Sok pénz és a secret szósz

Már-már tankönyvi esettanulmányként példázza a komplett hazai magánegészségügy felfejlődését a Doktor24 története: az eredetileg foglalkozás-egészségügyre szakosodott WorCare Kft. egy kis lakásból, egyetlen bérelt rendelővel, az első évben csupán és kereken tízmillió forintos árbevétellel elindulva tizenöt évvel később ott tart, hogy Doktor24 néven meggyőző organikus fejlődés után egyre nagyobb cégeket egyre nagyobb étvággyal bekebelezve már az élbolyt kerülgeti. És hogy igazán kerek legyen a történet, a WorCare egykori alapítói pontosan abban az épületben ismerték meg egymást, és kezdtek el még egy teljesen más iparágban együtt dolgozni, ahol ma a Doktor24 tulajdonosaiként és vezetőiként is együtt ülnek. Lancz Róbert, Lancz Ildikó és Kóka János közös sztorija a budapesti Váci út 37. alatt íródik több mint negyed évszázada.

Kóka János, Lancz Ildikó, Lancz Róbert

Az orvosok csak gyógyítsanak
Ha egy mezei páciens hajlamos meghökkenni a magyar egészségügyben olykor tapasztalható furcsa folyamatszervezési mechanizmusokon, akkor el lehet képzelni, mit érez egy informatikus. Márpedig a WorCare-t alapító Lancz házaspár és a melléjük tulajdonos befektetőként becsatlakozó Kóka János is mind informatikai háttérrel – Kóka János és Lancz Róbert az egykori Elender menedzsmentjéből, Lancz Ildikó az egyik első hazai internetszolgáltatóként nevet szerző Datanetből – nézett rá az egészségügyi szolgáltatások színvonalára, ahol ugyan sok remek orvost, de kritikán aluli munkaszervezést és hatékonyságot láttak.


Az orvos végzettségű Kóka János esetében minderre korábbi élményei is rárakódtak, hiszen pont azért hagyta el annak idején a pályát (és lett informatikai szakember, vállalkozó, politikus és most egészségügyi befektető), mert a traumatológián mindent csinált, csak a szakmáját nem. „Voltam adminisztrátor, betegkísérő, műtősfiú, ha kellett, de nagyon kis része volt a munkámnak a baleseti sebészet. És ezzel nem voltam egyedül, azt éreztem, hogy ha az orvosok nem csinálhatják csak azt, amihez tényleg értenek, akkor nincsenek megbecsülve. Itt mindent leveszünk a vállukról, az adminisztrációt, a marketinget, a számlázást, az asszisztenciát, adjuk a teljes infrastruktúrát, és ők gyógyíthatnak.”