Csak egy meg  nem értett zseni

A Szarvas tér mellett, a dunai hajóhíd közelében, egy copf stílusú, egyemeletes házban működött a Fehér Elefánt fűszerkereskedés. A tabáni utca forgalma tehetős emberré tette Semmelweis Józsefet, a hienc (nyugat-magyarországi német) származású budai polgárt. Felesége, Müller Teréz, egy szintén jómódú krisztinavárosi sváb kocsigyártó lánya tíz gyermeknek adott életet. Életben maradt, az egyetlen kellemetlenséget az okozta, hogy a németes névvel nem sikerült megbirkóznia a korszak anyakönyvvezetőinek: a tíz gyermeket tízféle vezetéknévvel jegyezték be.

A tények automatikus elutasítására kifejezés is létezik, a Semmelweis-reflex. Az angol nyelvterületen elterjedt tudományos kifejezés olyan automatikus emberi magatartást jelöl, amelynek lényege az új információ elutasítása rögzült normák, hiedelmek vagy paradigmák miatt. Az Egyesült Államokban például az üzletembereket oktatják is arra, miként kerülhetik el, hogy a munkatársaik jó ötleteit reflexszerűen elutasítsák.

Itt, a Meindl-házban született Ignác Fülöp is, és testvéreihez hasonlóan jónevű iskolákba járt, kiemelkedő eredménnyel tanult, éltanulónak számított. A várbéli Egyetemi Katolikus Gimnázium után a Pesti Tudományegyetem bölcsészeti képzésére járt, majd a bécsi jogi kar következett. Hamar megtetszett neki az orvosi pálya, így még abban az évben átiratkozott a medikusképzésre. Az első évet Bécsben, a másodikat és a harmadikat Pesten, az Újvilág utcában, a negyediket és az ötödiket ismét Bécsben végezte. 1844-ben avatták orvosdoktorrá botanikai munkája, a Tractatus de Vita Plantarum alapján, és hamarosan átvette a szülészmesteri és a sebészdoktori oklevelet is.