Disznóvágásból medtech-startup

Viszonylag ritka, hogy egy hamisítatlan vidéki disznóvágás közben, gumicsizmában pálinkázva, a pórul járt disznó visítását hallgatva egészségügyi startupok szülessenek. Pedig a Phoenix Orthosis esetében pont ez a helyzet. A startup ügyvezetője, Jankó László itt hallotta először pár legurított pálinka után régi barátja, Gelányi László ötletét, hogyan lehetne stroke-on átesett betegek görcsös alkari bénultságára hatásos segédeszközt fejleszteni.

A stroke-on átesettek nagyjából harmada, fele szenved ettől a problémától: egyszerűen nem tudják kinyitni az ujjaikat. Az idegrendszeri sérülés következtében az izmok görcsösen, ökölbe húzzák össze az ujjakat. Nyilván súlyosan romlik a kéz funkcionalitása, használhatósága, de inkább teljesen megszűnik.

Sci-fibe illő, ahogy az összevissza hajtogatott gemkapocs vissza­csomagolja magát a kiinduló pozícióba.

A jelenség elvileg rehabilitálható, segédeszközökkel való hosszas ismételgetés után az idegrendszer újra megtanulhatja kinyitni az ujjakat. A probléma az, hogy egyrészt egy ízület és izom minél messzebb van a test középpontjától, annál nehezebb rehabilitálni, másrészt a piacon fellelhető segédeszközök többségét klinikai használatra készítik, a betegek nem igazán tudják őket otthon vagy a hétköznapi életben használni.

Ráadásul a segédeszközök többsége úgy néz ki, mint Darth Vader kesztyűje. Nagy, ormótlan, az alkar végéig kiterjedő fémkesztyűszerűség, az ujjak és az alkar közt feszülő rugókat, gumikat használja, hogy állandó, kifelé irányuló, húzóerőt fejtsen ki az ujjakra. Itthon is kapható pár hasonló elven működő, kisebb eszköz, ujjextenziós vagy ujjtornáztató készülék, és akár tb-támogatást is lehet szerezni rájuk. A használója tehát állandóan azt érzi, hogy kifeszítik az ujjait, majd ha akarja, erővel behúzhatja őket. Ez a módszer az ujjaknak nagyon fárasztó, és az ujj ízületeinek sem tesz túl jót. Külföldi szájtokon találtam árammal működő, ki-bekapcsolható darabokat, több százezer, akár millió forintba kerülnek.

A Phoenix ötlelte ugyanúgy egy kesztyűszerű ortézis (egy meglévő végtagot támasztó vagy elveszett funkcióját pótló eszköz), csak a korábbiaktól eltérő elgondolásban egy olyan ötvözetet használva, amitől elkerekedik az ember szeme.

Az emlékezőfém egy olyan speciális fémötvözet, ami szobahőmérsékleten tetszőlegesen hajlítható, formálható, aztán felmelegítve visszatér az eredeti állapotába. A jelenség nagyon látványos, bátran merem ajánlani a témában fellelhető Youtube-videókat, sci-fibe illő, ahogy az összevissza hajtogatott gemkapocs melegvízbe mártva szépen visszacsomagolja magát a kiinduló pozícióba.