Út a hárommillióhoz

Mi a lényeg?
A hárommillió forint. Ennyit ad vissza az állam maximum, ha elköltünk hatmilliót felújításra, korszerűsítésre. A vissza nem térítendő támogatás ugyanis a számlák értékének ötven százalékára, legfeljebb hárommillió forintra szól. De ha ez túl egyszerű lenne, a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj aránya fele-fele kell, hogy legyen.

Kik élhetnek vele?
Akiknek van 25 év alatti gyerekük, vagy ahol a kismama várandós, és túl van a 12. héten. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, 25 évesnél idősebb is lehet.

Mire lehet igényelni?
Hosszú listát tartalmaz a szabályozás erről, lényegében mindenre, ami a saját lakás felújítása-korszerűsítése kapcsán eszünkbe jut. Csak ízelítő: közműszolgáltatások rendszereinek bevezetése, cseréje, szigetelés, festés-tapétázás, redőny-spaletta-szúnyogháló, klímabeszerelés vagy -csere, terasz, előtető, galéria építése, áprilistól már szellőző, illetve szennyvízrendszer vétele-cseréje is, satöbbi. Tetőcsere csak akkor, ha az egész ház a miénk. Ugyanígy, társasháznál lépcsőházfelújításra nem jár, mert az közös. Beépített konyhagépre igen, de ami mozdítható, arra nem jár.
Ami még fontos: mindez csak akkor, ha a lakás az ingatlannyilvántartás szerint lakóingatlannak minősül. Hiába tolta valaki a távmunkát és a digitális oktatást a balatoni nyaralóból, annak kipofozására egészen pontosan 0 forint a támogatás.

Mik az igénybevétel legfontosabb feltételei?
• Az igénylőnek (vagy a gyereknek) legalább ötvenszázalékos tulajdonosnak kell lennie a lakásban.
• Az igénylőnek legalább egyéves, folyamatos tb-jogviszonya kell legyen – pár esetében elég, ha az egyik félnek megvan.
• A gyereknek és az igénylőnek legalább egy éve ott kell laknia az ingatlanban, kivéve ha egy éven belül vették, illetve ha a gyerek még nincs egyéves.
• Egyik igénylőnek se lehet köztartozása.