás. Ilyenkor valódi stratégiai segítség kell. A Prestige […]