David Žefran nem tipikus fine dining alapanyagokból főz Michelin-csillagos fogásokat. A szlovéniai Milka séfje még a nagyanyjától tanulta a savanyítást, igaz, azért elment megnézni a dániai Nomát is, mielőtt belevágott az étteremnyitásba. Nem dobnak ki semmit, mindent felhasználnak, még a pisztráng szálkáját is. David Žefran séf lecsíp egy fenyőrügyet. A szlovéniai Kranjska Gora erdejében járunk, még hósapkás csúcsok között, a Jasna-tó partján. […]
David Žefran nem tipikus fine dining alapanyagokból főz Michelin-csillagos fogásokat. A szlovéniai Milka séfje még a nagyanyjától tanulta a savanyítást, igaz, azért elment megnézni a dániai Nomát is, mielőtt belevágott az étteremnyitásba. Nem dobnak ki semmit, mindent felhasználnak, még a pisztráng szálkáját is.
David Žefran séf lecsíp egy fenyőrügyet. A szlovéniai Kranjska Gora erdejében járunk, még hósapkás csúcsok között, a Jasna-tó partján. Innen nem messze fogják a Milka étterem tavaszi menüjének több fogásában is feltűnő pisztrángokat, és innen jönnek a fenyőrügyek is. A pisztrángoknak minden porcikájukat felhasználják, a fejüktől a farkukig. A bőrükből chipset készítenek, a szálkákból halszószt.
Itt keresd! Boutique & Restaurant Milka Vršiška cesta 45 4280 Kranjska Gora Slovenija A menüsor ára: 260 euró
Valter Attilának nem csak üzlet a kávé. A legjobb magyar bringás különleges helyet álmodott és hozott létre a Grinta kávézó-biciklibolttal. Ajánló a Forbes.hu-ról. Egy szerdai napon vagyok először a Grintában. A kávézóba lépve meglepődök, az evőeszközök és pohárfedők mellett Valter Attila 2020-as Tour de Hongrie-trófeája áll. Biztos másolat, gondolom magamban. Nem hagy nyugodni, muszáj megkérdeznem egy baristától, eredeti-e. Ő sem tudja, csalódottan ülök […]
Valter Attilának nem csak üzlet a kávé. A legjobb magyar bringás különleges helyet álmodott és hozott létre a Grinta kávézó-biciklibolttal. Ajánló a Forbes.hu-ról.
Egy szerdai napon vagyok először a Grintában. A kávézóba lépve meglepődök, az evőeszközök és pohárfedők mellett Valter Attila 2020-as Tour de Hongrie-trófeája áll. Biztos másolat, gondolom magamban. Nem hagy nyugodni, muszáj megkérdeznem egy baristától, eredeti-e. Ő sem tudja, csalódottan ülök vissza az asztalomhoz. Pár perc múlva odajön, és közli, hogy a kupa valódi. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.
Itt érzem először igazán, mi is a Grinta. Az, hogy Magyarország legnagyobb kerékpárversenyének trófeája itt a dekoráció része, mutatja, hogy ez nemcsak kávézó, hanem közösség is. A mondat második felét már nem én, hanem Valter Attila, Magyarország legjobb férfi biciklise, a Grinta megálmodója mondja. Nem viselkedik világsztárként a budai Horvát utcában: első kérdése, hogy kérek-e kávét, és ha igen, milyet.
Versenyei miatt eddig is kevés időt töltött itthon, de azóta, hogy Andorrába költözött, még ritkábban lehet elkapni. Ha viszont itt van, nagy az esély, hogy a Grintában találod – akár a kávégép mögött. Pár évvel ezelőtt elvégzett egy baristaképzést legjobb barátjával, Fetter Erikkel, egy másik profi országúti kerékpárossal. „Eredetileg egy napot beszéltünk meg, de végül ott ragadtak még négyre, annyira élvezték” – mondja Repka Péter, a Madal Cafe ügyvezetője, a Barista Campus képzés alapítója. Ati 2024 januárjában kereste meg, hogy segítsen az induló projektjében. A partnerség azóta sem ért véget, Péter csömöri vállalkozása pörköli a Grinta saját márkás termékeként árult kávét. A csomagolást Ati karrierjének emlékezetes pillanatai díszítik. Attila két éve költözött ki, amikor a Jumbo csapatához szerződött, így a Grinta napi működtetésére nincs ideje. A feladatokat unokatestvére, Kreutz Dávid vette le a válláról, a harmadik ügyvezető pedig Berta Zsófi, ő a marketinget viszi. A hely önazonosságát mi sem mutatja jobban, hogy induláskor Ati a bringázás jövedelmeiből körülbelül százmillió forintot tett a projektbe.
„Azt éreztem, az embereknek van erre igényük. Ezt nem lehet logikusan megmagyarázni – mondja Ati. – A sportban sokszor a számokra hagyatkozunk, ez viszont érzelmi alapú döntés volt, amit persze azóta az üzleti logika is támogat. De ez nem csak üzlet. Azért van, mert szeretnénk, hogy legyen.”
Nem titok, hogy a Grintával ki szeretnék használni Ati magyarországi ismertségét, ehhez azonban minőségnek kell társulnia – különösképp a kerékpároknál. „Olyan termékeket próbálunk eladni, amiket Ati is használ vagy hitelesnek tart” – mondja Dávid. Az egyetlen bicikli, ami nem eladó, a szoba közepén van kiállítva. Ezzel tekert Ati 2024 nyarán a párizsi olimpia országúti számán. Negyedik lett, a valaha volt legerősebb eredmény a magyar kerékpársportban. Írta: Maurer Kristóf
A vállalat kabalafigurája csippel a zsebében
Diszkófényvezérlőket árult a gimnáziumban, aztán feltalált valamit, amiből mára évi 1,8 milliárd dolláros (kb. 650 milliárd forintos) üzlet lett. Lassan harminc éve, hogy Martin Gren és társa feltalálta az IP-kamerát, így vált videós megfigyelőóriássá a svéd Axis Communications. Az emberi jogi és az etikai kérdésektől sem kíméltük meg a cég különc társalapítóját, amikor nemrég Budapesten járt a H1 Systems biztonságtechnikai konferenciáján. Kérdezett: Vaszkó Iván
A Kazinczy utcából az amerikai tudományos élet csúcsáig
Amerikai egyetemi laborját vezető magyar fejlődésbiológus, aki fordulatos, a történelem sebeit viselő családtörténettel, az Egyesült Államokba emigrált szüleinek bizonyítva és hálát adva futott be komoly egyetemi és kutatói karriert. Marianne Bronnerrel beszélgettünk emigrációról, családtörténetről, magyarságról, budapesti emlékekről és az élet csodáiról. Írta: Tóth-Biró Marianna
Ez egy videónapló az életünkről
Idén tizenöt éves influenszerlistánk (Forbes, 2025/5) hatodik helyezettje, a Pamkutya, Osbáth Márk és bátyja, Norbert YouTube-csatornája. Listánk legnépesebb táború youtuberei, nemrég elérték a másfél millió feliratkozót. Interjú Márkkal problémákról, munkafolyamatokról, építkezésről, nagyköveti vacsoráról, necces meghívókról és a csatorna jövőjéről is. Kérdezett: Zomborácz Iván
Fordította: Vaszkó Iván Az amerikai Forbes 1987 óta pásztázza a világ dollármilliárdosait. Az első évi 140 után két évtizeddel ezer fölé nőtt a számuk, 2017-ben már kétezren voltak. Most, nyolc évvel később, több mint háromezer dollármilliárdossal újabb mérföldkőhöz értünk. Rekordszámú, 3028 vállalkozó, befektető és örökös alkotja az idei rangsort, 247-tel több, mint tavaly. Gazdagabbak is lettek minden eddiginél. A globális […]
Magazint készíteni 2025-ben, pláne Magyarországon, nemcsak élmény, de kiváltág is. Tudatosítom magamban, amikor tudom. Nagyon sok projekten dolgozunk, jön az első podcastunk, a júliusi szám is nagyon izgalmas lesz, és online is rengeteg újdonsággal készülünk a nyárra. Amikor ez a beköszöntő készül, mégis inkább belemenekülök a magazinkészítésbe. Jólesik. A szokásosnál talán tovább el is időzök a 60-as években egy állami […]
Kovács Emese és Tóth Nelli, az MN6 Energiaügynökség alapító tulajdonosai olyan nagy cégeknek adnak tanácsot energiamenedzsment kérdésekben, mint a Wizz Air, a BMW vagy az AutoWallis, korábban dolgoztak a H&M, a Lufthansa Systems és a Burberry magyarországi leányaival is.Íme néhány példa, miből adódhat a vártnál is nagyobb energia- és költségmegtakarítás, ha egy kicsit jobban odafigyelnek a vállalatok. Vagy akár mi is, otthon. […]
Nemesfém tokok, tourbillon és percütő komplikáció. Az idei Watches and Wonders luxusújdonságai. Míg a gazdaság legtöbb területét mostanában visszafogottság jellemzi, az óraipar szereplői a svájci – japán és német – lankák virágzó bűvöletében töretlenül és zavartalan élik idilli hétköznapjaikat. A 2022 óta minden tavasszal Genfben megrendezett Watches and Wonders az óraipar legfontosabb rendezvénye. Itt leplezik le az aktuális újdonságokat, […]