Két fővárosi étterem, akik eddig nem szállítottak házhoz, a social distancing idejére most kényszerből belevágtak. Kiderült, hogy az Igennek és a Kiosknak is jól áll.
Az egészségügyi dolgozók emberszámba vételétől az országon belüli látnivalók újrafelfedezéséig sok mindent köszönhetünk majd a koronavírusnak, ha egyszer az akut veszély elég távoli emlékké válik ahhoz, hogy dolgokat köszönjünk neki. Rövid távon meg az lehet felemás örömforrás, hogy a kvázi karanténban egy rakás olyan étterem keres átmeneti pótbevételt házhoz szállítással, akik a kötelező délutáni zárva tartás nélkül nem vágtak volna ebbe bele – vagy mert jól megvoltak nélküle is, vagy mert a termék nem annyira kínálja fel magát annak, hogy legalább harminc percet zötykölődjön egy Suzuki Swift hátsó ülésén.
Az Igen arra biztatja a megrendelőket, otthon még dobják egy kicsit a sütőbe a pizzát, az étteremben mintha kicsit a szokásos alá is sütnék (Fotók: Pál Zsombor)
Segíts a pizzának, hogy értelme legyen!
Ilyen új érkező a nápolyi stílusú pizzák fővárosi áttörésének egyik éke, az Igen. A nagyon gyorsan, tűzforró kemencében sülő, kívül-belül puha tésztájú, a széleken hólyagosra puffadó tészták csak frissen, melegen jók. Pont az Igenből vittem már haza még a koronátlan időkben tekintélyes mennyiségű maradékot, és pár órával később azért közel sem ugyanaz az élmény: leheletvékony tészta és sajtréteg is simán gumivá tud dermedni, ha megy néhány megállót a 6-os villamossal.
Ritkán adódik olyan élethelyzet, amiben nagy valószínűséggel ugyanazt csináljuk – ülünk a fenekünkön otthon, munkaidőben, próbálunk vagy valami értelmes dologgal foglalkozni (kacsintás, micsoda ötlet a Gazdát olvasni!) vagy a híreken szorongani, új hobbit találni, illetve a szerencsések még tudnak dolgozni. Egy éve ilyenkor kiröhögtük volna azt, aki azt mondja, hogy 2020 első negyedéve arról szól […]
Ritkán adódik olyan élethelyzet, amiben nagy valószínűséggel ugyanazt csináljuk – ülünk a fenekünkön otthon, munkaidőben, próbálunk vagy valami értelmes dologgal foglalkozni (kacsintás, micsoda ötlet a Gazdát olvasni!) vagy a híreken szorongani, új hobbit találni, illetve a szerencsések még tudnak dolgozni. Egy éve ilyenkor kiröhögtük volna azt, aki azt mondja, hogy 2020 első negyedéve arról szól majd, hogyan lehet elbújni egy világjárvány elől. Az is biztos, hogy nem egészséges az egész napot rettegéssel tölteni, ezért figyelemelterelés céljából érdemes velünk tartani, a minőségi alapanyagokra felesküdött magyar vállalkozókról szól a mostani lapszám, mutatom a menüt! A mohácsi Prophyl Kft. Magyarországon egyedül állít elő vakcinakutatáshoz is használható steril tojásokat – ők mondjuk tudják, mi fán terem a drasztikus intézkedés: volt, hogy jelentős állományuk ment a vágóhídra, mert felütötte fejét egy betegség a tyúkok között, de nem kerültek padlóra tőle.
Mutatunk egy magyar startupot, a Growberryt, akik kontrollált növénytermesztéssel próbálnak egy új rést találni a piacon. Összeraktak egy termesztőládát, amiben mesterségesen adva van minden, ami egy növény stabil növekedéséhez szükséges. Csakhogy minden növénynek egy kicsit másra van igénye, így most azon dolgoznak, hogy algoritmust fejlesszenek hozzájuk, így a vevőnek csak el kellene indítani egy programot, attól függően, mit termesztene. (De nem akarunk zsákbamacskát árulni, ez nem oldja meg az éhezés kérdését.)
Az egészséges élelmiszer nekünk, magyaroknak szerencsére magától értetődő dolog, a gazdáknak rengeteg szabályt és előírást kell betartaniuk, hogy a termékeik eljuthassanak a fogyasztóhoz. A világ többi, elmaradott részén ez azért erősen kétesélyes játék, viszont egy hazai csapat hatékony megoldást kínál, a blokk-lánc megbízhatóságát ötvözték a húskereskedelemben rejtőző kockázatokkal, az eredmény az, hogy a vásárló tudja, honnan jött, amit a polcról levesz.
Van itt egy agrárvállalat, akik egy lepukkant téesz romjain építettek fel egy ma már minőségi tejtermékeket előállító vállalatot, de ehhez kellett kitartás, elszántság, és a helyiek összefogása – és lehet nekik szurkolni, mert a koronavírus miatt ők nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Eddig adósok voltunk az ország egyik legnagyobb gombatermesztő vállalatának, a Bio-Funginak a történetével. Hetente csak csiperkegombából több száz tonnát állítanak elő, noha a kezdet kezdetén az alapítónak még állampolgársága sem volt, ma pedig már milliárdos biznisz tulajdonosa.
Erős termékpalettával, testre szabott megoldásokkal és az ágazat új trendjeinek folyamatos követésével a CIB Csoport elkötelezett és rugalmas partnerként támogatja az autóipar szereplőit.
Ólom, nitrátok és növényvédő szerek. Még ha nem is látjuk, mindből kerül az asztalra, de mennyi? Megnéztük, hogy Magyarországon, az évente átlag 80–90 ezer hektáron termesztett 1,5 millió tonna zöldség mi mindennek kell, hogy megfeleljen ahhoz, hogy a hipermarketek polcaira, majd a tányérunkra kerülhessen.
A beérkező levelek mappa az utolsókat rúgja, de a Front alapítói fejükbe vették, hogy új lelket lehelnek bele. Neves támogatókkal a hátuk mögött célul tűzték ki, hogy felturbózzák a divatjamúlt e-mailt. Soha jobbkor: világjárvány idején különösen felértékelődnek a digitális munkaeszközök.