Túljárhat-e az emberi találékonyság a természet erején? Az időjárási szélsőségek megszaporodásával egyre több kihívás elé néz a mezőgazdaság – de közben egy csomó érdekes válasz is születik. A Growberry az algoritmusok erejét ötvözné a kontrollált termesztéssel.
Bocs a kupiért, csapatépítő síelésből jöttünk vissza – szabadkozik Hudecz Attila, miközben a következő dolgok történnek szimultán: emberek kicsit földes kertésznadrágban ide-oda cikáznak növényről növényre, vagy melósgúnyában egy fémlemezből vágnak ki egy elemet, míg van, aki a laptopja mögé bújva pötyög. Az eklektikus hangulatot kisebb-nagyobb elektronikus berendezések garmadája növeli, szemérmesen előkandikáló vezetékek, biztosítéktáblák, 3D nyomtatók és persze palánták minden sarokban. Aláfestő zenének szivattyúk zümmögnek kánonban, és halk vízcsobogás társul melléjük.
Megjelenik Brúnó, a cég kertészeti szakija, lehajol az ablak alatt álló, lámpával megvilágított szekrénykéhez, amelyből zöld levelek kandikálnak elő, és némi kotorászás után két érett szamóca landol a tenyeremben. Februárban. A fővárosban.
Ritkán adódik olyan élethelyzet, amiben nagy valószínűséggel ugyanazt csináljuk – ülünk a fenekünkön otthon, munkaidőben, próbálunk vagy valami értelmes dologgal foglalkozni (kacsintás, micsoda ötlet a Gazdát olvasni!) vagy a híreken szorongani, új hobbit találni, illetve a szerencsések még tudnak dolgozni. Egy éve ilyenkor kiröhögtük volna azt, aki azt mondja, hogy 2020 első negyedéve arról szól […]
Ritkán adódik olyan élethelyzet, amiben nagy valószínűséggel ugyanazt csináljuk – ülünk a fenekünkön otthon, munkaidőben, próbálunk vagy valami értelmes dologgal foglalkozni (kacsintás, micsoda ötlet a Gazdát olvasni!) vagy a híreken szorongani, új hobbit találni, illetve a szerencsések még tudnak dolgozni. Egy éve ilyenkor kiröhögtük volna azt, aki azt mondja, hogy 2020 első negyedéve arról szól majd, hogyan lehet elbújni egy világjárvány elől. Az is biztos, hogy nem egészséges az egész napot rettegéssel tölteni, ezért figyelemelterelés céljából érdemes velünk tartani, a minőségi alapanyagokra felesküdött magyar vállalkozókról szól a mostani lapszám, mutatom a menüt! A mohácsi Prophyl Kft. Magyarországon egyedül állít elő vakcinakutatáshoz is használható steril tojásokat – ők mondjuk tudják, mi fán terem a drasztikus intézkedés: volt, hogy jelentős állományuk ment a vágóhídra, mert felütötte fejét egy betegség a tyúkok között, de nem kerültek padlóra tőle.
Mutatunk egy magyar startupot, a Growberryt, akik kontrollált növénytermesztéssel próbálnak egy új rést találni a piacon. Összeraktak egy termesztőládát, amiben mesterségesen adva van minden, ami egy növény stabil növekedéséhez szükséges. Csakhogy minden növénynek egy kicsit másra van igénye, így most azon dolgoznak, hogy algoritmust fejlesszenek hozzájuk, így a vevőnek csak el kellene indítani egy programot, attól függően, mit termesztene. (De nem akarunk zsákbamacskát árulni, ez nem oldja meg az éhezés kérdését.)
Az egészséges élelmiszer nekünk, magyaroknak szerencsére magától értetődő dolog, a gazdáknak rengeteg szabályt és előírást kell betartaniuk, hogy a termékeik eljuthassanak a fogyasztóhoz. A világ többi, elmaradott részén ez azért erősen kétesélyes játék, viszont egy hazai csapat hatékony megoldást kínál, a blokk-lánc megbízhatóságát ötvözték a húskereskedelemben rejtőző kockázatokkal, az eredmény az, hogy a vásárló tudja, honnan jött, amit a polcról levesz.
Van itt egy agrárvállalat, akik egy lepukkant téesz romjain építettek fel egy ma már minőségi tejtermékeket előállító vállalatot, de ehhez kellett kitartás, elszántság, és a helyiek összefogása – és lehet nekik szurkolni, mert a koronavírus miatt ők nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Eddig adósok voltunk az ország egyik legnagyobb gombatermesztő vállalatának, a Bio-Funginak a történetével. Hetente csak csiperkegombából több száz tonnát állítanak elő, noha a kezdet kezdetén az alapítónak még állampolgársága sem volt, ma pedig már milliárdos biznisz tulajdonosa.
A globális járványok egyre gyakoribbak az állatvilágban is, egy csapat magyar informatikus azon dolgozik, hogy időben megállíthassuk őket. A Te-Food élelmiszerkövető rendszerével a termelőcégek, kereskedők, állami felügyelőszervek és maga a vásárló is végigkövetheti egy-egy termék útját a farmtól az áruházak polcáig. Vietnámban milliókat mentenek meg az ételmérgezéstől, az ENSZ-szel közösen járványokat akadályoznak meg, a boltok pedig fizetnek, hogy velük bizonyítsák: a gluténmentes tényleg gluténmentes. Vagy kóser.
Farkas Margit húsz éve dolgozik vezetői pozíciókban az EY-nál, azon kevesek közé tartozik, akik HR-oldalról beszlalomozva váltak globális partnerré. Nem krízist, hanem változást kezel: úgy gondolja, a következő hónapok nagy kérdése az lesz, meg tudjuk-e tartani a vírus miatt kialakult új helyzet pozitív hozadékait.