Ha már élőben nem szervezhetünk rendezvényt, állandósítottuk csütörtökönként a Forbes Élőt – 17.30-kor pontosan 17 perc 30 másodpercig. Januárban Galambos Márton vendége volt egy piacvezető szerepre törő, magyar családi nagyvállalat és egy gasztroceleb is, aki inkább nyertese a válságnak, mint vesztese. Kivételesen egy kis politikát is becsempésztünk a műsorba, két volt washingtoni nagykövet is kommentálta a Capitolium ostromát és Donald Trump elnöki örökségét.
Január 7 Lévai Bálint Hiába piacvezető itthon és dobogós Európában a BiotechUSA, nem elégszenek meg ennyivel. Nemcsak felvásárolták „látszólag jó áron” legnagyobb vetélytársukat, a Scitec Nutritiont, de folytatják a külföldi terjeszkedést (nem véletlenül írtunk róluk címlapsztorit is januárban). Egyelőre csak azokat az országokat erősítik, ahol már most is jelen vannak. Németországban és Franciaországban biztosan nyitnak az idén új boltot, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában pedig akkor, ha jó lehetőségük van rá.
Január 14 Szemerkényi Réka és Simonyi András Szemerkényi Réka a harmadik Orbán-kormány idején, Simonyi András a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején volt amerikai nagykövet, de ma is Washingtonban élnek, és hasonló megrendüléssel beszéltek a főváros állapotáról. Szemerkényi szerint a capitoliumi ostrom eseményei sok republikánus szavazónál felülírták az elmúlt négy év trumpi örökségét, amit egyébként pozitívnak ítéltek volna meg. Simonyi úgy véli: „Trump nem lesz elnök 2024-ben, de politikai befolyása még lehet.”
A világ legjobb kedvű cukrászdája – a gazdagrétiektől nap mint nap megkapja ezt a címet Leopold Erika és Jutasi Eszter sütizője.
Tisztára, mint a Szomszédokban! – kiáltott fel a gazdagréti Cukker Sütibolt egyik vendége, miközben a cukrászdába sorra beköszönő ismerősöket szemlélte egy szelet torta mellett. Pedig Leopold Erika és Jutasi Eszter nem is a teleregényben híressé vált XI. kerületi lakótelepen, hanem a mellette levő családi házas városrészben nyitotta meg két éve parányi üzletét. Mindketten pályaelhagyók: Erika újságíróból először gasztroblogger lett, míg Eszter az ügyvédi pályára nem vágyott vissza a gyermeknevelés után. Mivel régóta szeretnek (és tudnak) sütni, egymástól függetlenül elvégezték évekkel ezelőtt az OKJ-s cukrásziskolát – gondolták, még szükségük lehet a papírra.
A 2010-es évek elején, az Ördögkatlan Fesztiválon barátkoztak össze, közös ismerősökön keresztül, és egyszer csak megbeszélték: mindketten szívesen nyitnának cukrászdát, de nem egyedül. „Innentől úgy vettük, hogy mi ezt eldöntöttük.” Három éve elkezdtek helyet keresni a sütiboltjuknak. Gazdagrétet szemelték ki, és felderítő sétáik egyikén megláttak egy helyiséget, belül szép burkolattal, csíkos tapétával. Az ablaküvegen benézve gondolatban azon nyomban be is rendezték. Szerencsére hatalmas beruházás sem kellett a sütéshez. „Minden gépünk háztartási, csak a mosogatóból kellett az előírásoknak megfelelően profit beépítenünk. És összesen két sütőnk van, mert úgyis csak ketten sütünk, négy kézzel.”
Azt mondják, vásárlóik nagyon értékelik, hogy ízesek, mégis könnyedek a süteményeik, és hogy semmi sem túl édes. „Meglepi őket, hogy például a málna mennyire málnaízű, a csokitorta meg csokis.” (Utóbbiról magam is megbizonyosodtam, így van.) Van, hogy egy héten harminc torta is elfogy, persze nagyrészt rendelésre. Miután ugyanis a hely konyhával együtt 33 négyzetméter, estére mindig kiürül a pult, egyre többen előre rendelnek. „Nonstop sütünk, amikor itt vagyunk.”
Mindent saját ízlésük alapján készítenek, az alap általában családi recept, amit továbbgondolnak. „Nutellás tortát szinte viccből csináltunk először, de olyan kapós lett, hogy azóta is repertoáron tartjuk. A szezonális, gluténmentes gesztenyetortának pedig akkora rajongótábora lett, hogy talán maradnia kell nyárra is.” Úgy látják, ma már nem igazán lehet mindenmentes kínálat nélkül cukrászdát működtetni. „Akkora öröm elbűvölni egy allergiás gyereket azzal, hogy ő is ehet itt valamit!”
Tavaly nyáron azzal állított be hozzájuk egy kislány, hogy szedett otthon cseresznyét, süssenek belőle valamit. És volt olyan visszatérő vendégük, aki tőlük kérdezte meg, milyen tortát is vitt tavaly a feleségének. Sőt akadtak, akik karácsonyi ajándékot is hoztak a „két bolondos, jókedvű cukrásznak”.
Cukkersüti Bt.
Alapítás: 2018. május Tulajdonosok: Jutasi Eszter, Leopold Erika, Krupp Béla (Erika férje) Árbevétel (millió forint): 2019 10,0 2020* 10,0 Adózott eredmény (millió forint): 2019 5,0 2020 5,0
*A Covid miatt tavasszal két hónapra bezártak. Forrás: cégközlés
A balatoni papucskereskedéstől indult, ma már államilag jóváhagyva a Budapest Airportot célozza, és világszerte terjeszkedik Jellinek Dániel cége, az Indotek. Elkerülheti bárki az együttműködést a hatalommal, ha alulról érkezve az új nemzeti tőkésosztály terepére lép fel?
Korábban alkalmazkodott az elvárásokhoz, ma már bátran tart sajtótájékoztatót élre vasalt nadrágban és tornacipőben. Liptay Gabriellának nem csak göndör frizurája karakteres.
Berta Zoltánt és családját a jó ötletek mellett a kényszer, a tudatos tervezés, a kudarcokból levont tanulságok segítették, és persze a szerencse is. Biogazdaságuk az egyik legsikeresebb lett Magyarországon, és ebben egy kicsit Csernobil is közrejátszott.