A bukás nincs belé kódolva

Egy egész fal van tele könyvekkel a Libri Kiadói Csoportot vezető Sárközy Bence Nyugati térre néző irodájában. Ide beszéltük meg a találkozót Orvos-Tóth Noémivel. „Igaz a mondás, hogy mutasd a könyvespolcod, és megmondom, ki vagy? Vagy ez is csak egy jól hangzó bullshit?” – kérdezem Noémitől, miközben a polcról lekapok egy Kim Dzsongunról szóló, régóta az olvasólistámon lévő könyvet. „Sok mindent elárul. Már az is, ha esetleg nincs. Szívfájdító úgy belépni egy lakásba, hogy ez hiányzik” – válaszolja. Ekkor elfelejtem lecsapni a magas labdát, ezért később szegezem neki a kérdést: és mi derül ki arról, akinek a polcán az Örökölt sors is ott van? „Nyitottság és bátorság a szembenézésre” – mondja, és hozzáteszi, hogy ez hamarosan megjelenő új könyvére, a Szabad akaratra is igaz.
A szerző családi sztorijaival és páciensek történeteivel elmagyarázott transzgenerációs traumák 2018 óta tartják az Örökölt sorsot a sikerlistákon. A személyes sztoriktól olvasmányos lett a könyv, de ez önmagában még nem magyarázná, miért fordultak ki sokan pont ezzel a hónuk alatt a könyvesboltokból az elmúlt három évben. Noémi szerint legalább ennyire fontos, hogy ilyen komplexen senki sem foglalkozott még a transzgenerációs traumákkal. „Ezek az életünk minden aspektusára kiterjednek” – mondja.

A közérthetőség magával hozza, hogy a szerző nem maradt a tudományos elefántcsonttoronyban, a bemutatott történeteket mindenki könnyen megértheti. Az igazi kulcs alighanem az, amit a találkozásainkon többször is megemlít: mindannyian traumákat hordozunk – így a befogadhatóság mellé könnyen elevenébe hasíthat az olvasónak az Örökölt sors. A sztorikat olvasva nehéz nem azonosulni és átérezni a negyvenes éveiben párkapcsolati krízisek sorát megélő páciens gondjait, a családi elvárások alatt roskadozó sikeres orvos helyzetét vagy a családi titkok által lassan felőrölt bizalom élményét.

Orvos-Tóth Noémit az Örökölt sors végképp az ország egyik legismertebb és legkeresettebb pszichológusává tette. A könyv azonban nem születhetett volna meg – vagy biztosan nem így –, ha nem állna mögötte két sorsformáló történet: a családja és a karrierváltása.

 

A család