Egy család, két cég, és ez így van jól

„Elnézést, megkérdezhetem, hogy lehet-e itt ostyát venni? Egész nap érezzük az illatát, szívesen megkóstolnánk” – szólítja meg egy srác az Eredeti Ziegler Ostya Kisgömb utcai régi székhelyén folyó építkezésnél Ziegler Ágnest, amikor kikísér az interjúról. „Megbeszéljük, szólok a fiúknak” – mondja az ügyvezető, majd felém fordulva mosolyogva megjegyzi, hogy már legalább harmadszor kérdezik, csak eddig elküldték a kollégái, pedig „látja, milyen illedelmesen kérdezte. Nekem azt tanították, hogy minden vevő ugyanolyan fontos, és mindenki felé nyitottan kell fordulni”.Azóta persze sokat változott a világ, és a viszonteladók sem hagyhatók ki a képletből, de úgy tűnik, Ágnes szemlélete generációról generációra öröklődik a Ziegler családban, már nagyapja is ezt vallotta. „Mindig hangsúlyozta, hogy az az igazi vevő, aki megveszi azt az egy kerek medvetalpat, és a sarokig elrágcsálja.” És valóban: a szemközti épület ideiglenes irodájában édesapja, Ziegler Péter is ugyanezt mondta nekem egy órával korábban.

Az ostya, különösen a sajtos tallér illatát nemcsak a sarkon, de még a szomszéd utcában is érezni. A Ziegler család angyalföldi jelenléte az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, az utóbbi harminc évben itt készültek a Ziegler ostyák. Mostanra lakóövezet lett a korábbi iparterületből, itt nem tudnak tovább nőni, ezért idén nyáron már Szentendrén nyílik új fejezet az Eredeti Ziegler Ostya Kft. történetében, gőzerővel folyik az építkezés. A Kisgömb utca 26. alatti ingatlant néhány hónapja eladták, átmenetileg az eredeti üzemmel szemben – egy kisebb épületükben – sütik az ostyát.

A két Ziegler testvér, Péter és János két önálló vállalkozása, az Eredeti Ziegler Ostya Kft. és a Ziegler Kereskedelmi Kft. 2002 óta külön telephelyen működik, a Kisgömb utcai ingatlan mégis fontos közös pont a család életében. „Ezer szál köt hozzá, minden méter és tégla ismerős. Az egyik születésnapomra a gyerekek csináltak egy bekeretezett montázst a világ nyolc csodájáról. Tudja, a gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje…, és a Ziegler ostyagyár a Kisgömb utcában, az volt a nyolcadik csoda a képen” – idézi fel Ziegler Péter, és közben nemcsak ő érzékenyül el, mellette ülő lánya, Ágnes is törölgeti a szemét.

Az egyik születésnapomra a gyerekek csináltak egy bekeretezett montázst a világ nyolc csodájáról. Tudja, a gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje…, és a Ziegler ostyagyár a Kisgömb utcában, az volt a nyolcadik csoda a képen.