Elvette eszét a szegy

„Ilyen helyek, mint ez, Európában már nem nagyon vannak. Ez a nagyon közvetlen, kicsit rurális vendéglátás, ahol szép környezetben, remek hangulatban a tulaj-séf maga sütöget. Az atmoszféra és a személyiség együtt teszi szerethetővé” – mondja Adorjányi Máriusz, a barbecue nagy magyarjaként jegyzett Nyárspolgár Faludi Dánielről és a zebegényi Füstölgő Sarokról. Aztán azt is hozzáteszi, nem tudja, van-e Daninak vendéglátós múltja, de az biztos, hogy „nagyon tisztán” csinálja, őszinte örömmel, „úgy, ahogy azt érdemes”.

A válasz nem, a fiatal, jó humorú srác sosem dolgozott éttermi konyhán vagy felszolgálóként, kereskedőcsaládba született, majd informatikát tanult. „92-től csemegeboltunk volt itt, Zebegényben, tízévesen már jártam apámmal a nagybanira.” Gyorsan ő lett a boltoscsaládban a zöldségfelelős, aztán Pestre ment tanulni. „Akkor még azt hittem, hogy informatikus leszek, ma már egy Windowst nem tudnék telepíteni. Rájöttem, hogy semmi közöm a dologhoz, én főzni szeretek, jót adni az embereknek.”

Kötelességtudóan beállt a sorba, szépen lassan átvette szüleitől a zebegényi Spar üzletvezetését, közben kijárta a szakácsiskolát, majd a vendéglátóit.
„Mindig az volt az álmom, hogy a bolt udvarában csinálok egy grillbárt, szerettem sütögetni, grillezgetni. Aztán elkezdtem kutakodni, hogy ne egyszerűen csak rostlapon forgassam a csirkemelleket.” Amint kinyitott a BP BBQ a fővárosban, és a lelkes srác rábukkant a Nyárspolgár blogra, beindult a fogaskerék, már rendelte is a pitboxot meg egy texasi grillsütőt. „Teljesen elvette az eszemet ez a dolog, főleg a marhaszegy. 2016 őszétől folyton sütögettem, mínusz húszban is kint álltam, a családot, barátokat büntettem vele.” Dani olvasta a blogokat, eljárt Adorjányi sütéseire és tanulni, nagy példaképe az amerikai marhaszegycsászár Aaron Franklin lett.