A semmiből jött, és szempillantás alatt recesszióba taszítja a világot a koronavírus, amire mentőlépésekkel reagált a magyar kormány és jegybank is. Mit tehetünk megtakarítóként, hitelfelvevőként, kisvállalkozóként?

Nassim Taleb hajdani derivatív tréder ünnepelt gondolkodó és bestsellerszerző lett azzal, hogy leírta a feketehattyú-jelenséget: a rendkívül alacsony valószínűséggel bekövetkező, hatalmas hatással bíró eseményeket. Nem mellesleg meg is gazdagodott abból, hogy ezekre játszott, könyve pedig kitűnő időzítéssel épp a 2008-as összeomlás előtt jelent meg. 

Visszatekintve mulatságos látni, hogy akkoriban, a válság közepette a nagyot bukó korabeli Wall Street-i nagyágyúk is fekete hattyút láttak és azzal vígasztalták magukat, hogy semmit sem lehetett előre jelezni az akkori eseményekből. Utólag viszont az lett a konszenzus, hogy az extrém méretű hitelbuborék, a durván féreárazott és túltolt értékpapírosítás törvényszerűen és előre láthatóan okozott krízist attól függetlenül, hogy jó döntés volt-e hagyni bedőlni a Lehman Brotherst.