Vastag kőfalak, árnyas udvar, füstölgő grill, a kert végében ott csordogál az Ikva. Az Erhardt család soproni étterme a vidéki gasztronómia egyik legstabilabb szereplője, sőt a vicces kedvű osztrák borászok néha Burgenland legjobb éttermének is nevezik. Zoltán és felesége, Nagy Zsuzsanna a kenyérsütésbe is belevágtak – nem is akárhogyan.
Sopron leghosszabb utcájának legkeskenyebb részén megszokott dolog a sorban állás. Önmagában ezért persze egyetlen pékségről sem szokás írni, járvány idején meg főleg nem, de a Balfi úton mindez karanténfüggetlenül történik. Nem zsurnalisztikai túlzás – csak béna szófordulat –, hogy a vásárlók egymásnak adják a kilincset. A barokk és klasszicista házakkal övezett utcácskák sokáig marasztalják a városközpontból erre tévedőt. A hangulatos negyed egykor a szorgalmas soproni gazdák, a poncichterek otthona volt. Tehetős emberek lévén ízléses házakat építettek, a kapualjak mögött, az udvar körül önálló kis gazdasági egység volt minden telken. Ebben a negyedben talált rá egy 1773-ban épült házra és egy még régebben épült pincére az Erhardt család.
Az ezredforduló környékén járunk, a nyár közepén. A család kópházi otthonában épp együtt ebédelt az idősebb és az ifjabb generáció. Az asztalra húsleves került, utána szép sorban jött a brassói kovászos uborkával, majd palacsinta a kertben termett barackból készült házi lekvárral. Zoli, a frissen végzett gazdasági agrármérnök és szőlész-borász egy ideje azon törte a fejét, hogy idegenforgalmi közgazdász feleségével milyen vállalkozásba kezdjenek. „Azt mondták a szülők egy vasárnapi ebéd közben, hogy legyen egy étterem Sopron poncichter negyedében” – emlékszik vissza az ifjabb Erhardt arra a napra, amikor megszületett az étterem gondolata. Feleségének, Zsuzsának is tetszett az ötlet, belevágtak.
A világ legjobb kedvű cukrászdája – a gazdagrétiektől nap mint nap megkapja ezt a címet Leopold Erika és Jutasi Eszter sütizője.
Tisztára, mint a Szomszédokban! – kiáltott fel a gazdagréti Cukker Sütibolt egyik vendége, miközben a cukrászdába sorra beköszönő ismerősöket szemlélte egy szelet torta mellett. Pedig Leopold Erika és Jutasi Eszter nem is a teleregényben híressé vált XI. kerületi lakótelepen, hanem a mellette levő családi házas városrészben nyitotta meg két éve parányi üzletét. Mindketten pályaelhagyók: Erika újságíróból először gasztroblogger lett, míg Eszter az ügyvédi pályára nem vágyott vissza a gyermeknevelés után. Mivel régóta szeretnek (és tudnak) sütni, egymástól függetlenül elvégezték évekkel ezelőtt az OKJ-s cukrásziskolát – gondolták, még szükségük lehet a papírra.
A 2010-es évek elején, az Ördögkatlan Fesztiválon barátkoztak össze, közös ismerősökön keresztül, és egyszer csak megbeszélték: mindketten szívesen nyitnának cukrászdát, de nem egyedül. „Innentől úgy vettük, hogy mi ezt eldöntöttük.” Három éve elkezdtek helyet keresni a sütiboltjuknak. Gazdagrétet szemelték ki, és felderítő sétáik egyikén megláttak egy helyiséget, belül szép burkolattal, csíkos tapétával. Az ablaküvegen benézve gondolatban azon nyomban be is rendezték. Szerencsére hatalmas beruházás sem kellett a sütéshez. „Minden gépünk háztartási, csak a mosogatóból kellett az előírásoknak megfelelően profit beépítenünk. És összesen két sütőnk van, mert úgyis csak ketten sütünk, négy kézzel.”
Azt mondják, vásárlóik nagyon értékelik, hogy ízesek, mégis könnyedek a süteményeik, és hogy semmi sem túl édes. „Meglepi őket, hogy például a málna mennyire málnaízű, a csokitorta meg csokis.” (Utóbbiról magam is megbizonyosodtam, így van.) Van, hogy egy héten harminc torta is elfogy, persze nagyrészt rendelésre. Miután ugyanis a hely konyhával együtt 33 négyzetméter, estére mindig kiürül a pult, egyre többen előre rendelnek. „Nonstop sütünk, amikor itt vagyunk.”
Mindent saját ízlésük alapján készítenek, az alap általában családi recept, amit továbbgondolnak. „Nutellás tortát szinte viccből csináltunk először, de olyan kapós lett, hogy azóta is repertoáron tartjuk. A szezonális, gluténmentes gesztenyetortának pedig akkora rajongótábora lett, hogy talán maradnia kell nyárra is.” Úgy látják, ma már nem igazán lehet mindenmentes kínálat nélkül cukrászdát működtetni. „Akkora öröm elbűvölni egy allergiás gyereket azzal, hogy ő is ehet itt valamit!”
Tavaly nyáron azzal állított be hozzájuk egy kislány, hogy szedett otthon cseresznyét, süssenek belőle valamit. És volt olyan visszatérő vendégük, aki tőlük kérdezte meg, milyen tortát is vitt tavaly a feleségének. Sőt akadtak, akik karácsonyi ajándékot is hoztak a „két bolondos, jókedvű cukrásznak”.
Cukkersüti Bt.
Alapítás: 2018. május Tulajdonosok: Jutasi Eszter, Leopold Erika, Krupp Béla (Erika férje) Árbevétel (millió forint): 2019 10,0 2020* 10,0 Adózott eredmény (millió forint): 2019 5,0 2020 5,0
*A Covid miatt tavasszal két hónapra bezártak. Forrás: cégközlés
Korábban alkalmazkodott az elvárásokhoz, ma már bátran tart sajtótájékoztatót élre vasalt nadrágban és tornacipőben. Liptay Gabriellának nem csak göndör frizurája karakteres.
„Megváltozott a világ” – halljuk és mondjuk sokszor, hiszen a jelenlegi pandémiás helyzet az emberek élete mellett a vállalatok napi működését is megváltoztatta. Soós Gáborral, az UniCredit Bank Vállalati, Befektetési és Private Banking Divízió vezetőjével beszélgettünk a pandémia miatt megváltozott piaci környezetről, illetve a vállalatokat érő főbb kihívásokról.