Úgy tűnik, a közelében sem járunk még a hőn áhított, hatvanszázalékos immunitásnak, pedig ez a szint jelentené azt, hogy az életünk visszatérhet a normalitásba. Európai körképünkön hasábokkal jelöltük, hogy a lakosság hány százaléka kapott már legalább egy oltást a koronavírus ellen. Ehhez hozzá kell még számolni azokat, akik átestek a víruson, de az erre vonatkozó adatok csalókák. A tagállami statisztikákba csak azok kerültek be, akiket az orvosi ellátórendszerben regisztráltak, így nincsenek benne azok, akiken tünetmentesen vonult végig a betegség. De így sem érdemes országonként öt-hat százalékpontnál többet rászámolni az oltottsági mutatókra.
100 főrevetített számok (akik minimum egy dózist kaptak) Az adatok január 24-25-éről származnak, kivéve a csillaggal jelöltek, amelyek 24. előttről. Forrás: Forbes, OWiD (Our World in Data) Illusztráció: Bethlen Júlia
A világ legjobb kedvű cukrászdája – a gazdagrétiektől nap mint nap megkapja ezt a címet Leopold Erika és Jutasi Eszter sütizője.
Tisztára, mint a Szomszédokban! – kiáltott fel a gazdagréti Cukker Sütibolt egyik vendége, miközben a cukrászdába sorra beköszönő ismerősöket szemlélte egy szelet torta mellett. Pedig Leopold Erika és Jutasi Eszter nem is a teleregényben híressé vált XI. kerületi lakótelepen, hanem a mellette levő családi házas városrészben nyitotta meg két éve parányi üzletét. Mindketten pályaelhagyók: Erika újságíróból először gasztroblogger lett, míg Eszter az ügyvédi pályára nem vágyott vissza a gyermeknevelés után. Mivel régóta szeretnek (és tudnak) sütni, egymástól függetlenül elvégezték évekkel ezelőtt az OKJ-s cukrásziskolát – gondolták, még szükségük lehet a papírra.
A 2010-es évek elején, az Ördögkatlan Fesztiválon barátkoztak össze, közös ismerősökön keresztül, és egyszer csak megbeszélték: mindketten szívesen nyitnának cukrászdát, de nem egyedül. „Innentől úgy vettük, hogy mi ezt eldöntöttük.” Három éve elkezdtek helyet keresni a sütiboltjuknak. Gazdagrétet szemelték ki, és felderítő sétáik egyikén megláttak egy helyiséget, belül szép burkolattal, csíkos tapétával. Az ablaküvegen benézve gondolatban azon nyomban be is rendezték. Szerencsére hatalmas beruházás sem kellett a sütéshez. „Minden gépünk háztartási, csak a mosogatóból kellett az előírásoknak megfelelően profit beépítenünk. És összesen két sütőnk van, mert úgyis csak ketten sütünk, négy kézzel.”
Azt mondják, vásárlóik nagyon értékelik, hogy ízesek, mégis könnyedek a süteményeik, és hogy semmi sem túl édes. „Meglepi őket, hogy például a málna mennyire málnaízű, a csokitorta meg csokis.” (Utóbbiról magam is megbizonyosodtam, így van.) Van, hogy egy héten harminc torta is elfogy, persze nagyrészt rendelésre. Miután ugyanis a hely konyhával együtt 33 négyzetméter, estére mindig kiürül a pult, egyre többen előre rendelnek. „Nonstop sütünk, amikor itt vagyunk.”
Mindent saját ízlésük alapján készítenek, az alap általában családi recept, amit továbbgondolnak. „Nutellás tortát szinte viccből csináltunk először, de olyan kapós lett, hogy azóta is repertoáron tartjuk. A szezonális, gluténmentes gesztenyetortának pedig akkora rajongótábora lett, hogy talán maradnia kell nyárra is.” Úgy látják, ma már nem igazán lehet mindenmentes kínálat nélkül cukrászdát működtetni. „Akkora öröm elbűvölni egy allergiás gyereket azzal, hogy ő is ehet itt valamit!”
Tavaly nyáron azzal állított be hozzájuk egy kislány, hogy szedett otthon cseresznyét, süssenek belőle valamit. És volt olyan visszatérő vendégük, aki tőlük kérdezte meg, milyen tortát is vitt tavaly a feleségének. Sőt akadtak, akik karácsonyi ajándékot is hoztak a „két bolondos, jókedvű cukrásznak”.
Cukkersüti Bt.
Alapítás: 2018. május Tulajdonosok: Jutasi Eszter, Leopold Erika, Krupp Béla (Erika férje) Árbevétel (millió forint): 2019 10,0 2020* 10,0 Adózott eredmény (millió forint): 2019 5,0 2020 5,0
*A Covid miatt tavasszal két hónapra bezártak. Forrás: cégközlés
Berta Zoltánt és családját a jó ötletek mellett a kényszer, a tudatos tervezés, a kudarcokból levont tanulságok segítették, és persze a szerencse is. Biogazdaságuk az egyik legsikeresebb lett Magyarországon, és ebben egy kicsit Csernobil is közrejátszott.
A világon jelenleg 16 milliárd fog hiányzik, így noha egy emberre átlagosan két hiányzó fog jut, pótlásuk még keveseknek elérhető luxus. Varga Endre, a szegedi Dicomlab alapítója azon dolgozik, hogy minél több embernek lehessen hibátlan fogsora.
Több sikeres vállalkozáson át vezetett Guru útja Indiából a győri startupvilágig és a kriptopiaci kereskedőszoftvert fejlesztő B-cube-ig: biztos benne, hogy az utóbbival sikerül is az álma, bejutni a NASDAQ-ra. De ehhez az is kellhet, hogy többször már ne omoljon össze a kriptopiac.