Abbahagyták a szántást, hogy jobb legyen a termés, kintről harminc éve nem jött be új tehén az állományba, mégsem belterjesek – a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. a szocializmus alatt lepusztított termelőszövetkezetből családias cég lett.
Az a rész hozzánk tartozik, ez meg itt a szomszédé, aztán jön megint a miénk – mutat a volán mögül Sziebler Péterné az út mentén elterülő földekre. Egy jó százméteres szakasz után egy másik százmétereshez nem nyúlhatnak, mert az nem az övék, aztán újból jön a gazdaság földje, aztán megint másé. Nincs kerítés, csak GPS-által meghúzott határvonalak, digitális mementói a rendszerváltás utáni földosztáskor létrejött mezőgazdasági mozaiknak, amiben nincs két egyforma méretű terület.
Pusztaszabolcson járunk, negyven perc autózásra Budapesttől, a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. tejüzeme felé zötyögünk annak elnökével, Sziebler Péternével (de bárkivel találkoztam, mindenki Margitkának hívja). A vállalat békeidőben egyike az ország kisebb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő tejüzemeinek, naponta tízezer liternél is több friss tejet dolgoznak fel, amit a saját teheneik adnak. A tej normális esetben többféle verzióban – vagy a saját márkás poharakban és flakonokban, vagy a Sole-Mizo termékekben – kerül a fogyasztókhoz.
Nagy Brigitta az összes magyar Michelin-csillagos étteremnek szállított mikrozöldségeket és ehető virágokkat. Most, hogy vevői bezártak, pihen egy picit, és tartósítással kísérletezget.
Zsázsa, sarkantyúvirág, sisó – Nagy Brigitta különleges mikrozöldségeinek és ehető virágainak nemcsak a nevük, de ízük is különleges. A zsázsa meglepően tormás, a sarkantyúvirág csípős, a sisóban keveredik az ánizs és a menta íze. Az ehető orchidea lényegében egy virágba öntött kígyóuborka, az azték édesfű fehér bogyója a sztíviánál ötszázszor édesebb, a sófű értelemszerűen sós. „Beveszed a szádba, elkezd folyni a nyálad, és mint a pattogós cukorkától, pezsegni fog a szád” – mondja Brigi. Elrágcsálom a sárga színű elektromos gombvirágot – és, a növény tényleg elektromosságot idéz.
A Mikrozöldség furgonja hetente kétszer szállított a magyar Michelin-csillagos éttermeknek, amíg azok a vírus miatt szünetre nem kényszerültek. „Ha a növényeket hat–nyolc fokon tároljuk, négy napig tökéletes minőségűek, egy hétig jók.” A cég, az éttermek és cukrászdák mellett csak viszonteladóknak szállít. Szerencsém volt, hogy végiglegelhettem a kertet.
A kertészeti technikumot végzett Brigi 2015-ben könyvelői állása mellett a Spoon étterem hétvégi kertészeként dolgozott, ő locsolta a növényeket. Egyszer arról beszélgetett a séffel, Pilók Attilával, hogy iszonyú drágák a Franciaországból rendelt mikrozöldségek, kellene egy magyar beszállító. Brigi nekiállt kísérletezgetni az édesapjától korábban kapott üvegházban. Kicsiben indult, óvatosan tapasztalta ki, kitől érdemes magot vásárolni, hány grammra vessenek. „Szájhagyomány útján terjedt a hírem, sosem kellett partnereket keresnem.”
Brigi ehető virágokat is nevel, a virágok darabára 15–150 forint. „A virág sokkal kézimunka-igényesebb, jóval kevesebben csinálják. Nekünk ez a nagyobb volumen, most körülbelül nyolcvan különböző fajtánk van.” Míg a virágok szerepe leginkább a díszítés, a mikrozöldségek intenzív ízük és vitamintartalmuk miatt is népszerű konyhai alapanyagok. Nem egyenlők a bébizöldséggel, esetükben még nem alakult ki belőlük termés. Tenyészidejük jóval rövidebb, mint a kifejlett növényeké, ezért sokat lehet belőlük egy szezonban termeszteni.
Brigiék nem permeteznek, a ládákat mindennap átnézik. Egyszer érte őket nagyobb kár, a tőzeglégy miatt egy üvegháznyi növényt kellett kidobniuk. Hamar kiheverték, bíznak benne, hogy ez most is így lesz. „Reméljük, hogy a nyár második felére visszatér az élet, és kinyitnak az éttermek, ezért hamarosan elkezdjük a tavaszi munkákat.” Brigi vett egy aszalógépet, és most azon kísérletezik, hogy a visszamondott virágokból tartósított terméket állítson elő.
Zsiday Viktor ritka higgadtsággal rendezte át negyvenmilliárdos portfólióját, még mielőtt a járvány betört Európába, és a hazai piacon szinte egyedül bukás nélkül úszta meg a vérfürdőt a tőzsdéken. Most azt mondja, irgalmatlan állami pénzköltéssel talpra áll majd a gazdaság, de a globalizáció csökkenni fog, mi, fogyasztók meg ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.
B+N Referencia Zrt.
2020 Április Támogatói tartalom B+N Referencia Zrt.
Miközben a saját otthonát mindenkinek takarítania kell, addig a hivatásos foglalkozásúakat övező alacsony társadalmi presztízs és a megbecsülés hiánya azt eredményezi, hogy a takarító cégek munkaerőhiánnyal küszködnek. A változás érdekében Magyarország legnagyobb takarítással is foglalkozó létesítményüzemeltető vállalata, a B+N Referencia Zrt. elindította „Vedd észre!” elnevezésű rendhagyó társadalmi érzékenyítő kampányát.
A beérkező levelek mappa az utolsókat rúgja, de a Front alapítói fejükbe vették, hogy új lelket lehelnek bele. Neves támogatókkal a hátuk mögött célul tűzték ki, hogy felturbózzák a divatjamúlt e-mailt. Soha jobbkor: világjárvány idején különösen felértékelődnek a digitális munkaeszközök.