Járvány van, hirtelen beütött a válság. Jókora recesszió szinte mindenhol, bizonytalan kilábalási kilátások. Általában ilyen helyzetekben könnyű befektetni, mert aki mer, az nyer, a jóárasított részvények kínálják magukat, a para lenyomja az árakat. Most viszont fel sem merül a szokott recept. A para nem nyomja le az árakat, mert a pénzpumpa erősebb. Megbolondult a világ? Nagyon furcsa, ami történik, az biztos. De mi áll a háttérben?

A leglátványosabb eltérés a gazdasági helyzet és kilátások, valamint a tőzsdei reakció között az Egyesült Államokban alakult ki, ami viszont kihat a világ egészére és a többi eszközosztály teljesítményére is. Illetve már ez is következménye annak, hogy Amerika ma is a világ vezető hatalma, a dollár a fő deviza, amikor ijedelem van, az mindig a dollár és az amerikai kötvények felé tereli a pénzt.


A Wall Street is egy nagyon gyors zuhanásba szaladt bele február–márciusban, eddig tankönyvi volt a reakció arra, hogy a vírus átjött Európába, és nyilvánvaló lett, hogy globálissá válik a járvány. Ebből a helyzetből viszont rakétasebességgel vissza is pattant a tőzsde, és nem egy hétre, hanem fenn is maradt a trend egészen napjainkig. Miközben félrekezelték és tombol a járvány Amerikában, miközben a gazdaság újranyitása sokkal lassabb lesz a korábban vártnál, a technológiai cégekkel teli NASDAQ már több mint tízszázalékos emelkedésben van idén, és az 500 legnagyobb cég indexe, az S&P 500 is pluszos. Nyáron heteken keresztül úgy zajlott a kereskedés, hogy a gazdaságról és a vírushelyzetről aggasztó hírek jöttek, de mindig akadt egy cég, amelynek koronavírus elleni gyógyszeréről ígéretesnek tűnő adatok jelentek meg. És ennyi pont elég volt a vég nélküli emelkedéshez.