Többet ér egy antikvár könyv, ha az író a szerelmének dedikálta, mint akkor, ha csak egy tanárának. A legtöbbet persze az igazi ritkaság ér, ami kiváló állapotban van, aláírták, és még valami szívhez szóló üzenetet is találunk benne. A Régi Könyvek Kft.-nél ugyan bőven akadnak ilyen kötetek, de a bevétel döntő része a pár száztól a pár ezer forintig terjedő árú könyvek kereskedelméből fut be. De hogyan lehet nem könyvmolynak lenni félmillió könyvvel a raktárban?
Újpest és Angyalföld határán szinte észrevétlenül forrt egybe két világ: a háború előtti falusias környezet és a szocializmus maradványainak durva szürkesége. Szürreális, milyen békésen megfér egymás mellett a macskaköves utcára nyíló baromfiudvar és a félig lepusztult, szocreál betontömb. Ebben a kevert, színes környezetben az már nem is meglepő, hogy a közelben, az egyik nagyobb házban félmillió könyv, köztük igazi ritkaságok lapulnak.
„Itt katalogizálják a könyveket felvásárlás után, ez itt a csomagoló, itt a számlázó” – mutatja Krix Andrea, a Régi Könyvek Kft. egyik tulajdonosa, miközben a hátsó irodába tartunk. Mindenütt könyvek, ezrével állnak halmokban, óriászacskókban. Majd átmegyünk a raktáron, ahol kétszintes, közel tízméteres polcrendszeren, tömött sorokban terebélyesedik a több mint félmillió kötet.
A hátsó irodába érve az asztalnál félretolok egy eredeti, dedikált Krúdy-regényt, hogy alatta meglássam a dedikált Radnóti-kötetet és egy öreg papíron József Attila Nem én kiáltok című versét, szintén aláírva. „Erről amúgy kiderült, hogy nem eredeti” – mondja Jáky Balázs, a cég másik tulajdonosa és ügyvezetője, Andrea párja. „A papír egyidős József Attilával, de az aláírása gyanús volt. Bevittük a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és egyből látták, hogy a régi Révai Nyomda gépein nyomtatták a 20-as években, de nem Attila írta alá. Így nem árverezzük el, inkább csak szép emléknek jó, nem aukciós tárgynak.”
A világ legjobb kedvű cukrászdája – a gazdagrétiektől nap mint nap megkapja ezt a címet Leopold Erika és Jutasi Eszter sütizője.
Tisztára, mint a Szomszédokban! – kiáltott fel a gazdagréti Cukker Sütibolt egyik vendége, miközben a cukrászdába sorra beköszönő ismerősöket szemlélte egy szelet torta mellett. Pedig Leopold Erika és Jutasi Eszter nem is a teleregényben híressé vált XI. kerületi lakótelepen, hanem a mellette levő családi házas városrészben nyitotta meg két éve parányi üzletét. Mindketten pályaelhagyók: Erika újságíróból először gasztroblogger lett, míg Eszter az ügyvédi pályára nem vágyott vissza a gyermeknevelés után. Mivel régóta szeretnek (és tudnak) sütni, egymástól függetlenül elvégezték évekkel ezelőtt az OKJ-s cukrásziskolát – gondolták, még szükségük lehet a papírra.
A 2010-es évek elején, az Ördögkatlan Fesztiválon barátkoztak össze, közös ismerősökön keresztül, és egyszer csak megbeszélték: mindketten szívesen nyitnának cukrászdát, de nem egyedül. „Innentől úgy vettük, hogy mi ezt eldöntöttük.” Három éve elkezdtek helyet keresni a sütiboltjuknak. Gazdagrétet szemelték ki, és felderítő sétáik egyikén megláttak egy helyiséget, belül szép burkolattal, csíkos tapétával. Az ablaküvegen benézve gondolatban azon nyomban be is rendezték. Szerencsére hatalmas beruházás sem kellett a sütéshez. „Minden gépünk háztartási, csak a mosogatóból kellett az előírásoknak megfelelően profit beépítenünk. És összesen két sütőnk van, mert úgyis csak ketten sütünk, négy kézzel.”
Azt mondják, vásárlóik nagyon értékelik, hogy ízesek, mégis könnyedek a süteményeik, és hogy semmi sem túl édes. „Meglepi őket, hogy például a málna mennyire málnaízű, a csokitorta meg csokis.” (Utóbbiról magam is megbizonyosodtam, így van.) Van, hogy egy héten harminc torta is elfogy, persze nagyrészt rendelésre. Miután ugyanis a hely konyhával együtt 33 négyzetméter, estére mindig kiürül a pult, egyre többen előre rendelnek. „Nonstop sütünk, amikor itt vagyunk.”
Mindent saját ízlésük alapján készítenek, az alap általában családi recept, amit továbbgondolnak. „Nutellás tortát szinte viccből csináltunk először, de olyan kapós lett, hogy azóta is repertoáron tartjuk. A szezonális, gluténmentes gesztenyetortának pedig akkora rajongótábora lett, hogy talán maradnia kell nyárra is.” Úgy látják, ma már nem igazán lehet mindenmentes kínálat nélkül cukrászdát működtetni. „Akkora öröm elbűvölni egy allergiás gyereket azzal, hogy ő is ehet itt valamit!”
Tavaly nyáron azzal állított be hozzájuk egy kislány, hogy szedett otthon cseresznyét, süssenek belőle valamit. És volt olyan visszatérő vendégük, aki tőlük kérdezte meg, milyen tortát is vitt tavaly a feleségének. Sőt akadtak, akik karácsonyi ajándékot is hoztak a „két bolondos, jókedvű cukrásznak”.
Cukkersüti Bt.
Alapítás: 2018. május Tulajdonosok: Jutasi Eszter, Leopold Erika, Krupp Béla (Erika férje) Árbevétel (millió forint): 2019 10,0 2020* 10,0 Adózott eredmény (millió forint): 2019 5,0 2020 5,0
*A Covid miatt tavasszal két hónapra bezártak. Forrás: cégközlés
Vastag kőfalak, árnyas udvar, füstölgő grill, a kert végében ott csordogál az Ikva. Az Erhardt család soproni étterme a vidéki gasztronómia egyik legstabilabb szereplője, sőt a vicces kedvű osztrák borászok néha Burgenland legjobb éttermének is nevezik. Zoltán és felesége, Nagy Zsuzsanna a kenyérsütésbe is belevágtak – nem is akárhogyan.
Ügyesen kell választani a Textúra étlaplottóján, és simán kijöhet egy otthon is csúcséttermi színvonalú előétel, a város egyik legjobb kiszállított húsétele vagy egy transzcendens desszert.
Több sikeres vállalkozáson át vezetett Guru útja Indiából a győri startupvilágig és a kriptopiaci kereskedőszoftvert fejlesztő B-cube-ig: biztos benne, hogy az utóbbival sikerül is az álma, bejutni a NASDAQ-ra. De ehhez az is kellhet, hogy többször már ne omoljon össze a kriptopiac.