Anélkül, hogy műszaki dolgokkal foglalkozzak, nem tudok létezni

Reggel hatra Budaörsről a Fradiba járni úszni, majd délután még egy kört tenni a klóros medence felé nagy áldozat egy iskolástól, ám vannak, akik nem véletlenül születnek a Sportkórházban. Atléták sarjaként 1998-ban magyar ifjúsági bajnok, 2001-ben felnőtt, nem meglepő, hogy még ma is vízilabdázik. Vanek Bálint önállóságát, kitartó hozzáállását és versenyszellemét részben a vízben töltött korábbi napi négy és fél órának köszönheti, ahogy a részletek fontosságát is a professzionális sport tanította meg neki.

„Az edzőm a legapróbb hibákat is azonnal kiszúrta, tehát ha valaki forduló után az első tempóra levegőt vett, vagy mondjuk nem kisujjal szabadított háton, abból tudtuk, hogy nagy balhé lesz az edzésen is, meg a versenyen is, tehát hogy a legkisebb részletek is számítanak” – meséli már az állami intézmény múltidéző irodájában ülve.

A matematika szeretete apai, a biológia anyai segítséggel talált rá. Utóbbinak hála vették fel az Apáczai Gimnázium biológia tagozatára, ahonnan olyan részletkérdések, mint például a latin nyelvhez köthető „túlélésre játszás” miatt nem tudta megugrani az ipari formatervező szakot. Maradt hát a BME közlekedési kara, ahová az autók imádata sodorta, de hamar rádöbbent: nem ragadhat a földhöz.

Már nagyon régóta érlelődik a hagyományos géptörzsek korszakának vége. Valami hatalmas áttörés nélkül a hajtóművek hatékonyságán csak százalékokat lehet már javítani, míg a sárkány-szerkezetben van mondjuk ­
tíz–húsz százalék, amit még össze lehet gereblyézni.

„Valami kicsit elvontabb high-tech irányra vágytam, ahol a kihívás nem egy új Škoda gumiszőnyegének a megtervezése. Így határoztam el, hogy a repülős ágat fogom választani – érdekes volt a háromszáz fős teljes évfolyamból a hat–nyolc fős repülős szakmai tárgyakba csöppenni.”
A fiatal Vanek Bálintnak a BME-n Szászi István akkori irányításelmélet-tanársegéd tartott szabályozáselmélet fakultációt, utána már Bokor József akadémikus PhD-kurzusát hallgathatta, később nála írhata diplomamunkáját is. Még meghatározóbb, hogy Bokor ajánlásával 2004-ben a Minnesotai Egyetemen kezdte doktoriját, a szakmában igen elismert Gary Balas irányítása alatt. Amerikában azt is magába szívta, milyen a gyakorlatias, mindig szakmai tapasztalatot is adó, lazább beosztású képzési stílus a sokkal inkább az elméleti oldalra súlyozott magyarral szemben.