A savanykás ízekért rajong

Amikor egy késő őszi vasárnap a káptalantóti piacon a 25 éve Magyarországon élő Susanne Daucher standjához érek, egy bazsalikomos körteecettel a kezében épp azt meséli tökéletes magyarsággal egyik vevőjének, hogy három körtefáján annyi körte termett az idén, hogy hét vödörrel osztott szét a faluban. Az említett falura, a Balaton-felvidéki Pécselyre gyakorlatilag véletlenül talált rá az egykor Németországban szobrászkodó, most 55 éves Susanne. Később Pécselyre is elkísérem, de a piacon kezdjük a beszélgetést. Illetve kezdenénk, merthogy eleinte nem igazán tudunk belemerülni, egyre jönnek a vevők.

A standjánál töltött másfél óra alatt elkortyolgatom Susanne „koktélját”, az aróniaecetes vizemet. Az aróniaecet – ez a fő terméke – fekete berkenyéből készül, csak jobban ráfér az üvegre a növény latin nevéből adódó arónia elnevezés, magyarázza a praktikus szempontokat. A legtöbb vásárló egyébként salátaecethez vásárol, de Susannénak, ha van missziója, akkor az az, hogy elmozdítsa a magyarokat az „ecetet csak salátára” koncepciótól az „ecetes vizet üdítőnek” meggyőződés felé. Szerintem nincs egyszerű dolga, de őt ez láthatóan nem zavarja: rendületlenül mesél vevőinek az ecetről, és egyszerűen jól érzi magát.

„Az aróniát Németországban gyógyszertárban árulják, az ecet élő gyógyszer” – hangzik el többször is a délelőtt során. Lúgosítás, zsírbontás, idegesség, magas vérnyomás, reflux – sok problémára jó az ecet, amiből a 250 milliliteres kiszerelés 2800, a félliteres 4800 forintba kerül nála. „Ön jó kereskedő” – jegyzi meg egy vásárlója, mire Susanne nevetve csak annyit mond: „Én? Jó kereskedő? Én csak én vagyok!”.