Naivitással és csavarhúzóval kezdtük

Magyarországon minden korszaknak megvan a maga hiánycikke. Ami a szocializmusban a banán, az a 2000-es évek elején a könnyen elérhető digitális gyártástechnológia volt. Bár léteztek innovációs laborok, dizájnstúdiók és high-tech ipari eszközök, ezek mind együtt még nem igazán. Még a Kitchen Budapestben (Kibu), a Telekom patinás innovációs műhelyében sem annyira, hogy az igazán kísérletező kedvűek is megtalálják a megfelelő technológiákat hardveres projektjeikhez, azaz amikor konkrét fizikai terméket készítenek.

[caption id="attachment_306019" align="alignnone" width="477"] Pap Dávid ügyvezető, egy kis műszaki affinitással[/caption]


Juhász Márton és Sik Eduárd, a Kibu kutatói is ilyen falakba ütköztek, a hardveres prototípusok elkészítéséhez ugyanis egyszerre kellenek technológia, eszközök, lehetőség a gyors iterálásra és a kisszériás, mégis precíziós gyártásra. Osztozott az érdeklődésükben Lakatos Dávid is – szintén kibus berkekből –, aki most az unikornis státuszú bostoni Formlabs termékfejlesztési igazgatója, előző startupját, a Soldot pedig a Dropbox vásárolta fel. Amikor a panaszaikkal megkeresték Somlai-Fischer Ádámot, a Kibu társalapítóját, ő rögtön irányba állította őket: „Akkor csináljatok egy Fablabot.”

Fabrikációs Laboratórium Kft.

Alapítás:
2011
Tulajdonos:
Pap Dávid
Létszám:
3 fő
Árbevétel
(millió forint):
2018
156,2
2019
88,0
2020
31,0*
Adózott eredmény
(millió forint):
2018
91,1
2019
2,7
2020
n. a.
*Becslés.
Forrás: Bisnode, cégközlés