Most az energiamező egészét látjuk

Paul Buchheit, a Gmail megalkotója mellett ült doktor Uri Lopatin, ismert orvos-befektető és Jared Freeman, a Scribd digitális könyvtár társalapítója, aki szintén régi motoros befektetőnek számít a világ legjobb startupinkubátor-programjában, a Y Combinatorban. Most nagy gondban voltak. Vagy belenyúlnak valamibe, vagy átverik őket épp, de nagyon. Mindenesetre hatig el kell dönteniük, hogy beszállnak-e az üzletbe. A Y Combinator szabálya szerint, ha valahova nem fektetnek be, akkor e-mailt írnak a jelentkezőnek – részletes indoklással, hogy miért nem –, ha viszont látnak egy projektben fantáziát, telefonálnak és gratulálnak.

Görbe Tamás és társa, a kanadai Hans Melo csak délután hat után került letargikus állapotba, miután semmilyen visszajelzést sem kaptak. Végül úgy döntöttek, elmennek San Francisco belvárosába, és beülnek egy kocsmába. Délelőtt a Y Combinatornál felvételi interjún voltak, a következő, három hónapos szemeszterben akartak részt venni cégükkel, a Menten AI-jal. Tíz percig faggatták őket az általuk fejlesztett technológiáról – azt pedig csak az interjú után csekkolták le, hogy pontosan kik is ültek velük szemben. Tamás épp nyitotta volna a kocsmaajtót, amikor okosórája pittyent: e-mail jött a Y Combinatortól. Minden összesűrűsödött egy pillanatba: épp a jó helyen vannak, hogy feldolgozzák, nem sikerült. „Várjatok, nem visszautasítás!” A levélben négy, meglehetősen hosszú kérdés volt. Egy sörre azért beültek.

Svédország visszavárta
A gyöngyösi általános iskola pedagógusa, Horváth Lászlóné maga volt a klasszikus kémiatanár: osztályonként hat–nyolc ember mindig nagyon szerette, a többiek meg nagyon nem. Ő látta meg a szikrát Görbe Tamásban, akinek innentől élete egyik legfontosabb része lett a kémia és a biológia. „Hezitáltam, de végül úgy láttam, hogy a kémia lesz az, amin keresztül jobban megértem a biológiai rendszereket.” Pedig a Görbe családban egyáltalán nem volt sztár a kémia, édesanyja fizioterápiás asszisztens, apja mérnök. A Szegedi Tudományegyetem következett, már másodévtől részt vett kutatásokban, a szerveskémia tanszéken szteroidalapú gyógyszerek fejlesztésével foglalkozott, Schneider Gyula professzor alatt tanulta ki, mit jelent a precíz labormunka.