Káosz amigos

Két hónappal a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszaka után Magyarország szinte teljesen kinyit, és egész Európában gyorsan javul a helyzet. A nagy kiszabadulásban ugrásszerűen nő az igény az utazások iránt, de akkora a káosz a külföldre utazás szabályainál, hogy sokan inkább kivárnak, vagy belföldön pihennek. Júliusban, az uniós védettségi igazolvány elindulásával valószínűleg egyszerűsödnek a dolgok, de tervezni addig is érdemes.

A felhőtlen külföldi nyaralás alapfeltétele, hogy korlátozás nélkül lehessen a célországba be-, majd onnan hazautazni. A hazatérés szabályozása egyértelmű: Magyarországra az térhet vissza anélkül, hogy tíz napra hatósági házi karanténba kellene vonulnia, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik. Az egyes országok beutazási szabályai azonban júniusban még teljesen eltérőek. Vannak országok, ahova egyáltalán nem utazhatnak be turisták, máshol nagyon szigorú feltételek (tesztek plusz karantén) várnak minden érkezőre. De az országok többsége már nyit, egyre többen engedik be a turistákat egy negatív teszt felmutatása mellett, a védetteket pedig teljesen szabadon.

A külföldi nyaralást tervező magyar turista azért érzékel sokkal nagyobb káoszt, mint egy átlagos uniós polgár, mert a magyar állam a járványkezelésben is különutas megoldásokat választott. Átoltottságban Európa élvonalába repítette az országot az, hogy keleti vakcinákat is bevetett a kormány, ezeket viszont nem mindenhol fogadják el a belépéshez. Emellett a kormány szándékosan alkalmatlanná tette a magyar védettségi igazolványt arra, hogy külföldön elfogadják. Egy érthetetlen utólagos módosítással ugyanis lehagyták róla az oltás típusát és a második dózis beadásának időpontját, ezek az adatok viszont alapfeltételei annak, hogy hitelt érdemlően igazoljuk vele a védettségünket.

Közben a kormány elkezdett különmegállapodásokat kötni egyes országokkal a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Ennek alapján két csoportba oszthatjuk a célországokat: ahova jó a magyar védettségi igazolvány, illetve ahol nem ismerik el. De ahol elfogadják, ott se biztos, hogy önmagában elegendő. Horvátország például, amikor rájöttek, hogy a magyar védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, hanem csak az első védőoltás felvételét, bejelentette, hogy csak az oltásnál kapott papírral kiegészítve fogadja el a korlátozás nélküli belépéshez. Így viszont maga az oltásnál kapott papír tartalmazza a szükséges információkat.
Ez az oltásnál kiadott, orvos által aláírt igazolás akár elegendő lehetne bármely országban a védettség igazolására, csak van vele egy nagy probléma: magyar nyelvű. Mivel minden ország minimum angol nyelvű igazolást kér, a határőr jóindulatán múlik, hogy a magyar nyelvű igazolásból is egyértelműen beazonosítható védettség alapján beenged vele, vagy a törvény betűjére hivatkozva nem. Ezért aztán május közepén az utazni vágyó magyar utasok nagy része összevissza szaladgált, mint a mérgezett egér, hogy angol nyelvű igazolást szerezzen.

Kényelmes megoldás hivatalos fordítást kérni róla, de ez négy-ötezer forintba kerül. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiadott egy angol nyelvű nyomtatványt, amit az oltóorvos lepecsételhet. Akit a háziorvosa oltott, kényelmesen visszamehet hozzá, hogy igazolja ezen is az oltását, aki viszont oltóponton kapta meg, hajkurászhatja a se előtte, se utána nem látott doktort, hogy az áhított igazolást az angol nyelvű nyomtatványra megszerezze.

Mivel a kormány szerint a magyar védettségi igazolvány applikációja hamarosan tartalmazni fogja a szükséges információkat, és az az érdekünk, hogy a határokon használható legyen, arra lehet számítani, hogy júliustól kevesebb előzetes macerával utazhatunk. Aki viszont júniusra tervez, sokkal kevesebb turistával és sokkal alacsonyabb árakkal találkozhat. Soha nem látott módon, öt–tíz euróért elérhetők repülőjegyek a fapadosoknál, és a szállásárak is júliusban indulnak felfelé lényegében minden tengerparton.

Hová utazhatunk beoltva teljesen szabadon, tehát teszt és karantén nélkül?
Júliustól az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával várhatóan minden uniós országba. Addig tart a katyvasz, hogy ki milyen feltételekkel engedi a beutazást. Unión kívül utána is ez lesz.
• Szabad az út a magyar turisták előtt azokba az országokba, amelyekkel a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról él az együttműködési megállapodás. Lapzártánkkor ezek: Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Bahrein, Csehország, Törökország, Grúzia, Mongólia
• Bármely Magyarországon használt vakcinával beoltva: Bulgária, Görögország
• EMA-jóváhagyott oltással: Németország, Lengyelország
• EMA és WHO-jóváhagyott oltással (Szputnyik kivételével bármelyik): Ausztria, Spanyolország
• EMA+Szputnyik (tehát Sinopharm nem): Ciprus

Hogyan utazhatok, ha még nem teljes a védettségem?
Ugyanúgy, mint bárki más, aki nem védett. A legtöbb ország, amelyik szabad beutazást biztosít a védettséggel rendelkezőknek, ugyanezt kínálja azoknak, akik a beutazás előtti két-három napon belül készült negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. Nagyon fontos: a mintavétel időpontja számít, korábbi teszttel sokszor már a repülőre se engednek fel.

Milyen gyorsan készül el a PCR-teszt és mennyibe kerül?
Sok szolgáltató kínál PCR-tesztet, a hatósági ár 19 500 forint. De a verseny ennél alacsonyabb árakat hozott, Budapesten május közepén 12 900 forint a legolcsóbb. Az eredmény általában 24 óra alatt megvan, minden szolgáltató többnyelvű, a határokon elfogadható igazolást küld.

Hogyan utazhatunk olyan országba, ahol nem fogadják el a védettséget a szabad belépéshez?
Mindenki másképp csinálja. Sokan (például Olaszország, Franciaország, Portugália, Málta) simán PCR-tesztet kérnek az oltottaktól is, Svédországba elég az antigénteszt. Mások a kiinduló ország fertőzöttségi szintjéhez kötik a feltételeket, ezért ezek folyamatosan változnak. És vannak, akik a magyarhoz hasonló határzárat alkalmaznak, sehogy se engednek be turisztikai céllal, például Finnország, Norvégia.

Mehetnek valahova szabadon a nem védettek is?
Nem jellemző, de ahogy egyre jobbak a magyar járványadatok, előfordulhat. Például Romániában a zöld kategóriába sorolt országokból szabad a bejárás bárkinek, és május végén ide került Magyarország is. De ettől még hazafelé a nem védetteknek ott a tíznapos hatósági karantén.