Néha úgy érzem, hogy órát lehet igazítani hozzád, három évente menetrend szerint új, magasabb beosztásba kerülsz. Annyit pontosítok, hogy inkább kétévente, és nem mindig feljebb, inkább lólépésekben haladok, kettőt oldalra, egyet előre, inkább sasszé ez.
De a mostani váltás magasabb szint? Annyiban, hogy ez nem európai, hanem globális pozíció, a presztízse nagyobb, de ugyanúgy executive alelnök vagyok.
Ügyesen kell választani a Textúra étlaplottóján, és simán kijöhet egy otthon is csúcséttermi színvonalú előétel, a város egyik legjobb kiszállított húsétele vagy egy transzcendens desszert.
Hónapok óta kerülgettem a szállítós appban a Textúrát, Sárközi Ákos vezető séf és társai fiatalabbik éttermét. Nem azért, mert féltem, hogy fóliázott papírtányérban házhoz robogóztatva csalódás lesz (nincs ugyanis viszonyítási alapom). Hanem mert ők is a szállítósdi magyar comfort foodos vonalát kapták el, én viszont negyedik hónapja ugyanazon az ötven négyzetméteren pattogva nem arra vágyom, hogy korhelylevest és marhapörköltet rendeljek egy topkonyháról, hanem hogy zökkentsenek ki a nyamvadt karantén 119. napjából.
Azért a Textúra étlapján felvillannak ilyenek ígéretei, és az artisztikus disznósajtot idéző préselt csülök átbillent: ha nem ez a budapesti Wolt-univerzum legszebb előétele, akkor kíváncsian várom a linkeket. Az íze is nagyon rendben van, főleg a sötétebb, kollagénes részek játszanak össze jól a tormás aprított céklával, és ezt még azelőtt állapítjuk meg, hogy a tányér kétharmadának eltüntetése után össze nem áll bennünk, hogy az egyik levákuumozott zacskóban rejlő vörös, jelöletlen lé a fogás része lett volna. A céklamártás egyszerre elementárisan savas és izgalmasan fűszeres, földes – a maradék falatokat alapvetően tereli új irányba, és hosszan találgatjuk, hogy milyen gyümölcs meg fűszer lehet benne. Na, ilyenből volt 2020-ban túl kevés.
Préselt mangalicacsülök céklával és tormával
A zellerkrémleves máshogyan üdítő: eleve könnyű; zöldalma-darabkák és egy citrusos zöldolaj frissíti még inkább; és hát nem ez lett a bolygó első étele, aminek megártott, hogy teleszórták pirított fenyőmaggal. A csomboros töltött káposzta főhajtás az erdélyi séf, Puskás Csaba gyökerei előtt. Közszolgálatilag jelzem, hogy a jellegzetes zöldfűszeren túl a szabolcsi verzióban is megszokott füstölt húsos, paprikás ízvilágra kell számítani, nem a jóval lazább és szintén Erdélyhez kötődő, kovászolt káposztából építkező nyári töltött káposztára, amit én csodálatos gegnek találtam volna a végtelen keleti januárban. Ez a káposzta jobb házból való módon házias, a másik érdekesebben csengő főétel, a malaccsászár belugalencsével viszont nagy találat: remek állagú a grillezett paprikától édeskés hatású lencse, kiváló a roppanó bőr alatti, villával vágható hús.
Malaccsászár kápiás belugalencsével
Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel
A desszerteknél veszítjük el azt a játékot, hogy szerepelni fog-e ebben a tesztben a textúra szó. A túlzás nélkül éteri somlóiban leheletvékony kakaós karamellrács áll ki a sűrű tejszínhab-labdacsokból, a főzött vaníliakrémben hol házi kekszdarabkák, hol kakaós vagy keserűcsokis piskótafoltok jönnek szembe, közben ropognak a diódarabok. Hitetlenkedve esszük, hogy lehet-e tényleg minden kanál különböző egészen a tálka aljáig, de katartikus hitetlenkedés ez: Budapest feljebb kell, hogy menjen a boldogságindexben attól, hogy harminc perc alatt házhoz hoznak egy ilyet. A marcipántetejű Eszterházy – amiben szintén visszaköszön a vanília, de ezúttal egy egyszerre mézeskalácsos és kesernyés diókrémmel libikókázik – ezek után simán csak korrekt tud lenni.
Eszterházy-torta
Somlói galuska
Textúra: A rendelés időpontja: 2021. január 25.
Ezt ettük: Préselt mangalicacsülök céklával és tormával: 2200 Ft Zellerkrémleves: 1600 Ft Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel: 3000 Ft Malaccsászár kápiás belugalencsével: 3600 Ft Somlói galuska: 1900 Ft Eszterházy-torta: 1600 Ft Házi csalamádé: 500 Ft Összesen: 14 400 forint
Úgy tűnik, a közelében sem járunk még a hőn áhított, hatvanszázalékos immunitásnak, pedig ez a szint jelentené azt, hogy az életünk visszatérhet a normalitásba. Európai körképünkön hasábokkal jelöltük, hogy a lakosság hány százaléka kapott már legalább egy oltást a koronavírus ellen. Ehhez hozzá kell még számolni azokat, akik átestek a víruson, de az erre vonatkozó adatok csalókák. A tagállami statisztikákba csak azok kerültek be, akiket az orvosi ellátórendszerben regisztráltak, így nincsenek benne azok, akiken tünetmentesen vonult végig a betegség. De így sem érdemes országonként öt-hat százalékpontnál többet rászámolni az oltottsági mutatókra.
Ha egy kórházban hiány van vérkészítményekből, a Vérlovagok azonnal pótolják az Országos Vérellátó Szolgálat központi raktárából. Motorral, vérrel akár 13 perc alatt megteszik a Székesfehérvár–Budapest-távot, Youtube-csatornájukon emellett önkéntességre és felelős vezetéstechnikára tanítanak. Ötfős csapatukban színművész, vezetéstechnikai tréner és basszusgitáros is van.
Lehet-e rendes házi húsárut készíteni üzemi körülmények között? A Békési Húsmanufaktúra megpróbálta, és ugyan kellett hozzá két generáció, de sikerült. Gasztronómiai családregény az ország széléről szilvalekváros és rettenetesen csípős csilis kolbásszal – húsevőknek.