Vezető szerepben a régiós ingatlanpiacon

A magyarról a regionális piacra való kilépés sokszor még az itthon sikert sikerre halmozó cégeknek is komoly kihívást jelent, mind az időzítést, mind pedig a formát tekintve. A WING Zrt.-nél is már korábban megfogalmazódott a nemzetközi terjeszkedés gondolata. „Piacvezető hazai vállalatként úgy éreztük, hogy hiába rendelkezünk elég tudással, kapacitással, erőforrással, a magyar piac mérete miatt, a hazai keretek között már nem tudunk sokkal többet elérni, mint ahol jelenleg is tartunk – magyarázza Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Elértük azt a méretet és azt az érettségi szintet, hogy ki tudunk lépni más piacokra is.”

A WING esetében a kérdés tehát inkább a hogyan volt. A cég már 2018-ban megvett két szófiai irodaházat, ám ilyen apró lépésekkel sokáig tartott volna jelentős pozíciókat felépíteni, és végül nem is ezt a stratégiát folytatta, hanem egy huszárvágással, a lengyel Echo Investment többségi tulajdonrészének megvásárlásával rögtön a régió egyik legjelentősebb ingatlanvállalkozásává vált. „A lehetőségek mérlegelése után arra jutottunk, hogy egy működő cégbe szeretnénk befektetni. Egy hozzánk hasonló céget kerestünk, többet megnéztünk, és az volt a szerencsénk, hogy végül találtunk egy megfelelő profilú, piacvezető, jó perspektívákkal rendelkező vállalatot” – meséli Noah Steinberg.

De miért pont Lengyelország? A WING vezetősége erre a döntésre is hosszas mérlegelés után jutott, és végül úgy ítélték meg, hogy Lengyelország a legvonzóbb piac a számukra. „Részben azért, mert sok mindenben hasonlóan működik, mint a magyar, másrészt viszont 40 milliós országként nagyobb piac, több az ingatlanfejlesztés szempontjából is értelmezhető város” – világítja meg a döntés hátterét az elnök-vezérigazgató. Lengyelország európai szinten is egyedülálló olyan tekintetben, hogy ott még a 2008-as válság idején is volt gazdasági növekedés, a nemzetközi befektetőknek pedig kedvelt célpontja.