Kiderült, hogy mégis finom a borsófőzelék

Tojás Világnapját ünnepelték egy októberi pénteken az AKG Kiscelli úti általános iskolájának alagsorában. Megkóstoltak pár tojásos ételt – például tojáslevest, frittatát, tízóraira tojásos szendvicset –, és a nagyobbak például megtanulták azt is, hogy mit jelentenek a tojásra pecsételt betűk és számok, sőt a felelős állattartásról is meséltek nekik videóról a YouTyúk Kft. termelői, akik a menzára a kapirgálós tyúkok tojásait beszállítják.


Amikor az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 1–6. osztályos tagiskolája 2018 őszén elindult, az iskola vezetése olyan büfé- és ebédszolgáltatót keresett, amelyik integrált része lehet az iskola mindennapjainak. „Rengeteg szemléletformáló programunk van, például a különböző népek konyhájából is igyekszünk ízelítőt adni, a zsidó újévkor maceszgombócos erőlevest és mézes sült almát kínáltunk, a kínai újévkor tavaszi tekercset készítettünk” – mondja Zsófi.


Interjú közben párszor elszalad, hogy segítsen a tízóraijukért az étkezőbe zarándokló kicsiknek, akik a társaiknak is felviszik a müzlit és a joghurtot. Szinte mind a 350 gyereket névről ismeri, sőt azt mondja, az ő számát tudja mindenki, így a szülők is bármikor felhívhatják, kérdezhetnek, visszajelezhetnek. Utóbbi, vagyis a gyerekek véleménye annyira fontos a Meznának, hogy minden ebéd után „leszavaztatják” őket az aznapi ebédről, méghozzá meglehetősen egyszerű és gyerekbarát módon: a használt papírszalvétát két vödörbe dobhatja, aki végzett, az egyikre az van írva, hogy Ízlett, a másikra az, hogy Nem ízlett.