Magyarország 25 legértékesebb  sportolója

Sportlistánk öt év után frissített módszertanába nemcsak a közösségi médiás követők számát vettük bele, hanem azt a mutatót is, ami azt jelzi, hogy egy-egy poszt a követőtábor mekkora részéből vált ki reakciót, ez az engagement rate. Sohasem látott eszköz van a több százezres, akár milliós rajongótáborral rendelkező sportolók kezében: minden korábbinál erősebb kontroll alatt tarthatják, milyen kép alakuljon ki róluk. A sportot feltőkésítő magyar államkapitalizmus azonban elkényelmesíti a hazai sztárokat, listánkon az élboly után nagy a szakadék.


A koronavírus-járvány okozta leállás épp azt mutatta meg, miért fontos, hogy a jól menedzselt sportolói énmárkából is legyen szemmel látható bevétele a játékosoknak. A többséget az állam egyelőre megóvta attól, hogy nagyot essen, de vannak figyelmeztető ellenpéldák is, Érden, Újbudán és Egerben pillanatok alatt nullázódott le a sikert sikerre halmozó helyi kézi- és vízilabdacsapat, nem kis részben az állami-politikai hátszél megszűnése miatt. A sportolói énmárka piaca – az influenszermarketinggel együtt – épülőben, és mint minden skálázódásnak induló, új piacon, itt is azt látjuk, az énmárkának már van értéke, csak még nem kérik meg az árát.

  1. Hosszú Katinka
    Úszás
    Pontszám: 76,3
    Hatodik éve az első a Forbes-listán: már nemzetközi szinten építkezik piaci alapon, miközben, ha kell, összekacsint a magyar állammal is. Továbbra is aktív a közösségi médiában, és közben olyan márkák reklámarca is, mint a Rexona.
    Forradalmi volt, hogy egykori férjével, Shane Tusuppal kitalálták: a teniszezőkhöz hasonlóan az úszó-világszövetség, a FINA világkupa-sorozatát végigversenyezve, hétről hétre élesben edzenek majd (miközben mindenki más az Eb-k, vb-k miatt hanyagolta a sorozatot). Az érmek mellett a pénzdíjakból komoly pénzügyi alapot is teremtettek maguknak. A terv bejött, új szintre emelték a FINA sorozatát, a nézettség további növeléséhez azonban izgalmak kellettek: a sorozat szabályait épp Hosszú miatt szabták újra, ne nyerjen mindenhol ő.
    Két évvel később Hosszú megint a teniszpárhuzamot vette elő, amikor arról győzködte társait, hogy egy privát versenysorozattal kellene forradalmasítaniuk a sportágat, egyben függetlenedve a FINA-tól. Ez a terv is bejött: a kezdeményezés mögé beállt az ukrán milliomos, Konstantin Grigorisin, és tavaly elrajtolt az International Swimming Leaugeu (ISL), ahol Hosszú klubtulajdonos-csapatvezetőként is érdekelt (az ISL-ben sztárok által összeállított csapatok pontokért versenyeznek). A tervezettnél kevesebb fordulóval ugyan, de igazi nagyágyúkkal debütált a nemzetközi sorozat, ami jól mutatja, hogy a globális piacon van helye az úszásnak, egyre nagyobb üzlet.
    A válása miatt zajos 2018 után tavaly viszonylag nyugodt éve volt, bár ügyek azért akadtak így is. Petrov Árpád után ismét új edzője van (Nagy József), a 24.hu pedig hosszas pereskedéssel kiderítette, hogy Hosszú klubja ingyen, szerződés nélkül használja a több mint negyvenmilliárd forint közpénzből felépített Duna Arénát. A Nemzeti Filmintézet több mint félmilliárdot adott életrajzi filmjére, amit februárban kezdtek forgatni, és az elhalasztott olimpia miatt sem álltak le a projekttel.
    A koronavírus-járvány okán lefújt versenyek miatt komoly bevételtől esett el, de 2019-ben százmillió forintot így is összeúszott a pénzdíjas versenyeken. Jelentős szerepe volt abban, hogy az ISL szeptembertől az olimpiáig havi 1500 dollár támogatást ad a vele szerződött úszóknak, a nem top versenyzőknek ez hatalmas segítség. Az európai szövetség, a LEN az év úszónőjének választotta, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség pedig az év európai sportolónőjének (azt már szinte mondani sem kell, itthon is az év sportolónője lett). A járvány miatt elhalasztott olimpia kapcsán optimistán nyilatkozott, formaidőzítés szempontjából nem bánta, hogy hirtelen lett egy kis ideje pihenni is, ami amúgy „nehezére esik”.


  2. Milák Kristóf
    Úszás
    Pontszám: 50,7
    Az aranyifjú – egyelőre a legfontosabb aranyérem nélkül. Az első 2000 után született sportoló, aki a Forbes dobogójára felléphet. Kvandzsuban a csúcsra ért: a 200 méteres pillangó döntőjében a sportág élő legendájának számító Michael Phelps tíz éve fennálló rekordját megdöntve lett világbajnok. Év elején egy másik olimpiai legenda, Mark Spitz adta át neki a hazai sportújságírók által odaítélt, az év legjobb férfi sportolójának járó díjat. Az olimpia egyértelmű esélyesének számít úgy is, hogy a játékokat elhalasztották. Utóbbit jó döntésnek tartja. A 2019-es vb előtti felkészülés ugyanakkor lelkileg is nagyon kifárasztotta. Nem tagadja, nehéz eset, makacs és szókimondó. „Én mindent akarok, sajátos módon emiatt szoktak nehéz esetnek elkönyvelni” – mondta május végén a Nemzeti Sportnak. Szerepelt a Forbes 30 tehetséges fiatal 30 alatt című listáján is, az európai listára is felkerült. 
     
  3. Gulácsi Péter
    Labdarúgás
    Pontszám: 50,5
    A 2018/19-es szezon végén bekerült a Bundesliga álomcsapatába a játékosok szavazatai alapján, a neves Kicker sportlap is posztja legjobbjának választotta az RB Leipzig magyar légiósát. A 2009-ben az ötödik osztályból induló csapat tavaly harmadik lett az öt legerősebb európai bajnokság közé sorolt Bundesligában. Az idei évben a sportág csúcsát jelentő Bajnokok Ligájában (BL) továbbjutottak csoportjukból, majd a tavalyi döntős, a kétszeres BL-győztes José Mourinho edzette Tottenham Hotspurt ejtették ki úgy, hogy Gulácsi gólt sem kapott. Az elmúlt bő egy év csapat- és egyéni sikerek tekintetében is a legkiemelkedőbb volt a harmincéves válogatott kapus eddigi pályafutásában. Sőt: egymást követő második évben választották a legjobb magyar labdarúgónak a hazai újságírók, és kapta meg a magyar Aranylabdát is. A válogatottal továbbra is esélye van arra, hogy – megismételve a 2016-os eufórikus sikert – kijusson a jövőre halasztott Európa-bajnokságra.
    Gulácsi szisztematikusan építkezve lett az egyik legerősebb bajnokság legjobb kapusa, és juthat a klubfutball csúcsára a BL-ben, ilyen magasságban bő három évtizede nem járt magyar futballista. 
    A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után elsők között ajánlott fel pénzadományt, ötmillió forintot a védekezés frontvonalát képező Szent László-kórháznak. 
  4. Szoboszlai Dominik ÚJ! 
    Labdarúgás
    Pontszám: 43,5
    Ősszel a BL-győztes Jürgen Klopp Liverpool-edző külön gratulált neki meccsük után. A magyar futballközegből kiszakított, Ausztriában nevelkedő, még mindig csak 19 éves játékos önbizalmát sokan arroganciának vették idehaza, tavaszi formájával válaszolt a kritikusoknak. A Sturm Graznak lőtt mesterhármasával jelezte: a kényszerpihenő még jót is tett neki. A Red Bull sportfranchise osztrák fellegvárának középpályása a BL-ben is meglőtte első gólját, és közel az újabb bajnoki cím is, miután tiltott csoportos edzés miatt az addig nagy előnnyel vezető Linz pontlevonást kapott (tavasszal a csapat elleni győztes rangadón Szoboszlai szintén betalált, gólpasszt is adott).
    Meglepetés lenne, ha a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozó Szoboszlai nyáron nem igazolna top csapathoz a Salzburgtól (ahol amúgy Gulácsinak is volt két sikeres szezonja). Kulcsfontosságú, milyen döntést hoz a mostani átigazolási szezonban. Két, hozzá hasonlóan fiatal csapattársa már féléve top klubhoz igazolt (Liverpool, Dortmund), Szoboszlainak Olaszországból vannak komoly kérői, de szédületes tavaszi formáját látva, válogathat majd az ajánlatok között. A mértékadó Transfermarkt szerint 13,5 millió euró az értéke.
  5. Michelisz Norbert
    Motorsport
    Pontszám: 34,2
    Ami a túrautó-világbajnokságban nem sikerült, az a sorozat újraszabott változatában, a világkupában már összejött: Michelisz a magyar autósport kiemelkedő eredményét szállítva bajnok lett 2019-ben. Közben továbbra is blogol az egyik legolvasottabb magyar híroldalon, az Indexen, és szakkommentátorként még többször találkozhatnak vele a rajongók, a Forma–1-es közvetítésekben működik közre az őt anno felfedező Wéber Gábor mellett. Ha az autóversenyzést jó időre az online versenyek váltanák a világjárvány miatt, azzal Michelisz Norbert, az üzletember csak nyerne: részesedése van egy szimulátorgépet fejlesztő cégben is, miközben továbbra is menedzseli versenyistállóját, a lányáról elnevezett M1RA-t.
  6. Kapás Boglárka 
    Úszás
    Pontszám: 34
    A 200 méter pillangó magyar szám volt a kvangdzsui világbajnokságon 2019-ben, Milák után Kapás is a szám világbajnoka lett (2015 után másodszor). A hirdetők az előző évekhez képest is sokra értékelik, miközben botrányoktól mentesen, őszintén kommunikál a közösségi médiában, és szerepelt reklámokban is. A koronavírus-járvány magyarországi kitörésekor maga jelentette be, hogy elkapta a fertőzést, élve ismertségével példamutató módon hívta fel a figyelmet az otthonmaradás fontosságára. 
  7. Dzsudzsák Balázs
    Labdarúgás
    Pontszám: 33,9
    Kétségtelen, a magyar futball ikonja, azért meg nem a Forbes fogja elővenni, hogy a PSV Eindhoven csapatától 2011-ben eligazolva nem a sportszakmai, hanem az üzleti szempontok vezették – egészen Mahacskaláig. Legutóbbi állomáshelyén, az Egyesült Arab Emirátusokban nemigen marasztalták, három klubban is játszott, a hírek szerint az el-Ajn sem nagyon akarja megtartani. Tavaly októberben volt egy kis feszültség közte és Marco Rossi szövetségi kapitány között, amit utóbb tisztáztak. A járvány kapcsán többször is bekerült a hírekbe: a külügy hozta haza diplomata-útlevéllel, majd nem tartotta be a kötelező házi karantént, egy meccset pedig maszk nélkül nézett meg Szíjjártó Péter külügyminiszter társaságában. A SentiOne közösségimédia-elemző oldal szerint a mainstream médiában róla megjelenő hírek megítélése meglehetősen negatív volt, de közönsége nagy, és rajonganak érte. 
  8. Orbán Vilmos
    (Willi Orbán) ÚJ!  
    Labdarúgás
    Pontszám: 33,7
    Édesanyja származása révén akár lengyel válogatott is lehetett volna a Lipcse csapatkapitánya, aki magyar édesapjával is németül beszél. A Kaisers­lauternben felcseperedő Willi szerepelt ugyan a német utánpótlás válogatottban, de 2018-ban a magyar nemzeti csapat mellett tette le a garast, így esélye van rá, hogy Európa-bajnokságon szerepeljen. A 27 éves játékos árát a Transfermarkt 16 millió euróra teszi. Tavasszal lesérült, de a világjárvány okozta kényszerszünetnek hála szerepelhet majd a hetekkel elhalasztott BL-negyeddöntőben. A honosított játékos jelenleg a legértékesebb magyar labdarúgó, a Forbes által felkért hirdetők ugyanakkor meglehetősen kevés pontot adtak neki. 
  9. Liu Shaolin Sándor
    Gyorskorcsolya
    Pontszám: 30,8

    Van névjegykártyájuk, a nevük alá pedig csak annyit írtak: olimpiai bajnok – árulták el testvérével a Portfoliónak adott interjújukban. Az ismertebb és felkapottabb Liu testvér a karantén alatt magába szállt, és eldöntötte: újra olimpiai bajnok akar lenni Pekingben. Öt éve elképzelhetetlen lett volna, hogy a gyorskorcsolya felkerüljön a listánkra, de a Liu testvérek láthatóvá tették idehaza a sportágat. Az olimpiai arany után belekóstoltak a celeblétbe is a TV2 Ázsia Expressz című műsorában, azóta tudatosabban akarják használni a nevüket. Kommunikációjuknak fontos része, hogy a téli sportok itthon is nagyobb figyelmet kapjanak.
  10. Liu Shaoang 
    Gyorskorcsolya
    Pontszám: 30,5

    A fiatalabb Liu fivér, Ádó, tisztában van vele, hogy bátyja már „kopogtat a celebvilág ajtaján”, ő egyelőre arra fókuszál, hogy sportteljesítményben felzárkózzon mellé: a 2020-as debreceni Európa-bajnokságon, például, összetettben ő lett az első. A médiafigyelem Sándorra jutó túlsúlya ellenére nemzetközileg is épített márkájuk, a Liu Borhers kettejükre épül, és úgy tűnik, belső feszültség nélkül sikerült leosztaniuk a szerepeket. Egy kínai sportszergyártóval már le is szerződtek, az ottani, több mint egymilliárdos piacon is népszerűek. Hosszú távra és mélyebb együttműködésre keresnek szponzorokat, de szerintük a magyar piac le van maradva: olcsón akarnak olimpiai aranyat venni maguknak. Ezen változtatnának.  
  11. Babos Tímea 
    Tenisz
    Pontszám: 29,7 

    Ha eddig kérdés lett volna, tavaly év végén végérvényesen beírta nevét a magyar tenisz halhatatlanjainak könyvébe: a francia Kristina Mladenoviccsal sorban harmadszor nyerték meg az ATP világbajnokságát párosban. A sportág csúcsát jelentő Grand Slam-tornákon is kiemelkedőt alkotott párosban: mind a négy nagy versenyen játszott döntőt, legutóbb 2020 elején Ausztráliában tudtak győzni, így innen már két elsősége is van. Karrierje során eddig több mint 7,6 millió dollárnyi (2,3 milliárd forint) pénzdíjat nyert. A soproni játékos 1,5 millió forintot adományozott szülővárosa kórházának a koronavírus-járvány kitörése után. 
  12. Fucsovics Márton
    Tenisz
    Pontszám: 28,4 

    Sikerekben az előző éve elmarad a legutóbbi listán számításba vett teljesítményétől, de a tenisz töretlen és egyre növekvő népszerűségét mutatja, hogy a hirdetők kifejezetten magasra értékelték. Ebben közrejátszhatott az is, hogy visszatért a válogatottba. A Magyar Teniszszövetség körüli botrányok ugyanakkor nem tettek jót a sportágnak, az előző elnökség 3,5 milliárdos hiányt hagyott hátra, korábban maga Fucsovics is kritizálta a sportági vezetést. Jelenleg az ATP világranglistán Balázs Attila megelőzi, ugyanakkor a hazai aktív férfi játékosok közül messze ő teniszezte eddig össze a legtöbb pénzt: hárommillió dollárt (925 millió forint).  
  13. Jakabos Zsuzsanna 
    Úszás 
    Pontszám: 28,2

    Az elmúlt években a nemzetközi eredményeket leginkább a világkupa-sorozatból hozta, tavaly a vb-n ugyan nem, de a glasgow-i rövidpályás kontinenstornán kétszer is dobogóra állhatott, aranyat nem nyert. A közösségi médiát ügyesen használja, vannak is szponzorációs együttműködései, a bulvársajtó pedig előszeretettel csámcsog azon, hogy milyen képeket posztolt magáról. Ennél Zsuzsanna jóval sokoldalúbb. „Igazán önző és értelmetlen lenne ezen keseregni” – írta például az olimpia elhalasztásáról a koronavírusválság csúcsán. 
  14. Cseh László 
    Úszás 
    Pontszám: 24

    A Swimswam a valaha volt legjobbnak választotta azok közül az úszók közül, akik sohasem nyertek olimpiát. Nem nyerhetett, mert a sportág abszolút rekordere, a huszonháromszoros olimpiai bajnok Phelps vele egy időben volt a csúcson. Megtanult ezzel együtt élni. A tavalyi vébén a magyar csapat korelnöke volt, így is Hosszú mellett ő állt a legtöbbször rajtkőre, de nem sikerült jól számára a torna, érem nélkül jött haza. Egy másik tornán, az ISL sorozatban nemet mondott a magyarokat összegyűjtő Katinkának, az olasz csapattal úszott, mert jobb ajánlatot kapott, és egy kis kihívásra vágyott (az ISL-ről lásd a Hosszú Katinkáról írott szócikket). Szerénysége, őszintesége és kitartása miatt is népszerű, hosszú ideje neve egyet jelent a sportággal.  
  15. Szilágyi Áron 
    Kardvívás
    Pontszám: 23,5

    Tavaly nyáron emlékezetes világbajnoki döntőt vívott a kardcsapat Budapesten a címvédő Dél-Korea ellen, egy tussal kaptak ki. A bíráskodás vitatható volt, a világszövetség maga tiltotta el a bírókat. Szilágyi ugyanakkor nagyon sportszerűen azt nyilatkozta később, nem szabad erre fogni a vereséget – utóbb ezért a csapat fairplay-díjat kapott a nemzetközi szövetségtől (amit annak elnöke, a nemzetközi Forbes-milliárdos Uszmanov adott át a válogatottnak). Ezüstös éve volt a kétszeres olimpiai bajnoknak, mind az említett vb-t, mind az Eb-t és a világkupát tekintve, az olimpiára mindenképp éremeséllyel utazott volna. Noha a közösségi médiában nem aktív, a hirdetőktől viszonylag magas értékelést kapott listánkon. 
  16. Keszthelyi Vivien ÚJ!  
    Motorsport 
    Pontszám: 22,9

    Mindössze öt év leforgása alatt jutott el a túraautó kategóriától a Forma–3-ig, 2019-ben a FIA által hitelesített ázsiai F3-as téli bajnokságban mindössze 18 évesen mutatkozott be. Célja, hogy első nőként a motorsport abszolút elit kategóriáját jelentő Forma–1 versenyzője legyen. Angol nyelvű honlapja és logója is van, nagy márkákkal (Red Bull, Audi, Adidas) dolgozik, de társadalmi ügyekben is aktív: az Unicef és a Mosoly Alapítvány nagykövete. Az F3-as sorozatban párja, a legifjabb Schumacher, David ellen (is) versenyzett. Magánéletét védi a nyilvánosságtól. 
  17. Szalai Ádám 
    Foci 
    Pontszám: 21

    A szókimondó csatárról előző csapata, a Hoffen­heim szurkolói dalt is írtak (Szalai góljával biztosították be a BL-részvételt, amiért máig hálásak neki), a Mainzba visszaszerződött magyar válogatott csatár azonban egyelőre epizódszerepekhez jut a Bundesligában. Érdekeltsége van egy fémmegmunkáló cégben, ami az elmúlt években szépen gyarapodott, valamint testvéreivel van egy több mint 200 millió forintnyi eszközzel rendelkező ingatlanos cégük is. Facebookon a legnépszerűbb magyar focista: kétszázezren követik. 
  18. Rasovszky Kristóf 
    Úszás 
    Pontszám: 18,9

    A tavaly a világszövetségnél (FINA) az év nyíltvízi úszójának választott Rasovszky kétszeres Európa-bajnokként étkezett a kvangdzsui világbajnokságra, ahol végül öt kilométeren diadalmaskodott. Szeptemberben igen meggyőző fölénnyel húzta be a világkupa-sorozat összetett elsőségét is a még mindig csak huszonkét éves versenyző, aki karrierje legjobb kétéves időszakán van túl, és egy ország ismerte meg. A nyíltvízi úszás azonban nem a leglátványosabb vizes sportág, Rasovszkynak is extraklasszis-teljesítményt kellett felmutatnia, hogy az ország megtanulja a nevét.  
  19. Kozák Danuta
    Kajak 
    Pontszám: 15,7

    Az ötszörös olimpiai bajnok kajakkirálynő tavaly egy banális technikai hiba miatt nem nyert vb-aranyat: elmérték a hajóját, így utólag kizárták az előfutamból, másik számában egy bronz ugyan összejött, de azt mondta, maradt még benne, amit nem adott ki. 2018-ban tért vissza lánya születése után a – Willi Orbánhoz hasonlóan szintén anyja révén lengyel származású – kajakos, aki a legeredményesebb olimpikonunk lehet a nők közül, ha az elhalasztott tokiói olimpián jövőre nyer még egy aranyat. 
  20. Lékai Máté
    Kézilabda
    Pontszám: 15,5

    A légiós sztárokkal teletűzdelt magyar rekordbajnok Veszprém magyar oszlopa, aki a januárban az Európa-bajnokságon csodálatosan menetelő válogatottban nem volt ott sérülés miatt. A járvány miatt decemberre halasztották a BL négyes döntőjét, itt megkoronázhatja eddigi karrierjét a hőn áhított klubtrófeával. Sokat szerepel a bulvárban is: felesége Kiss Ramóna színésznő, az RTL Klub műsorvezetője. 2019-ben született meg első gyermekük. 
  21. Bánhídi Bence ÚJ! 
    Kézilabda 

    Pontszám: 14,7
    Noha hat éve volt először válogatott, az ország nagy része valószínűleg januárban tanulta meg a nevét, amikor a „magyar csikócsapat” az elvárásokat messzemenően túlteljesítve szerepelt az Európa-bajnokságon. A csapat egyik vezére és házi gólkirálya a Pick Szeged játékosa volt, akit utóbb a torna All Star csapatába is beválogattak (2019-ben itthon lett az év játékosa). A Pick Szegeddel korábban kupát és bajnokságot is nyert. A  BL-álmokat idén a BL-t szervező európai szövetség, az EHF foszlatta szét, amikor – a járványhelyzet miatt – önkényesen eldöntötte, melyik négy csapat vívhat meg a legrangosabb klubcímért. 
  22. Mikler Rolnad 
    Kézilabda 
    Pontszám: 14,7

    A januári Eb-menetelésből alaposan kivette a részét, a torna egyik legjobb védőszázalékával stabilitást adott a csapatnak a Veszprémből Szegedre visszaszerződő kapus. A bakonyiakkal három BL-döntőt vesztett el, de a Szegeddel idén biztosan nem fog tudni javítani, mivel az európai szövetség egy zárt tárgyalóban döntötte el, melyik négy csapat lehet ott a decemberre halasztott négyes döntőben. 35 évesen a válogatott legrutinosabb tagja, ott volt az utolsó nagy olimpiai sikernél is, amikor Londonban a férficsapat negyedik lett 2012-ben. 
  23. Baji Balázs 
    Atlétika 
    Pontszám: 13,6

    Nagy előny, ha valaki egy sportág arca, Baji Balázsnál jobb reklámarcot pedig nehezen találhatott volna a magyar atlétika. Neves nemzetközi versenyünk van (Gyulai Memorial), mellé pedig most már van olyan versenyző is, aki a világszerte legnépszerűbb futószámokban képes világklasszis-teljesítményre (Baji három éve szerzett bronzot a vébén 110 méter gáton, az „egyetemisták olimpiáján”, az Univerziádén aranyat). Február óta tud újra versenyezni, egy évvel korábban egy sérülés miatt kétszer is műtötték a térdét.   
  24. Varga Dénes
    Vízilabda 
    Pontszám: 11,5

    Klubszinten a 2019-ben záródó szezonban a Fradival mindent megnyert, ahol a csapat elindult, felültek Európa trónjára a BL és az európai szuperkupa elhódításával. Ezt a magaslatot a válogatottal nem sikerült bevennie, de 2020-ben épp Budapesten, az olimpiai és világbajnoki aranya mellé megszerezte az Eb-címet is végre. A torna legértékesebb játékosának választották. A vízilabda és a foci közti gazdasági különbséget jól mutatja, hogy míg a futball BL-győztese közel nyolcvanmillió eurót kasszírozhat csak pénzdíjakból, addig a LEN a legrangosabb klubtrófea mellé 52 ezer eurót ad. 
  25. Sallai Roland ÚJ! 
    Labdarúgás
    Pontszám: 11

    A magyar élvonalban már 17 évesen bemutatkozott a Puskás Akadémia tehetsége, majd Palermo és Ciprus érintésével jutott el a Bundesligába. A Freiburg­ban álomszerűen indult karrierje, első meccsén kezdő volt, gólt szerzett, tizenegyest harcolt ki, de aztán egy sérülés miatt kikerült a kezdőből. Ebben a szezonban lapzártánkig 19 meccsen pályára lépve két gólt szerzett. A Transfermarkt 3,5 millió euróra teszi értékét. Ősszel Eb-pótselejtezőkön lesz érdekelt, Marco Rossi kapitány szerint Szoboszlai és ő az, akiknek a formája miatt nem kell aggódnia. 

Módszertan: