Tizenöt éve akarja és csinálja, amit ma már az egész világ hajszol. Eltökélt zseni világjobbító szándékkal, médiapopulista módszerekkel, őrült szerencsével és olyan hájpteremtő képességgel, ami a Szilícium-völgyben is ritka. Ő a motor, az innováció és a vízió a világ legtöbbre értékelt elektromosautó-gyára mögött, ő tartja fenn a menőségfaktort, és ő a garancia rá, hogy a Tesla hosszú távú siker lehet. Trónkövetelők és kockázatok persze vannak, és bár a piac eddig mindent megvett, amit Elon Musk eladott neki, még rengeteg ígérettel adós, és be kell váltania egy nagy adag megelőlegezett bizalmat is. A magát CEO-ból a Tesla technokirályává koronázó guru most mindenesetre a csúcs közelében van – sikerében benne van a kor, amiben élünk, de nélküle a világunk is más lenne.
Írta: Ács Gábor és Galavits Patrik
Idén január 7-én Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere. Egy olyan cég, a Tesla vezetője és legnagyobb tulajdonosa, ami szén-dioxid-kvóta-eladás nélkül ma is vaskosan veszteséges lenne. Tizenöt hónappal korábban húszmilliárd dollárral szerepelt a valós idejű Forbes-listán a 80. hely környékén, most az év elején becsült vagyona átlépte a 185 milliárdot (átszámítva a nehezen felfogható 55 billió forintot), megelőzve az Amazon-vezér Jeff Bezost. Ilyen gyors növekedéssel még soha senki nem rakétázott a csúcsra, igaz, a világ se volt még megközelítőleg se soha olyan, mint most. Elekromosautó-mánia, a koronavírus-járványra adott jegybanki reakcióként kiapadhatatlannak tűnő pénzeső és sok millió fiatal, tapasztalatlan, épp menő termékekre bukó, appon kereskedő tőzsdei befektető kellett ahhoz, hogy a Teslát többre értékelje a piac, mint a General Motorst, a Toyotát, a Volkswagent, a Fordot, a FiatChryslert, a Hondát és a Peugeot-t – együttvéve.
A Lashka elég jó válasz, ha Észak-Budán valakinek az a kérdése, hogy mivel lehet feldobni egy nyomi karanténhétköznap estéjét.
Nekem másmilyen elvi problémáim vannak a tésztakiszállítással, mint a Lashka alapítóinak. Ők novemberben a Forbes.hu-n beszéltek arról, hogy nem azért nyitották pont a vírus érkezte előtt a kizárólag saját készítésű tésztákkal dolgozó műhelyüket, hogy ne frissen kitálalva fogyasszák az ételeket a vendégeik. Én meg azt szoktam gondolni az étteremétlapokat böngészve, hogy a legtöbb alapszósz gyorsabban kész van, mint ahogy kiérne egy rendeléssel a futár, szóval miért rendelnék pont kifejezetten könnyen elkészíthető ételt? Az én kérdésemre a kellően érdekes kínálat tud lenni a válasz, a Lashkáéra meg az, hogy látványosan jobb tésztát kell csinálni, mint amit a legfelső áruházi polcról levehet az ember, és ha most muszáj dobozban zötyögtetni, zötyögjön hát dobozban. (Nem muszáj egyébként, a Lashka kitelepüléseit hétvégente el lehet kapni különböző piacokon.)
Nem csak olasz az étlap: van egy magyar és egy nemzetközi (ázsiai, szláv) blokk is, viszont tényleg minden tésztás – alap, hogy a húslevesben is az van. A tortellini al brodóval valamiért a nevesebb budapesti olasz vendéglők is nagyon szeretik elszomorítani a vendégeiket (ízetlen lében jellegtelen tésztapárnák). Indulhatnának tanulmányútra a Lashka dombja felé, ahol a lé kacsából készül, és nemcsak tartása van, de egy meglepően savas oldala is, talán a lébe bőkezűen adagolt hagymától. Mivel tele van az utazást vidáman áttelelő kacsahúsos párnákkal, lényegében egyfogásos vacsora kétezer alatt.
Hasonlóan tud krémes maradni a vajszósszal fényezett, pompásan fűszerezett lazacos ravioli (az alap raviolit előkészítve, betöltve is el lehet vinni az üzletből, ha van olyan mániákus olvasónk, aki csak az azonnali kifőzésben hisz, és kellően motivált egy végigzoomolt nap után saját beurre blanc-nal szórakozni, de egyik sem indokolható). A kolbászmorzsás, marinált kaliforniai paprikás nudlinak meg eleve nincsen hova kiszáradnia (remek a lepirított nudlitól és az összes falatra szétterülő füstös kolbászíztől). Ezen a ponton a „legyen elég érdekes, hogy kirendeljük” feltétel is ki van már pipálva.
Kacsaleves tortellinivel
Kolbászos nudli
Tagliatelle al ragu
Lazacos ravioli
A tagliatelle al ragu már a nevével hirdeti, hogy nem a paradicsomos irányba terelt nemzetközi gyerekváltozat lesz, hanem az ortodox zeller-répa alapú húsos ragu: a szósz kiváló, a tagliatelle már a színével megválaszolja a kérdést, hogy mitől lehet több a konfekciótésztánál, viszont ha magának hozza el az ember, ez az, amibe a tisztesség kedvéért bele kell enni még az étterem előtti parkolóban, amíg igazán friss.
A desszertétlap elég egyszerű, mondhatnám, bináris: kérsz tiramisut vagy nem kérsz tiramisut? Szerintem kérjél, gyorsabban fog elfogyni, mint ahogy kicsodálkozhatnád magadat, hogy mennyire légies a tésztája. A Kolosy tér fölötti üzlet öt kilométeres körzetbe szállít saját futárokkal, aki beleesik a szórásba, valóban kiugró minőségű tésztavacsorát kérhet házhoz. A bónusz meg az, hogy bár eredetileg nyilván nem ez motoszkált az alapítók fejében, de mivel tésztát szerintem teljesen legális akár dobozból enni, akár egy mozdulattal tányérba csúsztatni, ez az egész tökéletes tv dinner.
Lashka Tésztaműhely Budapest III., Folyondár utca 22-24. A rendelés időpontja: március 17.
Ezt ettük: Kacsaleves tortellinivel: 1850 Ft Lazacos ravioli: 3750 Ft Kolbászos nudli: 2750 Ft Tagliatelle al ragu: 2850 Ft Tiramisu: 1450 Ft Összesen: 12 650 Ft
A hazai biztosítási piac egyik legismertebb alakja, üzleti cápa és mecénás: Horváth Béla az elmúlt húsz évben egy félezer darabból álló gyűjteményt halmozott fel főleg birtoklási vágyból és hiúságból, alapítványa pedig évi ötmillió forintért vásárol fiatal, kortárs művészektől.
Darwin óta tudjuk, hogy a túlélés feltétele az alkalmazkodás. Nincs ez másként a gazdasági életben sem. 2020. március 11-én hirdették ki az országos veszélyhelyzetet. Az intézkedéssorozat, amely e bejelentést követte, komolyan hatott a hazai vállalkozásokra. A tavasszal sokkot kapott gazdaságnak a koronavírus újabb hullámai miatt további megpróbáltatásokkal kellett megküzdenie. A nehéz helyzetben azonban a túlélésért küzdő vállalkozások folyamatosan új lehetőségeket is keresnek.
Pataki Zita és férje több sikertelen lombikeljárást csinált végig, amikor a dühön, gyászon és elkeseredésen túljutva úgy döntöttek, hogy orvosokkal és szakemberekkel összefogva segítenek a hozzájuk hasonló helyzetben lévő pároknak. Az RTL Klub időjósa a tizedik és egyben utolsó, 2019-ben zárult lombik után, meg nem született kislányukról elnevezve hozta létre a Réka Alapítványt.