Túljárhat-e az emberi találékonyság a természet erején? Az időjárási szélsőségek megszaporodásával egyre több kihívás elé néz a mezőgazdaság – de közben egy csomó érdekes válasz is születik. A Growberry az algoritmusok erejét ötvözné a kontrollált termesztéssel.
Bocs a kupiért, csapatépítő síelésből jöttünk vissza – szabadkozik Hudecz Attila, miközben a következő dolgok történnek szimultán: emberek kicsit földes kertésznadrágban ide-oda cikáznak növényről növényre, vagy melósgúnyában egy fémlemezből vágnak ki egy elemet, míg van, aki a laptopja mögé bújva pötyög. Az eklektikus hangulatot kisebb-nagyobb elektronikus berendezések garmadája növeli, szemérmesen előkandikáló vezetékek, biztosítéktáblák, 3D nyomtatók és persze palánták minden sarokban. Aláfestő zenének szivattyúk zümmögnek kánonban, és halk vízcsobogás társul melléjük.
Megjelenik Brúnó, a cég kertészeti szakija, lehajol az ablak alatt álló, lámpával megvilágított szekrénykéhez, amelyből zöld levelek kandikálnak elő, és némi kotorászás után két érett szamóca landol a tenyeremben. Februárban. A fővárosban.
Nagy Brigitta az összes magyar Michelin-csillagos étteremnek szállított mikrozöldségeket és ehető virágokkat. Most, hogy vevői bezártak, pihen egy picit, és tartósítással kísérletezget.
Zsázsa, sarkantyúvirág, sisó – Nagy Brigitta különleges mikrozöldségeinek és ehető virágainak nemcsak a nevük, de ízük is különleges. A zsázsa meglepően tormás, a sarkantyúvirág csípős, a sisóban keveredik az ánizs és a menta íze. Az ehető orchidea lényegében egy virágba öntött kígyóuborka, az azték édesfű fehér bogyója a sztíviánál ötszázszor édesebb, a sófű értelemszerűen sós. „Beveszed a szádba, elkezd folyni a nyálad, és mint a pattogós cukorkától, pezsegni fog a szád” – mondja Brigi. Elrágcsálom a sárga színű elektromos gombvirágot – és, a növény tényleg elektromosságot idéz.
A Mikrozöldség furgonja hetente kétszer szállított a magyar Michelin-csillagos éttermeknek, amíg azok a vírus miatt szünetre nem kényszerültek. „Ha a növényeket hat–nyolc fokon tároljuk, négy napig tökéletes minőségűek, egy hétig jók.” A cég, az éttermek és cukrászdák mellett csak viszonteladóknak szállít. Szerencsém volt, hogy végiglegelhettem a kertet.
A kertészeti technikumot végzett Brigi 2015-ben könyvelői állása mellett a Spoon étterem hétvégi kertészeként dolgozott, ő locsolta a növényeket. Egyszer arról beszélgetett a séffel, Pilók Attilával, hogy iszonyú drágák a Franciaországból rendelt mikrozöldségek, kellene egy magyar beszállító. Brigi nekiállt kísérletezgetni az édesapjától korábban kapott üvegházban. Kicsiben indult, óvatosan tapasztalta ki, kitől érdemes magot vásárolni, hány grammra vessenek. „Szájhagyomány útján terjedt a hírem, sosem kellett partnereket keresnem.”
Brigi ehető virágokat is nevel, a virágok darabára 15–150 forint. „A virág sokkal kézimunka-igényesebb, jóval kevesebben csinálják. Nekünk ez a nagyobb volumen, most körülbelül nyolcvan különböző fajtánk van.” Míg a virágok szerepe leginkább a díszítés, a mikrozöldségek intenzív ízük és vitamintartalmuk miatt is népszerű konyhai alapanyagok. Nem egyenlők a bébizöldséggel, esetükben még nem alakult ki belőlük termés. Tenyészidejük jóval rövidebb, mint a kifejlett növényeké, ezért sokat lehet belőlük egy szezonban termeszteni.
Brigiék nem permeteznek, a ládákat mindennap átnézik. Egyszer érte őket nagyobb kár, a tőzeglégy miatt egy üvegháznyi növényt kellett kidobniuk. Hamar kiheverték, bíznak benne, hogy ez most is így lesz. „Reméljük, hogy a nyár második felére visszatér az élet, és kinyitnak az éttermek, ezért hamarosan elkezdjük a tavaszi munkákat.” Brigi vett egy aszalógépet, és most azon kísérletezik, hogy a visszamondott virágokból tartósított terméket állítson elő.
Ritkán adódik olyan élethelyzet, amiben nagy valószínűséggel ugyanazt csináljuk – ülünk a fenekünkön otthon, munkaidőben, próbálunk vagy valami értelmes dologgal foglalkozni (kacsintás, micsoda ötlet a Gazdát olvasni!) vagy a híreken szorongani, új hobbit találni, illetve a szerencsések még tudnak dolgozni. Egy éve ilyenkor kiröhögtük volna azt, aki azt mondja, hogy 2020 első negyedéve arról szól […]
A beérkező levelek mappa az utolsókat rúgja, de a Front alapítói fejükbe vették, hogy új lelket lehelnek bele. Neves támogatókkal a hátuk mögött célul tűzték ki, hogy felturbózzák a divatjamúlt e-mailt. Soha jobbkor: világjárvány idején különösen felértékelődnek a digitális munkaeszközök.
A világ legnagyobb fejvadászcége hárompercenként üt nyélbe egy csúcsvezetői átigazolást. Magyarországi irodája is szállított már embert az ország és a régió szinte minden fontos nagyvállalatának. Ha a Korn Ferry keres meg valakit, az komoly pozíció. Kell hozzá network, hatalmas adatbázis, kellenek profi procedúrák és sok tapintat. Ilyen egy diszkrét szakma és diszkrét kulcsembere: Szabó Vilmos.
Tuvalu a Csendes-óceán egyik legapróbb és hivatalosan a világ legkevésbé látogatott országa. Egy szigetcsoport, ahol nincs semmi nevezetes látnivaló, de bűnözés és szegénység sincs. Van viszont lassú élet, vidámság és napi közös foci a kifutón.