Makai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója szerint digitalizációs megoldásokkal tudunk felzárkózni Európához, és ebben ők az igazi szakértőnek számítanak. A vállalatcsoport Magyarország legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag-gyártóvá szeretne válni a korszerű technológiák és a digitális megoldások alkalmazásával.
Hogy lesz valakiből nemzetközi agrárszakember?
A Gödöllői Agrártudományi Egyetem kihelyezett karán kezdtem el tanulmányaimat, később minisztériumi ösztöndíjjal kerültem az Egyesült Államokba. A világ legnagyobb agrárcégénél, az amerikai Cargillnál több regionális pozíciót töltöttem be, voltam elnök-vezérigazgatója a gabona és olajosmag, később a takarmány üzletágnak, részt vettem a vállalatcsoport globális és regionális stratégiájának kialakításában is. Kereskedőnek és marketingszakembernek tartom magam, ugyanakkor szerelmem az agrárium.
Mekkora kihívást jelentenek a mai modern táplálkozási elvárások a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban?
Nagy Brigitta az összes magyar Michelin-csillagos étteremnek szállított mikrozöldségeket és ehető virágokkat. Most, hogy vevői bezártak, pihen egy picit, és tartósítással kísérletezget.
Zsázsa, sarkantyúvirág, sisó – Nagy Brigitta különleges mikrozöldségeinek és ehető virágainak nemcsak a nevük, de ízük is különleges. A zsázsa meglepően tormás, a sarkantyúvirág csípős, a sisóban keveredik az ánizs és a menta íze. Az ehető orchidea lényegében egy virágba öntött kígyóuborka, az azték édesfű fehér bogyója a sztíviánál ötszázszor édesebb, a sófű értelemszerűen sós. „Beveszed a szádba, elkezd folyni a nyálad, és mint a pattogós cukorkától, pezsegni fog a szád” – mondja Brigi. Elrágcsálom a sárga színű elektromos gombvirágot – és, a növény tényleg elektromosságot idéz.
A Mikrozöldség furgonja hetente kétszer szállított a magyar Michelin-csillagos éttermeknek, amíg azok a vírus miatt szünetre nem kényszerültek. „Ha a növényeket hat–nyolc fokon tároljuk, négy napig tökéletes minőségűek, egy hétig jók.” A cég, az éttermek és cukrászdák mellett csak viszonteladóknak szállít. Szerencsém volt, hogy végiglegelhettem a kertet.
A kertészeti technikumot végzett Brigi 2015-ben könyvelői állása mellett a Spoon étterem hétvégi kertészeként dolgozott, ő locsolta a növényeket. Egyszer arról beszélgetett a séffel, Pilók Attilával, hogy iszonyú drágák a Franciaországból rendelt mikrozöldségek, kellene egy magyar beszállító. Brigi nekiállt kísérletezgetni az édesapjától korábban kapott üvegházban. Kicsiben indult, óvatosan tapasztalta ki, kitől érdemes magot vásárolni, hány grammra vessenek. „Szájhagyomány útján terjedt a hírem, sosem kellett partnereket keresnem.”
Brigi ehető virágokat is nevel, a virágok darabára 15–150 forint. „A virág sokkal kézimunka-igényesebb, jóval kevesebben csinálják. Nekünk ez a nagyobb volumen, most körülbelül nyolcvan különböző fajtánk van.” Míg a virágok szerepe leginkább a díszítés, a mikrozöldségek intenzív ízük és vitamintartalmuk miatt is népszerű konyhai alapanyagok. Nem egyenlők a bébizöldséggel, esetükben még nem alakult ki belőlük termés. Tenyészidejük jóval rövidebb, mint a kifejlett növényeké, ezért sokat lehet belőlük egy szezonban termeszteni.
Brigiék nem permeteznek, a ládákat mindennap átnézik. Egyszer érte őket nagyobb kár, a tőzeglégy miatt egy üvegháznyi növényt kellett kidobniuk. Hamar kiheverték, bíznak benne, hogy ez most is így lesz. „Reméljük, hogy a nyár második felére visszatér az élet, és kinyitnak az éttermek, ezért hamarosan elkezdjük a tavaszi munkákat.” Brigi vett egy aszalógépet, és most azon kísérletezik, hogy a visszamondott virágokból tartósított terméket állítson elő.
A nagy cégek minőségével és a kis szolgáltatók rugalmasságával hódít a RackForest. A magyar vállalat nemcsak egyedülálló infrastrukturális háttérének köszönhetően tűnik ki a szerverszolgáltatók közül: náluk este tizenegykor is az ügyfél az első.
Tuvalu a Csendes-óceán egyik legapróbb és hivatalosan a világ legkevésbé látogatott országa. Egy szigetcsoport, ahol nincs semmi nevezetes látnivaló, de bűnözés és szegénység sincs. Van viszont lassú élet, vidámság és napi közös foci a kifutón.
Kihaló őshonos fajok, természeti extrémitásoknak kitett mezőgazdaság: az Ökológiai Kutatóközpont Környezeti Jövőkutatás – Magyarország 2050 című tanulmányában azt vizsgálták, milyen lehet hazánk biodiverzitása harminc év múlva. Az eredményekről és a lehetséges szcenáriókról beszélgettünk a kutatás egyik vezetőjével, Báldi András ökológussal.