A Husqvarna műholdas vezérlésű EPOS rendszerének köszönhetően már lehetőség nyílik a határolóvezeték nélküli automatizált fűnyírásra
Mintegy ezer műhold tekint le a Földünk irányába – a Husqvarna műholdas vezérlésű EPOS Robotfűnyíró Rendszere a zöld területeken most a gyep minőségére összpontosít. Az EPOS (Exact Positioning Operating System) – mely magyarul annyit jelent: Pontos Pozicionáló Operációs Rendszer – segítségével a Husqvarna egy újabb áttörést hozott a fűnyírás területén. A 2020-as fűnyírási szezonban mintegy 30 profi felhasználó tett szert a vezeték nélküli, automatizált fűnyírás terén az első tapasztalatokra parkokban, sportpályákon, kereskedelmi ingatlanokon és számos egyéb zöld területen.
Az EPOS Robotfűnyíró Rendszernél a határolóvezetékek helyett műholdas adatok segítségével történik a robotfűnyíró munkaterületének meghatározása. A klasszikus eposz (görög έπος) szó jelentésével ellentétben, ami egy mitológiai vagy történelmi hősköltemény, a Husqvarna EPOS rendszere a jelenlegi, valós életben megvalósult rendszer: Németországban jelenleg 36 EPOS robotfűnyíró futja köreit golfpályákon, nyilvános parkokban vagy céges ingatlanokon. Például a Golf-Club Aldruper Heide e.V. 2875 négyzetméternyi területén, vagy a Bad Rodach Termálfürdő parkjában mintegy 4500 négyzetméternyi füves területen. Az EPOS-technológiát már Ausztria területén is alkalmazzák. Az Austrian Power Grid AB (APG) telephelyén, mely Bécsből az országos nagyfeszültségű elektromos hálózatot vezérli, a robotfűnyíró határolóvezetékek nélkül nyírja a terület egyes részeit.
„Határ a csillagos ég” – az EPOS szinte korlátlan rugalmasságot kínál a fűnyírási terület meghatározásában.
A robotfűnyíró telepítése az EPOS esetében végtelenül egyszerűen történik egy alkalmazás segítségével. Az okostelefonnal a robotfűnyíró valós időben navigálható a munkaterület határain belül. Ehhez a teljes területet lefedő műholdas kapcsolat szükséges. Az EPOS alkalmazás segítségével az egyes zónákat bármikor kényelmesen bekapcsolhatja a rendszerbe vagy kiiktathatja onnan.
A Lashka elég jó válasz, ha Észak-Budán valakinek az a kérdése, hogy mivel lehet feldobni egy nyomi karanténhétköznap estéjét.
Nekem másmilyen elvi problémáim vannak a tésztakiszállítással, mint a Lashka alapítóinak. Ők novemberben a Forbes.hu-n beszéltek arról, hogy nem azért nyitották pont a vírus érkezte előtt a kizárólag saját készítésű tésztákkal dolgozó műhelyüket, hogy ne frissen kitálalva fogyasszák az ételeket a vendégeik. Én meg azt szoktam gondolni az étteremétlapokat böngészve, hogy a legtöbb alapszósz gyorsabban kész van, mint ahogy kiérne egy rendeléssel a futár, szóval miért rendelnék pont kifejezetten könnyen elkészíthető ételt? Az én kérdésemre a kellően érdekes kínálat tud lenni a válasz, a Lashkáéra meg az, hogy látványosan jobb tésztát kell csinálni, mint amit a legfelső áruházi polcról levehet az ember, és ha most muszáj dobozban zötyögtetni, zötyögjön hát dobozban. (Nem muszáj egyébként, a Lashka kitelepüléseit hétvégente el lehet kapni különböző piacokon.)
Nem csak olasz az étlap: van egy magyar és egy nemzetközi (ázsiai, szláv) blokk is, viszont tényleg minden tésztás – alap, hogy a húslevesben is az van. A tortellini al brodóval valamiért a nevesebb budapesti olasz vendéglők is nagyon szeretik elszomorítani a vendégeiket (ízetlen lében jellegtelen tésztapárnák). Indulhatnának tanulmányútra a Lashka dombja felé, ahol a lé kacsából készül, és nemcsak tartása van, de egy meglepően savas oldala is, talán a lébe bőkezűen adagolt hagymától. Mivel tele van az utazást vidáman áttelelő kacsahúsos párnákkal, lényegében egyfogásos vacsora kétezer alatt.
Hasonlóan tud krémes maradni a vajszósszal fényezett, pompásan fűszerezett lazacos ravioli (az alap raviolit előkészítve, betöltve is el lehet vinni az üzletből, ha van olyan mániákus olvasónk, aki csak az azonnali kifőzésben hisz, és kellően motivált egy végigzoomolt nap után saját beurre blanc-nal szórakozni, de egyik sem indokolható). A kolbászmorzsás, marinált kaliforniai paprikás nudlinak meg eleve nincsen hova kiszáradnia (remek a lepirított nudlitól és az összes falatra szétterülő füstös kolbászíztől). Ezen a ponton a „legyen elég érdekes, hogy kirendeljük” feltétel is ki van már pipálva.
Kacsaleves tortellinivel
Kolbászos nudli
Tagliatelle al ragu
Lazacos ravioli
A tagliatelle al ragu már a nevével hirdeti, hogy nem a paradicsomos irányba terelt nemzetközi gyerekváltozat lesz, hanem az ortodox zeller-répa alapú húsos ragu: a szósz kiváló, a tagliatelle már a színével megválaszolja a kérdést, hogy mitől lehet több a konfekciótésztánál, viszont ha magának hozza el az ember, ez az, amibe a tisztesség kedvéért bele kell enni még az étterem előtti parkolóban, amíg igazán friss.
A desszertétlap elég egyszerű, mondhatnám, bináris: kérsz tiramisut vagy nem kérsz tiramisut? Szerintem kérjél, gyorsabban fog elfogyni, mint ahogy kicsodálkozhatnád magadat, hogy mennyire légies a tésztája. A Kolosy tér fölötti üzlet öt kilométeres körzetbe szállít saját futárokkal, aki beleesik a szórásba, valóban kiugró minőségű tésztavacsorát kérhet házhoz. A bónusz meg az, hogy bár eredetileg nyilván nem ez motoszkált az alapítók fejében, de mivel tésztát szerintem teljesen legális akár dobozból enni, akár egy mozdulattal tányérba csúsztatni, ez az egész tökéletes tv dinner.
Lashka Tésztaműhely Budapest III., Folyondár utca 22-24. A rendelés időpontja: március 17.
Ezt ettük: Kacsaleves tortellinivel: 1850 Ft Lazacos ravioli: 3750 Ft Kolbászos nudli: 2750 Ft Tagliatelle al ragu: 2850 Ft Tiramisu: 1450 Ft Összesen: 12 650 Ft
Tizenöt éve akarja és csinálja, amit ma már az egész világ hajszol. Eltökélt zseni világjobbító szándékkal, médiapopulista módszerekkel, őrült szerencsével és olyan hájpteremtő képességgel, ami a Szilícium-völgyben is ritka. Ő a motor, az innováció és a vízió a világ legtöbbre értékelt elektromosautó-gyára mögött, ő tartja fenn a menőségfaktort, és ő a garancia rá, hogy a Tesla hosszú távú siker lehet. Trónkövetelők és kockázatok persze vannak, és bár a piac eddig mindent megvett, amit Elon Musk eladott neki, még rengeteg ígérettel adós, és be kell váltania egy nagy adag megelőlegezett bizalmat is. A magát CEO-ból a Tesla technokirályává koronázó guru most mindenesetre a csúcs közelében van – sikerében benne van a kor, amiben élünk, de nélküle a világunk is más lenne.
Balogh Sándor és felesége három évtized alatt felépítette az ország egyik legnagyobb erdőgazdálkodási és fakereskedő magánvállalkozását. Egy használt teherautóval kezdték, a ladánybenei telephelyről indulva ma már tucatnyinál is több autójuk járja az ország útjait. A legmodernebb technológiákra sosem sajnálták a pénzt, és ez a gondolkozás megtérülni látszik.
Míg az Európai Unióban dolgozó mezőgazdasági termelőknek tilos génmódosított növényeket termeszteniük, addig számos nagy piaci szereplőnél, különösen a tengerentúlon, ez bevett gyakorlat. Így van ez a szójával is, és bár Kína után az Európai Unió a világ második legnagyobb szójababimportőre, a behozott termény gyakran génmódosított fajta. Hogy termeszteni itthon is megéri, arra egyre többen jönnek rá: ott, ahol a kukoricát, annyiért, amennyiért a kukoricát, egyre több szóját vehetünk. GMO-mentesen.