Befektetés a napenergiába

Miközben az utóbbi években rengeteg napelemes beruházás valósult meg Magyarországon, még mindig régi beidegződésekre épülő tévhitek övezik az energiatermelés e formáját. „Általában két okból szkeptikusak a cégvezetők a napelemekkel kapcsolatban – magyarázza Bíró Ákos, a Newergies Kft. értékesítési vezetője. – Az egyik az, hogy sokan úgy gondolják, ez egy nagyon hosszú távon, 12–15 év alatt megtérülő befektetés. A másik jellemző félelem, hogy a napelemes rendszerek megbízhatatlanok. Csakhogy az elmúlt években 70–80 százalékkal nőtt a villamos energia ára, miközben a napelemes eszközök költsége csökkent. A technológia ma már kiforrott, megbízható, a napelemek teljesítménye, élettartama pedig sokat növekedett. „Most már a 6–8 éves megtérülés szinte minden cég számára elérhető. Az általunk forgalmazott napelemekre 12 év gyártói garancia és 25 év teljesítménygarancia vonatkozik. Cégünk pedig 5 év kivitelezői garanciát és díjmentes karbantartást biztosít a megvalósított projektekre” – mondja Bíró Ákos. Ilyenből pedig sok van, hiszen a Newergies több mint tíz éve van jelen az iparágban, és nemcsak kivitelezőként, hanem befektetőként is. „Saját tulajdonunkban lévő erőműveink mellett az elmúlt években több mint 25 000 kW teljesítményű napelemes rendszert helyeztünk üzembe ügyfeleink számára.”

A 2019-es év fordulópontot jelentett az ipari szektor azon résztvevőinek, akik napelemes beruházást terveztek. „Az elmúlt években jelentősen nőttek a villamosenergia-árak az ipari fogyasztók számára, ugyanakkor megjelent a GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázat, amelyben már csak napelemes fejlesztésekre is lehet támogatást igényelni. Ügyfeleink összesen közel 7000 kW teljesítményű napelemes rendszerre adtak be pályázatot a segítségünkkel. Az első ütem nyertesei mostanában kapják meg a támogatói okiratokat, így hamarosan indulhatnak a kivitelezések is.”

A magyar kis- és középvállalkozások számára talán a legjobb lehetőség ez a pályázat, amely Budapesten és Pest megyén kívüli cégek számára nyitott, és 100 millió forint támogatási értékig kizárólag napelemes rendszer megvalósítására is felhasználható. „A támogatás 55 százalék intenzitású, így 20 kW-tól akár 800 kW körüli rendszerméretig lehet napelemes rendszert telepíteni.