A néptánc csak kötelező kellék volt a ringlispíl mellett

Amikor egyik fiának húsz évvel ezelőtt be kellett diktálnia apja foglalkozását az iskolában, a koreográfust úgy magyarázta el a csodálkozó diákoknak, hogy „aki azon gondolkozik, hogy mások min gondolkodnak”. Hégli Dusan máig visszanyúl ehhez a megközelítéshez: „Nagyon sok olyan előadást tudok csinálni, ami megmutatja, milyen szép a tánchagyományunk, zenekultúránk, de azt is szeretném megmutatni, hogy úgy lehet beszélni vele aktuális dolgokról, hogy nem kell ismerni a tánc vagy a zene eredetét. Az a lényeg, hogy az előadás lekösse és megszólítsa a nézőt.”


A 49 éves koreográfus, táncpedagógus ilyen címen több mint harminc országban megfordult, tartott oktatást a sydney-i magyar ház együttesének, 2011-ben ő rendezte a koppenhágai World Music Expo (Womex) gálaműsorát, és sok helyütt maga is fellépett. Ma már csak a próbateremben táncol.


Hégli Dusan az egykori Csehszlovákiában, Kéménden nőtt fel, a faluban az idősebbek még népviseletben jártak az 1970-es évek elején. Tízéves korában költöztek Párkányba, ahol édesanyja létrehozta a Kisbojtár gyermek-néptáncegyüttest, amely aztán az 1980-as években országosan elismert lett. Édesanyja volt az együttes művészeti vezetője és koreográfusa, édesapja a szervezője, „én itt kaptam meg a táncos tudást és elhivatottságot”. Dusan szeretett házakat rajzolni, sokáig építészmérnöknek készült, de a gimnáziumválasztást már a tánc határozta meg, azért felvételizett a pozsonyi Duna utcai magyar nyelvű gimnáziumba, hogy táncolhasson a városban működő Szőttes Néptáncegyüttesben és az Ifjú Szivekben.
Voltak azért más szempontok is: „Az ember tizenévesen focizik, én karénekre jártam, színjátszó csoportba, illetve hegedültem. Ha nagyon őszinte akarok lenni, zenészként is könnyű volt lányokkal barátkozni, de táncosként még könnyebb.” Az Ifjú Szivekben 1988-ban, 17 évesen már táncpedagógus lett, majd vezette a Szőttest is. 1992-től a Pozsonyi Színművészeti Egyetem koreográfus szakára járt, később a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán folytatta. 1999-ben lett a pozsonyi Ifjú Szivek művészeti vezetője, kezdeményezésére vált hivatásos táncszínházzá a társulat, és tabudöntögető előadásaikkal rangos nemzetközi fesztiválokat és számos külföldi országot megjártak.