„Keményen budai” lányként mindig vágyott a vidékiségre, budai üzletében ma keményen megdolgozik érte. Forgács Judit nem delikátot, hanem házi boltot nyitott – szerinte a kettő között nagyon sok munkaóra a különbség.
Erdélyi sonka, házi májas, tormás sonkakrém, padlizsánkrém, friss kenyér és tökös-mákos rétes kerül a betévedt pár szatyraiba, ajándékba kapnak hozzá egy kalácsot, meg a főtt sonka megmaradt csücskét – akkora vigyorral sétálnak ki a Nagymama házi boltjából, hogy a maszkjukból is kilóg. Egy idős néni sajtért jön be, egy fiatal, környezettudatos lány a dobozait nyújtja, friss tanyasi csirkét, házi parizert visz bennük. „Drágám, ezt a boltot nem lehet maszkban csinálni, ennek része a mosoly – fordul közben felém Forgács Judit, aki bár nem ismeri minden vevőjét személyesen, de majdnem. – Ez itt nem csak üzleti fogás, ahhoz, hogy huszonegy évig folyton itt állj, szenvedély kell és szeretet.”
Judit vendéglátós iskolát végzett, aztán közgazdaságtant tanult, de összesen öt hónapig volt alkalmazott. Szerette a jót, szépet és finomat, illetve a minőségit, és amikor a rendszerváltás után tíz évvel, a piacra betörő multik között nem találta, saját bizniszre adta a fejét. Hentes és állattartó ismerősei figyelmeztették, hogy nem lesz könnyű menet, de ha Judit vállalja a kockázatokat, partnerei lesznek. Így is lett.
Előbb pesti zöldséges, aztán első kerületi kisboltos lett a lányból – a tulajdonosi szemléletet magától tanulta meg; definíciója szerint ennek része a kemény munka. „Ezt én nem megörököltem, hanem felépítettem” – ismétli el többször. A Nagymama boltja minden nap 10 és 21 óra között van nyitva, de a tulajdonos munkaideje hajnalban kezdődik, és éjjel ér véget. Csak a hűtőpultokat be- és kipakolni többórányi feladat, hát még a kencéket elkészíteni, sajtokat szeletelni, az idős asszonyokat a bolt feletti konyhában a sütemények elkészültében segíteni. Hogy az árubeszerzésről, a takarításról-mosogatásról és a kiszolgálásáról ne is beszéljünk.
Az óriás csokoládé-szökőkút leleplezése Roger Federer és a svájci szövetségi tanács tagja, Ueli Maurer jelenlétében
Szeptemberben a világ egy újabb csokoládé ihlette látványossággal lett gazdagabb. Egy grandiózus avatóval egybekötve, a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a Lindt Home of Chocolate a svájci Kilchbergben. 2020. szeptember 13-tól az egyedülálló Chocolate Competence Center immáron interaktív múzeummal, kutatóközponttal, mindenki által megtekinthető gyártósorral és megannyi csodával kápráztatja el a látogatókat. A svájci szövetségi tanács tagja, Ueli Maurer, a Lindt & Sprüngli igazgatótanácsi elnöke, Ernst Tanner és a márkanagykövet Roger Federer közösen avatták fel a múzeum központi ékét, a 9 méter magas csokoládé-szökőkutat.
Az épület igazi építészeti remekműnek számít. A bázeli építészek, Christ és Gantenbein elmondása szerint a Lindt Home of Chocolate múzeumot rekord gyorsasággal, mindössze 3 év alatt sikerült befejezni. A modern dizájn éles kontrasztot alkot a történelmi Lindt & Sprüngli gyár építményével, mely 1899 óta működik, ennek ellenére a múzeum tökéletesen illeszkedik a környezetébe. Belül, a három részből álló épület igazán egyedi megjelenést kapott: csigalépcsők, széles sétálófolyosók és impozáns üvegplafonok teszik még elegánsabbá.
A Lindt Home of Chocolate
egyúttal a Lindt Csokoládé Mesterek otthona is, akik nyitott ajtókkal várják vendégeiket, hogy együtt léphessenek be a csokoládé fantasztikus világába. A kutatóközpont mellett, amiben egy mindenki által megtekinthető gyártósor is helyet kapott, a Lindt Home of Chocolate múzeumban egy 1500 négyzetméteren elterülő kiállítás is található, mely a csokoládé világába repíti el a látogatókat. Az első megállónk ezen a varázslatos úton egy kakaóbab-termőföld Ghánában. Ezek után az igazi csokoládé-rajongók, legyenek akár fiatalok vagy idősek, megismerhetik a Lindt csokoládé történetét a svájci úttörők munkásságának feltérképezése által. A kiállítás betekintést enged a csokoládékészítés titkaiba is. Miután megemésztettük a kiállítás által nyújtott érdekes tényeket a csokoládéról, a látogatók utolsó állomása a kóstolóterem, ahol számos mestermű várja, hogy megkóstolják őket.
Több, mint három év tervezés és előkészület után, a fő kutatólétesítmény 2020 elején nyitott meg. A létesítmény tökéletes kombinációja a rugalmasságnak, funkcionalitásnak és magas minőségű kivitelezésnek, valamint nyitva áll a csokoládékészítők, kutatók és egyetemek előtt is. A központ tökéletes helyszínt biztosít a Csokoládé Mesterek számára a receptjeik fejlesztéséhez, a technológia teszteléséhez, és a termékösszetevők egymáshoz viszonyított arányainak optimalizálásához– ezek mind fontosak a csokoládéipar számára. A létesítmény ideális infrastruktúrát biztosít a szektorspecifikus továbbképzésekhez és a specialisták magas szintű oktatásához is.
Végül, de nem utolsósorban a Lindt Home of Chocolate még sok egyéb felfedezni valót tartogat.
1. A legnagyobb Lindt Csokoládébolt a világon
Az 500 négyzetméteres Lindt Csokoládéboltban olyan vásárlási élményben lehet része, mint sehol máshol. Itt megtalálhatja a legfinomabb svájci Lindt csokoládékat és még megannyi édes ajándékot – akár szeretteinek, vagy önmagának! Készítse el exkluzív táblás csokoládéját, állítsa össze személyre szabott praliné válogatását és tekintse meg, ahogy a valódi Lindt Csokoládé Mesterek az utolsó simításokat végzik az ínycsiklandó édességeken.
2. A műértők találkahelye
A kávézóban fellelhető édes és ízletes ínyencségek egy újabb kulináris élménnyel teszik gazdagabbá a Lindt Home of Chocolate-ban tett látogatását. A menün csupa olyan édesség szerepel, melyek kísértésbe ejtik a látogatókat – miért ne próbálná ki a friss, kézzel készült gofrikat vagy jégkrém- különlegességeket, amiket a legfinomabb Lindt csokoládésziruppal tálalnak?
3. Csokoládékészítő tanfolyamok
Merüljön el a csokoládé világában és győződjön meg személyesen arról, hogy milyen igazi Csokoládé Mesternek lenni, miközben elkészíti a saját csokoládéalkotásait. A hangulatában egyedülálló Lindt Chocolateria speciális és igazán inspiráló csokoládékészítő tanfolyamokat kínál a Lindt Csokoládé Mesterek vezetésével. Válassza a tanfolyamok széles kínálatából azt, amelyik leginkább illik Önhöz, és alkossa meg saját mesterműveit, sajátítson el érdekes ismereteket az egyedülálló Lindt csokoládék eredetéről, történetéről és készítéséről!
A Lindt Home of Chocolate tökéletes úticél családoknak és a minőségi csokoládék szerelmeseinek, az év 360 napján. A csokoládétúrákra a belépő ára felnőtteknek 15 frank, míg a 8 éves, vagy annál idősebb gyermekek számára 10 frank.
Hatszázalékos recesszióval vészelheti át a magyar gazdaság az idei évet, de kínzó kérdés, hogy menthető lett volna-e a gazdaság jóval kevesebb halálos áldozat mellett is? A Forbes negyedéves és éves makrogazdasági jelentése.