Az ötödik lombik után határozta el

Méhpempő, Aviva-torna, barátcserje – néhány, kétségkívül jószándékból fakadó ötlet az ezeket próbáltad már? kategóriából, a ne görcsölj rá! és a nem hiszel benne eléggé! megjegyzések után, azoknak címezve, akiknek próbálkozásaik ellenére sem sikerült teherbe esniük egy vagy több év alatt, vagy sikertelen lombikokkal a hátuk mögött újra nekifutnának. Szárnyasné Pataki Zita és Szárnyas Attila 2013 és 2019 között tíz lombikkezelést csinált végig, Zita azt mondja, ez alatt az idő alatt sok jóindulatú, de kéretlen tanácsot kaptak ismerősöktől és ismeretlenektől. „A csodavárás, hogy drukkolnak, pozitív emberi érzés, a kéretlen tanács viszont már nem. És ha ezt mi megkapjuk, akkor mindenki más is megkapja, miközben a tíz lombik során nyilván már mindent kipróbáltam” – mondja arról, hogy miért tartják fontosnak a szakértelmen alapuló tájékoztatást.

ADAKOZOL?
Minden hónapban írunk egy szervezetről, amit szerintünk érdemes támogatni. Miért teszünk így? Mert Magyar­országon kevesen élnek jól (a jól élők közül sokan olvassák a Forbest), de nagyon sokan küzdenek mindennap. Ez így igazságtalan, és mindenkinek van egy kis felelőssége benne.


Zita az ötödik lombik után határozta el, hogy szeretne segíteni másoknak, mert hiába álltak hozzá tudatosan a dolgokhoz, „ezen az úton mégis többször zsákutcába jutottunk, nem kaptunk magyarázatot, volt, hogy én is sírva jöttem ki az intézményből”. Úgy látja, gyakran hiányzik, pedig elengedhetetlen lenne az orvosi szakértelem és az ismeretterjesztés.
Szerettek volna erőt adni sorstársaiknak, ezért férjével úgy döntöttek, Az utolsó lombik címmel vlogot indítanak utolsó próbálkozásukról. Zita 45 éves volt ekkor. A 2019-ben forgatott, tízrészes sorozatban lépésről lépésre (a valós történésekhez képest eseménytől függően pár napos vagy hetes csúszással) mutatták meg küzdelmüket a gyermekért. Az utolsó részt csaknem 300 ezren nézték meg. A lombikkezelés végül sikertelen lett, a sorozat pedig egy megható résszel zárult, ahol Zita elbúcsúzott gyermekétől.