Összeállította: Katherine Love / Fordította: Zsadon Béla EcuadorA Banco Guayaquil ifjú vezetőjét mutatják be. Az évszázados pénzintézet az ország negyedik legnagyobb bankja. A negyvenéves Guillermo Lasso Alcivar tizennyolc éve állt munkába, és az a vezérigazgatói főmotívuma, hogy „rendes dolgokat kell rendkívül jól csinálni”. A Banco Guayaquil eszközállománya 2024-re elérte a 8,7 milliárd dollárt, 2865 alkalmazottja és 2,5 millió ügyfele van. […]
Összeállította: Katherine Love / Fordította: Zsadon Béla
Ecuador A Banco Guayaquil ifjú vezetőjét mutatják be. Az évszázados pénzintézet az ország negyedik legnagyobb bankja. A negyvenéves Guillermo Lasso Alcivar tizennyolc éve állt munkába, és az a vezérigazgatói főmotívuma, hogy „rendes dolgokat kell rendkívül jól csinálni”. A Banco Guayaquil eszközállománya 2024-re elérte a 8,7 milliárd dollárt, 2865 alkalmazottja és 2,5 millió ügyfele van.
Ausztrália Ha ismerősen csengenek a bányamogul Gina Rinehart gazdaságpolitikai eszméi, jusson eszünkbe, hogy a 71 éves milliárdos – a leggazdagabb ausztrál (balra lent) – 2024 novemberében ott volt Floridában Donald Trump választási győzelmi partiján, és Washingtonban is, az elnök beiktatásán. Az ausztrál Forbesnak azt nyilatkozta: „Az ország felvirágoztatásához jelentősen csökkentenünk kell az állami bürokráciát és a korlátozásokat, meg kell szüntetni a kormány pazarlását, csökkentenünk kell a rekordszintű államadósságot, hogy csökkenthessük az adókat. Kevesebb bürokrácia, kevesebb adó, több hasznos technológia.”
Az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója, a Föld összes kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős. De nagyjából negyven százalékban egyéni ökológiai lábnyomunk mérete is azon múlik, mit és hogyan eszünk. Fejenkénti napi élelmiszer-szükségletünk előállításához átlagosan3500 litervizet használnak fel.Évente1,05 milliárd tonnaélelmiszerhulladék keletkezikvilágszerte.Az elpazarolt élelmiszer vízlábnyoma130 Balatonvizének mennyiségével egyenlő. (Leegyszerűsítve azt mutatja, hogy hány liter vízre van szükség egységnyi […]
Az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója, a Föld összes kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős. De nagyjából negyven százalékban egyéni ökológiai lábnyomunk mérete is azon múlik, mit és hogyan eszünk.
Fejenkénti napi élelmiszer-szükségletünk előállításához átlagosan 3500 liter vizet használnak fel. Évente 1,05 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik világszerte. Az elpazarolt élelmiszer vízlábnyoma 130 Balaton vizének mennyiségével egyenlő. (Leegyszerűsítve azt mutatja, hogy hány liter vízre van szükség egységnyi mennyiségű élelmiszer előállításához, illetve ahhoz, hogy az a fogyasztóhoz eljusson.)
Az állati eredetű élelmiszerek előállítása – különösen a hús- és tejtermékeké – kiemelkedően nagy környezeti lábnyommal jár. A növényi alapú étrend akár 73 százalékkal is csökkentheti az egyéni étrendhez köthető kibocsátásokat. Egy húsmentes nappal 2500 liter vizet spórolhatsz meg.
Mit tehetsz? A Felelős Gasztrohős Alapítvány tanácsai: Válassz szezonális és helyi alapanyagokat! A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, újburgonyának és a szamócának is!
Tervezd meg a heti menüt! A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A Nébih szerint Magyarországon évente fejenként 62 kilogramm élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.
Hasznosítsd a maradékokat! A zöldségszárakból isteni alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérpuding vagy zsemlemorzsa. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!
Csökkentsd a hús- és tejtermékfogyasztást! Nem kell teljesen lemondanod ezekről, de ha heti egy-két húsmentes napot beiktatsz, már az is sokat számít.
Az adakozás is lehet fun – ezt próbálja megmutatni a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány. Élő Adás elnevezésű programjuk valamelyest a Cápák között üzleti show-ra hasonlít: három jó ügy képviselői pitchelnek, a résztvevők pedig licitálnak és adakoznak nekik. Céges csapatépítőnek is jó a műfaj. Elutazik Gagybátorba, ellenőrzi a gyerekek fogait, és amit tud, meg is csinál ott helyben – ezt ajánlotta fel […]
Kovács Emese és Tóth Nelli, az MN6 Energiaügynökség alapító tulajdonosai olyan nagy cégeknek adnak tanácsot energiamenedzsment kérdésekben, mint a Wizz Air, a BMW vagy az AutoWallis, korábban dolgoztak a H&M, a Lufthansa Systems és a Burberry magyarországi leányaival is.Íme néhány példa, miből adódhat a vártnál is nagyobb energia- és költségmegtakarítás, ha egy kicsit jobban odafigyelnek a vállalatok. Vagy akár mi is, otthon. […]
Vége az aranyláznak, rekordok és forrásbőség helyett tisztulás és építkezés jellemzi a magyar startupközeget. Ez sokkal jobbat jelent, mint elsőre gondolnánk, de azért fennáll a kérdés: mi kell a legelszántabb magyar startupok következő nagy növekedési hullámához? Egy-két éve jelentős korrekció zajlik a technológiai piacokon. 2020 után a startuppiac túlhevült, sok esetben elszálltak az értékelések, és a könnyen megszerezhető tőke hozta magával […]
Lehúzós és jó helyekről, a balatoni gasztronómia rákfenéjéről és az országos médiát szezonálisan leuraló lángosárakról beszélgettünk a karcos véleményéről híres mesterszakáccsal, Németh Tamással. Idén is horroráron lesz a parton a lángos?Minden szezon előtt megy a hiszti, hogy drága a Balaton, pláne a balatoni lángos. Ezt minden évben végigröhögjük a séftársaimmal és a vendéglátósokkal. Minden másnak megy fel az ára. Három–négy év alatt konkrétan a felére […]