Az első hullámmal is megküzdöttem, a másodikon is túl leszek valahogy

„Evidenciának tűnik, hogy a járvány befolyásolja a mentális egészségünket – vág bele Vizin Gabriella klinikai szakpszichológus –, de meglepő módon a praxisomban nem változott emiatt a kliensek összetétele, és a friss kutatási eredmények is azt mutatják, hogy nem minden olyan mentális zavar gyakorisága nőtt, aminél erre számítottunk.”

Ilyen az alkohol- és drogfogyasztás, illetve a dohányzás, ami összességében alig fokozódott, ugyanakkor a már eleve addikcióval küzdők állapota rosszabbodhatott. A kényszeres zavaroknál sem következett be feltétlenül a várt romlás, sőt vannak olyan tisztasági kényszerrel küzdő páciensek, akik megkönnyebbültek attól, hogy a járványhelyzetben, amikor mindenki folyton mossa a kezét, végre értelmet nyert a kényszerük, és a külvilág kevésbé stigmatizálja az állapotukat. Ha csak a statisztikákat nézzük, úgy tűnik, az otthoni bántalmazás is alig emelkedett, de ezzel kapcsolatban a pszichológus óvatosságra int, hiszen karanténhelyzetben a külvilág kevésbé veszi észre a bántalmazásra utaló jeleket.

Saját online kérdőívvel is kutatta, hogyan befolyásolta a lelki zavarokkal élők állapotát a járvány

Névjegy
Vizin Gabriella 1974-ben született, pszichológusdiplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg. 2011-ben felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, 2013-ban pszichoterapeuta szakvizsgát tett, doktori disszertációját 2018-ban védte meg. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékén egyetemi adjunktus. Klinikai pszichológiát oktat, pszichoterápiákat vezet kognitív viselkedésterápiás és szemléletben, szemléletben és kutatóként is aktív.