Nagyon gyorsan nő a fenntarthatósági, vagyis ESG néven futó zöld befektetési alapokba érkező pénz, és egyre szebbek a hozamok is. A trend várhatóan nem változik 2021-ben sem, minden kisbefektetőnek érdemes figyelnie rá, de azért akad néhány bökkenő.
Egy viszonylag szűk befektetői réteg kis kedvencéből a piacot meghatározó tényezőkké váltak igen rövid idő alatt a zöld vagy fenntarthatósági alapok. Az angol ESG (enviromental, social and governance) mozaikszónak nincs elterjedt magyarosítása, a lényeg, hogy olyan felelős befektetési politikára utal, amelynél a környezeti, a társadalmi és vállalatirányítási szempontok dominálnak. Nagyon leegyszerűsítve az ESG alapok olyan befektetéseket eszközölnek, amelyek a fenntartható fejlődés irányát, illetve az ez iránt elkötelezett vállalkozásokat segítik, a részvényalapok ilyen cégekbe teszik a pénzüket.
Ez iszonyat jól hangzik, és az idei számok azt mutatják, hogy a világ befektetői vették az adást, egyre nagyobb tételben csatornázzák át pénzeiket az ESG címke alatt futó befektetésekbe. Az első félévben a befektetési alapokból összességében távoztak a pénzek, azonban az ESG alapok egyre nagyobb összegeket vonzottak be világszerte: 2020 első felében a Morningstar adatai szerint egészen konkrétan 20,9 milliárd dollárt, ami majdnem eléri a 2019-ben mért teljes beáramlást.
Az ESG mentalitás népszerűségének különösen jót tett az idei, koronavírustól sújtott év. A járvány ugyanis a zöldülés mellett felértékeli a cégek szociális érzékenyégét, a munkavállalók megbecsülését is. Az érdeklődés az ilyen irányú befektetések iránt Magyarországon is egyértelműen nő, sorra indulnak új alapok, a Befektetésialap-kezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) pedig októberben bejelentette, hogy januártól ESG szempontból is besorolja az alapokat. Ezzel a befektetők számára megkönnyítik a keresést, illetve választást. Mielőtt azonban beugrana bárki egy ESG befektetésbe, néhány apróságot érdemes átgondolni.
Az óriás csokoládé-szökőkút leleplezése Roger Federer és a svájci szövetségi tanács tagja, Ueli Maurer jelenlétében
Szeptemberben a világ egy újabb csokoládé ihlette látványossággal lett gazdagabb. Egy grandiózus avatóval egybekötve, a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a Lindt Home of Chocolate a svájci Kilchbergben. 2020. szeptember 13-tól az egyedülálló Chocolate Competence Center immáron interaktív múzeummal, kutatóközponttal, mindenki által megtekinthető gyártósorral és megannyi csodával kápráztatja el a látogatókat. A svájci szövetségi tanács tagja, Ueli Maurer, a Lindt & Sprüngli igazgatótanácsi elnöke, Ernst Tanner és a márkanagykövet Roger Federer közösen avatták fel a múzeum központi ékét, a 9 méter magas csokoládé-szökőkutat.
Az épület igazi építészeti remekműnek számít. A bázeli építészek, Christ és Gantenbein elmondása szerint a Lindt Home of Chocolate múzeumot rekord gyorsasággal, mindössze 3 év alatt sikerült befejezni. A modern dizájn éles kontrasztot alkot a történelmi Lindt & Sprüngli gyár építményével, mely 1899 óta működik, ennek ellenére a múzeum tökéletesen illeszkedik a környezetébe. Belül, a három részből álló épület igazán egyedi megjelenést kapott: csigalépcsők, széles sétálófolyosók és impozáns üvegplafonok teszik még elegánsabbá.
A Lindt Home of Chocolate
egyúttal a Lindt Csokoládé Mesterek otthona is, akik nyitott ajtókkal várják vendégeiket, hogy együtt léphessenek be a csokoládé fantasztikus világába. A kutatóközpont mellett, amiben egy mindenki által megtekinthető gyártósor is helyet kapott, a Lindt Home of Chocolate múzeumban egy 1500 négyzetméteren elterülő kiállítás is található, mely a csokoládé világába repíti el a látogatókat. Az első megállónk ezen a varázslatos úton egy kakaóbab-termőföld Ghánában. Ezek után az igazi csokoládé-rajongók, legyenek akár fiatalok vagy idősek, megismerhetik a Lindt csokoládé történetét a svájci úttörők munkásságának feltérképezése által. A kiállítás betekintést enged a csokoládékészítés titkaiba is. Miután megemésztettük a kiállítás által nyújtott érdekes tényeket a csokoládéról, a látogatók utolsó állomása a kóstolóterem, ahol számos mestermű várja, hogy megkóstolják őket.
Bundesrat Ueli Maurer, Stiftungsratspr‰sident Ernst Tanner und Markenbotschafter Roger Federer enth¸llen das Herzst¸ck des neuen Lindt Home of Chocolate ñ den ¸ber 9 Meter hohen Schokoladenbrunnen // Swiss Federal Council Ueli Maurer, President of the Foundationís Board Ernst Tanner and brand ambassador Roger Federer unveil the centerpiece of the new Lindt Home of Chocolate ñ the over 9-meter high chocolate fountain. (LINDT UND SPRUENGLI/KEYSTONE/Ennio Leanza)
Több, mint három év tervezés és előkészület után, a fő kutatólétesítmény 2020 elején nyitott meg. A létesítmény tökéletes kombinációja a rugalmasságnak, funkcionalitásnak és magas minőségű kivitelezésnek, valamint nyitva áll a csokoládékészítők, kutatók és egyetemek előtt is. A központ tökéletes helyszínt biztosít a Csokoládé Mesterek számára a receptjeik fejlesztéséhez, a technológia teszteléséhez, és a termékösszetevők egymáshoz viszonyított arányainak optimalizálásához– ezek mind fontosak a csokoládéipar számára. A létesítmény ideális infrastruktúrát biztosít a szektorspecifikus továbbképzésekhez és a specialisták magas szintű oktatásához is.
Végül, de nem utolsósorban a Lindt Home of Chocolate még sok egyéb felfedezni valót tartogat.
1. A legnagyobb Lindt Csokoládébolt a világon
Az 500 négyzetméteres Lindt Csokoládéboltban olyan vásárlási élményben lehet része, mint sehol máshol. Itt megtalálhatja a legfinomabb svájci Lindt csokoládékat és még megannyi édes ajándékot – akár szeretteinek, vagy önmagának! Készítse el exkluzív táblás csokoládéját, állítsa össze személyre szabott praliné válogatását és tekintse meg, ahogy a valódi Lindt Csokoládé Mesterek az utolsó simításokat végzik az ínycsiklandó édességeken.
2. A műértők találkahelye
A kávézóban fellelhető édes és ízletes ínyencségek egy újabb kulináris élménnyel teszik gazdagabbá a Lindt Home of Chocolate-ban tett látogatását. A menün csupa olyan édesség szerepel, melyek kísértésbe ejtik a látogatókat – miért ne próbálná ki a friss, kézzel készült gofrikat vagy jégkrém- különlegességeket, amiket a legfinomabb Lindt csokoládésziruppal tálalnak?
3. Csokoládékészítő tanfolyamok
Merüljön el a csokoládé világában és győződjön meg személyesen arról, hogy milyen igazi Csokoládé Mesternek lenni, miközben elkészíti a saját csokoládéalkotásait. A hangulatában egyedülálló Lindt Chocolateria speciális és igazán inspiráló csokoládékészítő tanfolyamokat kínál a Lindt Csokoládé Mesterek vezetésével. Válassza a tanfolyamok széles kínálatából azt, amelyik leginkább illik Önhöz, és alkossa meg saját mesterműveit, sajátítson el érdekes ismereteket az egyedülálló Lindt csokoládék eredetéről, történetéről és készítéséről!
A Lindt Home of Chocolate tökéletes úticél családoknak és a minőségi csokoládék szerelmeseinek, az év 360 napján. A csokoládétúrákra a belépő ára felnőtteknek 15 frank, míg a 8 éves, vagy annál idősebb gyermekek számára 10 frank.
A Stelázsinál vásárlók tudják, hogy nincs croissant és spanyol sonka, és azt is elfogadják, ha márciusra elfogy a málnalekvár, hiszen mindenből korlátozott mennyiség van. Ahogy a nagymamánál is.
Mikor lesz újra minden normális? Ezt a kérdést hallottam a legtöbbször 2020 márciusa óta. Kezdettől azt válaszolom rá, hogy soha, mert szerintem eddig se volt olyan, hogy normális. Megszokott, az volt. Megszoktuk az életünket valahogy, éltünk egy bolygó hátán a magunk kis önző szabályai szerint, aztán jött egy világjárvány, és kihúzta a lábunk alól a talajt. Nem véletlenül tette Maslow […]
„Keményen budai” lányként mindig vágyott a vidékiségre, budai üzletében ma keményen megdolgozik érte. Forgács Judit nem delikátot, hanem házi boltot nyitott – szerinte a kettő között nagyon sok munkaóra a különbség.