500 milliárdos hitelgarancia-program indul a hazai cégek megsegítésére

Az év végéig meghirdetett program célja, hogy a 2020. január elsejétől kezdődő időszakban a COVID-19 vírus terjedésével összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került nem pénzügyi vállalkozásokat a működőképességük visszaállításában, illetve megőrzésében segítse, a program továbbá a jövőbeli növekedés lehetőségét megalapozó beruházások megvalósítását is támogatja. A program keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

Dr. Búza Éva vezérigazgató a program kapcsán kiemelte: bár egy teljesen új programról, és így új feltételrendszerről van szó, a Garantiqa arra számít, hogy vállalakozások és vállalatok széles köre számára tud segítséget nyújtani a forrásbevonásban ágazattól, tevékenységi körtől függetlenül. Az új garanciaprogram a vállalkozások likviditási problémáinak megoldásához és a hazai munkahelyek megőrzéséhez kíván hozzájárulni, miközben támogatja a fejlesztési tevékenységek ösztönzését is.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevétel 25 százalékát. Az új kezességvállalási programban nincs iparági korlátozás, ugyanakkor nagyon kedvezőek a feltételek: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve a futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25 és 1 százalék között van. A nagyvállalatok által fizetendő díjak pedig a kkv- díjak kétszeresei.