Módszertan
Nyilvános adatbázis, elérhető hiteles gyűjtés híján önbevallásokra alapozzuk öt éve készülő adományozói listánkat. E-mailben kérdeztük meg jótékonykodási szokásaikról listáink szereplőit, címlaposainkat, a leggazdagabb magyarokat és a legnagyobb cégek tulajdonosait. Olyanoknak is elküldtük kérdőívünket, akik nem szerepeltek a Forbes egyik rangsorában sem, de köztudomású, hogy adakoznak. A több mint száz elküldött levél nagyobb részére nem érkezett válasz, sokan pedig úgy nyilatkoztak, hogy nem szeretnének filantróp színekben feltűnni, vagy mert szerények, vagy mert nem is tartják magukat méltónak az elnevezésre. A több mint tucatnyi pozitív válaszadót jó példaként mutatjuk be. Nem rangsorban.

Demján család
Saját szervezet:
Demján Sándor Alapítvány
Eddigi adomány: több mint
29 milliárd forint (több mint 80 százalék magánvagyonból)
2019-es adomány: több mint 70 millió forint (80 százalék magánvagyonból)
2020-as várható adomány: több mint 100 millió forint
(90 százalék magánvagyonból)
Demján Sándor az 1970-es évek eleje óta adakozott, ezt halála után örökösei is folytatják. A támogatásban mindig nagy hangsúlyt kapnak azok a területek, ahol kis mértékű a kormányzati szerepvállalás, így a rászorultság még égetőbb. A választás további fontos szempontja a tehetségek kibontakoztatásának támogatása és az esélyegyenlőség megteremtése.


Kiemelten támogatják az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát és a művészeteket, a nehéz helyzetben élőket. A pandémiában tableteket vásároltak például az egészségügyi dolgozók gyermekeinek a távoktatáshoz, lélegeztetőrendszert a Heim Pál Gyermekkórháznak, élelmiszereket a Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítványnak, továbbá támogatták a Health-less Jótékonysági Alapítványt, a Medicopter Alapítványt, a Gyermekmentő Szolgálatot, a MAZSIHISZ Szeretetkórházat, a Szent László Kórház és a Honvéd Kórház dolgozóit, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát, a BKV sofőröket, az Országos Mentőszolgálat munkatársait, valamint a VI. és a XIII. kerület szociális munkásait.
A kultúra területén is számos szervezetet támogattak, többek között a Vita Musica Nonprofit Kft.-t, a Besszer Koncert Kft.-t és a Philobiblon Kft.-t, míg a kutatásban a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézetet.