Itt mindig van mit csinálni!

Az a rész hozzánk tartozik, ez meg itt a szomszédé, aztán jön megint a miénk – mutat a volán mögül Sziebler Péterné az út mentén elterülő földekre. Egy jó százméteres szakasz után egy másik százmétereshez nem nyúlhatnak, mert az nem az övék, aztán újból jön a gazdaság földje, aztán megint másé. Nincs kerítés, csak GPS-által meghúzott határvonalak, digitális mementói a rendszerváltás utáni földosztáskor létrejött mezőgazdasági mozaiknak, amiben nincs két egyforma méretű terület.

Pusztaszabolcson járunk, negyven perc autózásra Budapesttől, a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. tejüzeme felé zötyögünk annak elnökével, Sziebler Péternével (de bárkivel találkoztam, mindenki Margitkának hívja). A vállalat békeidőben egyike az ország kisebb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő tejüzemeinek, naponta tízezer liternél is több friss tejet dolgoznak fel, amit a saját teheneik adnak. A tej normális esetben többféle verzióban – vagy a saját márkás poharakban és flakonokban, vagy a Sole-Mizo termékekben – kerül a fogyasztókhoz.